image
REDACTIE

De 10 populairste musea van Nederland (voor een binnenlands uitje in 2022)

Recentelijk vroegen we jullie naar jullie favoriete Nederlandse museum en de uitslag is bekend! Van het Rijks tot het Depot Boijmans van Beuningen: deze musea zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Plús: de leukste, minder bekende musea die een goede combinatie met (of prima alternatief voor) de top 10 vormen!

Meer dan drieduizend kunst- en cultuurminnende Columbus-lezers lieten ons via een online survey weten welke musea zij graag nog in 2022 willen bezoeken. In de top 10 zitten grote musea die ook internationaal gezien op veel belangstelling en bezoekers mogen rekenen, maar ook kleinschaligere instellingen die zich vooral op binnenlands publiek richten. Opvallend is de interesse in moderne en hedendaagse kunst. Met uitzondering van het Anne Frank Huis en het Nemo Science Museum zijn alle musea in de top 10 aan dit thema gewijd of wordt een belangrijk deel van hun collectie eraan besteed.

Dit zijn de top 10 musea waar Nederlanders nog in 2022 graag naartoe willen gaan:De populairste musea van Nederland onder binnenlandse toeristen in 2022

De top 10 bestaat uit bekende en minder bekende namen. We vatten alle toppers voor je samen en tippen minder bekende musea die je ermee kunt combineren voor een fantastisch cultureel dagje uit:

1. Anne Frank Huis, Amsterdam

de beste musea van Nederland - Anne Frank Huis Amsterdam

Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders zou dit jaar nog wel het Anne Frank Huis willen bezoeken. Het museum is gebouwd rond het onderduikadres het Achterhuis aan Prinsengracht 263 in Amsterdam, waar Anne Frank haar beroemde dagboek Het Achterhuis schreef. Met meer dan één miljoen bezoekers per jaar (voornamelijk uit het buitenland) is het Anne Frank Huis een van de populairste bezienswaardigheden van Amsterdam.

Ideaal om te combineren met: het Verzetsmuseum Amsterdam

In het Verzetsmuseum Amsterdam vertellen authentieke voorwerpen, foto's en documenten, film- en geluidsfragmenten de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. Het museum is tot dit najaar gesloten om een volledig nieuwe vaste tentoonstelling in te richten, maar in de tussentijd kun je een rit met de Verzetstram maken. Tijdens deze unieke tour in een historische tram worden alle belangrijke verhalen verteld over bezetting, vervolging en verzet in Amsterdam.


2. Kröller-Müller Museum, Hoge Veluwe

de beste musea van Nederland - Kröller Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum in het Nationale Park De Hoge Veluwe mag ook op de belangstelling van 1 op de 4 Nederlanders rekenen dit jaar. Het museum is het tweede huis van Vincent van Gogh; met bijna negentig schilderijen en ruim honderdtachtig tekeningen bezit de instelling de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Ook de bijbehorende beeldentuin, een van de grootste van Europa, is een grote publiekstrekker.

Leuk om te combineren met: Museum Arnhem

Even ten zuiden van het Kröller-Müller liggen de vele culturele attracties van Arnhem. Het paradepaardje van de stad is Museum Arnhem, dat is gevestigd in een  indrukwekkende voormalige herensociëteit. De collectie bestaat uit moderne kunst, hedendaagse kunst, toegepaste kunst en vormgeving. In het voorjaar is een spectaculaire nieuwe vleugevel opengegaan: een gebouwd dat vijftien meter over de stuwwal van de stad uitsteekt, waardoor bezoekers ‘zwevend boven de bomen’ van een weids uitzicht over de omgeving kunnen genieten.


3. Rijkmuseum, Amsterdam

de beste musea van Nederland - Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum is de belangrijkste  kunsttempel van ons land. De collectie biedt een indrukwekkend overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17de-eeuwse Nederlandse meesters als RembrandtVermeer en Hals. Er vinden ook wisselende tentoonstellingen plaats. Deze zomer vind je bijvoorbeeld negen beeldhouwwerken van Barbara Hepworth, een baanbrekende 20ste-eeuwse kunstenaar en internationaal rolmodel, in de tuinen van het museum.

Leuk om te combineren met: MOCO Museum 

Even verderop aan het Museumpark ligt het MOCO Museum, dat moderne en hedendaagse kunst toegankelijk wil maken voor een breed en jong publiek. Vooral de wisselende tentoonstellingen van bekende straatkunstenaars kunnen op veel publiek rekenen.


4. NEMO Science Museum, Amsterdam

de beste musea van Nederland - NEMO Science Museum Amsterdam

Wetenschap saai? Welnee! Bij het NEMO Science Museum, gevestigd in een opvallend kopergroen gebouw in Amsterdam, steek je de handen uit de mouwen. Je kunt allerlei leuke hands-on experimenten doen op het gebied van natuurkunde, scheikunde, biologie en gedragswetenschappen. 

