image
Vellah

Op de pedalen: de 3 mooiste fietsroutes van Nederland

De krokussen en narcissen staan in bloei, de groene bladeren komen weer aan de bomen. Het voorjaar lonkt: tijd om naar buiten te gaan! We hebben de drie mooiste fietsroutes van Nederland voor je op een rij gezet. Begeef je op de oevers van de Drentsche Aa, in het groene hart van de Randstad en tussen de weidevogels in Zuidwest-Friesland. 

1. Ga fietsen langs de Drentsche AA

Noord-Drenthe CREDIT Annemarie BergfeldKronkelende beekjes in Noord-Drenthe. Foto: Annemarie Bergfeld

kaart fietsroute Drentsche AADe inwoners van Noord-Drenthe behoren tot de gelukkigste van Nederland. Helaas, we kunnen er niet allemaal wonen. Maar er een dagje (of twee) fietsen maakt óók heel gelukkig. De beken die met het elkaar het bekenstelsel Drentsche Aa vormen, ontkwamen aan de linialen van de weg- en waterbouwkundigen. Op de route fiets je langs een aantal van de 52 Drentse hunebedden. Bordjes wijzen je de weg. Sla vooral D 03 en D 04 niet over. Even tussen de heggen van het huis met de appelboom en het huis met de perenboom doorlopen en je ziet ze: een tweeling staat letterlijk naast de deur van een negentiende-eeuwse boerderij. Dat kan niet iedereen zeggen, dat-ie een hunebed in de achtertuin heeft.

 

Fietsroute van ca. 66 kilometer:
1. Museum De Buitenplaats in Eelde — met beeldentuin
1. Restaurant De Drentsche Aa in Schipborg — meteen aan de beek
2. Brinkzicht in Gasteren — de beste pannenkoeken ooit
3. Herberg de Fazant in Oudemolen — ook om te slapen
4. De Onlanderij — café met natuurschuur van boswachter Bart
5. Café De Rietschans — met enorm terras aan het Paterswoldsemeer

2. Fietsen door de Groenblauwe Slinger in hartje randstad

Rondje NootdorpRondje Nootdorp.

De Groenblauwe Slinger is een ecologische verbindingszone tussen Leiden, Den Haag, Zoetermeer en Delft. Tussen de nieuwbouw van de Randstad fiets je langs weilanden met koeien, paprikakassen en vaarten. Hier vind je geen wifi, maar wel een wel goede verbinding. De Groenblauwe Slinger is begin jaren negentig opgezet om te voorkomen dat de Haagse en Rotterdamse regio aan elkaar zouden groeien. Provincie Zuid-Holland wilde tegengas geven aan de verstedelijking door ruimte voor natuur en recreatie vrij te maken. Een deel van het land, zoals de Nieuwe Driemanspolder, kan overvloedig water bergen. Dat is direct een goede manier om de gewassen van de boeren (die nog over zijn) te beschermen.


3. Fietsen tussen grutto's in Friesland

Grutto's in Friesland CREDIT joshua-j-cotten unsplashGrutto's in Friesland Foto: Joshua J. Cotten, Unsplash

kaart fietsroute Zuidwest-Friesland

 

Zuidwest-Friesland ligt in de lente vol met eieren van grutto’s en andere weidevogels. Markante boeren met hart voor de natuur vertellen je graag waar,  terwijl fel gebekte broedvogels je liever op afstand houden. De beste tijd om deze route te fietsen is van eind maart tot begin mei. Dan zijn de weidevogels aan het baltsen en vervolgens aan het broeden. Neem een verrekijker mee, want er is genoeg te zien.

 

Fietsroute van ca. 58 kilometer, maak hier in elk geval een stop: 
1. In Workum zijn hotels en genoeg eetgelegenheden. Een nachtje slapen in het stadje is hierdoor zeker geen straf. Fietsverhuur is mogelijk in Workum, bijvoorbeeld bij Hotel Wymerts.
1. In Oudega is een verborgen strandje om even te pauzeren. Ga na de spoorwegovergang naar rechts het smalle pad op. Rijd honderd meter door en daar ligt achter de dijk het strandje.
2. Je fietst langs het Vogelmuseum in Piaam. Loop hier zeker even binnen.

Ben je benieuwd naar meer? Wij gingen je voor en doen uitgebreid verslag van deze drie fietsroutes in de voorjaarseditie van In Eigen Land!

Nog meer reisinspiratie binnen Nederland? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbriefWil je meer leuke tips voor een fijne lente? Bestel de nieuwe voorjaarseditie van In Eigen Land in onze webshop.