Leuk om te combineren met: Micropia

Micropia, onderdeel van Artis, is een wetenschapsmuseum in Amsterdam waarin je kennis kunt maken met het onzichtbare, microscopische leven om je heen: bacteriën, virussen, algen en schimmels.  Verrassing: het gros van al dat microscopische leven heeft het beste met jou voor!


5. Depot Boijmans van Beuningen, Rotterdam

de beste musea van Nederland - Depot Rotterdam Boymans van Beuningen

Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam is het eerste voor het publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. De volledige depotcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen (ruim 151.000 werken) is opgeslagen en te bekijken in een 39,5 meter hoog, komvormig gebouw dat bekleed is met spiegelende platen. Zelfs het dak is spectaculair: tussen de bomen op het terras kijk je uit op de skyline van Rotterdam.

Leuk om te combineren met: Museumpark

In het aangrenzende Museumpark vind je ook de Kunsthal Rotterdam, met circa 25 verschillende exposities per jaar, en het Wereldmuseum, met een collectie kunst- en gebruiksvoorwerpen van culturen over de hele wereld (meegenomen door Nederlandse missionarissen, zeelieden, militairen en kooplieden).


6. Groninger Museum, Groningen

de beste musea van Nederland - Groninger Museum

Het Groninger Museum is met circa 200.000 bezoekers per jaar een van de topattracties van de stad en provincie Groningen.  In het markante complex, dat bestaat uit drie grote gebouwen in het water, vind je vier uiteenlopende collecties: archeologie en geschiedenis van Groningen, kunstnijverheid, oude beeldende kunst en hedendaagse beeldende kunst.

Leuk om te combineren met: GRID Grafisch Museum Groningen

Bij GRID Grafisch Museum Groningen komt grafisch erfgoed tot leven.  Je kunt een wisselende tentoonstelling over grafische kunst bekijken, de drukkerij en boekbinderij bezoeken, of een inspirerende workshop volgen.


7. Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam is begonnen als een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg. Inmiddels kun je er ook collecties van het Amsterdam Museum, waaronder beroemde zeventiende-eeuwse Hollandse groepsportretten, bekijken. Het museum is gevestigd in de Amstelhof, een prachtig complex dat meer dan driehonderd jaar als huisvesting voor bejaarden werd gebruikt.

Leuk om te combineren met: Huis Willet-Holthuysen

Schuin tegenover de Hermitage, aan de andere kant van de Amstel, staat Huis Willet-Holthuysen, een dubbel herenhuis en grachtenpand met salons in Neo-Lodewijk XVI-stijl en een strak symmetrische Franse stijltuin. In de romantische kamers met historische interieurs wordt werk van hedendaagse kunstenaars en verzamelaars vertoond.


8. Museum Voorlinden, Wassenaar

de beste musea van Nederland - Museum Voorlinden

Museum Voorlinden is gebouwd op het  Landgoed Voorlinden in Wassenaar om de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland onder te brengen. Deze zogeheten Caldic Collectie bestaat uit werken van klinkende namen als Ai Weiwei, Atelier Van Lieshout, Philip Akkerman, Louise Bourgeois, Tracey Emin, Damien Hirst,  Anselm Kiefer, Cindy Sherman en vele anderen.

Leuk om te combineren met: Louwman Museum

Tien minuutjes fietsen verderop ligt het Louwman Museum, met de oudste privécollectie auto's ter wereld. Je vindt er ook een omvangrijke kunstcollectie, met onder meer meubels door Carlo Bugatti en sculpturen door Rembrandt Bugatti.


9. De Fundatie, Zwolle

de beste musea van Nederland - De Fundatie

Museum de Fundatie in Zwolle is gewijd aan een collectie beeldende kunst, van de late middeleeuwen tot nu. Het gebouw is een attractie op zich: een voormalig Paleis van Justitie  in neoclassicistische stijl, met een nieuwe, ovaalvormige expositieruimte op het dak.

Leuk om te combineren met: Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum in het nabijgelegen hanzestadje Hattem is vooral fun: ga met je kinderen naar een 'broodshow', proef allerlei soorten brood (en koekjes) en leer ze zelf te bakken! 


10.  Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen

de beste musea van Nederland - Cobra Museum voor Moderne KunstIn het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen maak je kennis met de leden van de Cobra-groep, een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Er vinden ook wisselende tentoonstellingen over andere moderne kunstenaars plaats.

Leuk om te combineren met: het Amsterdamse Bos

Na alle kunst en cultuur te hebben opgesnoven, heb je wel wat frisse lucht verdiend! Grijp je kans en ga wandelen, geiten aaien, kanoën of zonnebaden in het Amsterdamse Bos, op steenworp afstand van Amstelveen. Kun je het tóch niet laten om nog een beetje cultuur te snuiven? Ga dan op zoek naar de verschillende kunstwerken die het bos rijk is. Je vindt het hele overzicht op Amsterdamsebos.nl


Smaakt dat naar meer? In de zomereditie van In Eigen Land vind je nog veel meer tips voor dagjes uit en weekendjes weg in Nederland. Of kijk op onze themapagina Vakantie in Nederland

In Eigen Land - vakantie in Nederland

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!