image
Cuno de Bruin

5 x Nederlandse kunst en cultuur in de open lucht

Ben jij na de zoveelste lockdown toe aan een instant culturele fix, maar is de frisse buitenlucht net zo verlokkelijk? Met deze landschapskunst, speelplaats voor kunstenaars en een wandelend bos voorzie je in beide behoeften.

1. Tulpeiland, Zeewolde: Dubai aan het Wolderwijd

Tulpeiland Zeewolde. Foto: Cuno de Bruin & Sjoerd Bracke

De Verenigde Arabische Emiraten hebben hun Palmeilanden, Zeewolde heeft Tulpeiland. Waar die eerste kunstmatige eilanden door het opwervelend sediment dat koraal bedekte nogal een baggerplan bleken te zijn, stemt het bijzondere project in Flevoland een stuk vrolijker. In het voorjaar verandert de kelk dankzij 150.000 tulpenbollen in een kleurrijke bloemenzee.


2. Land Art, Flevoland: levend architectuurmuseum

Land Art Flevoland. Foto: Cuno de Bruin & Sjoerd Bracke

Als één provincie zich leent voor gedurfde landschapskunstwerken, dan is het (Land Art) Flevoland. Met zeeën aan ruimte, een mentaliteit van ja-dit-kunnen-we-maken en een gebrek aan eeuwenlang ingesleten conventies werd de jongste provincie niet alleen een levend architectuurmuseum, maar ook een speelplaats voor beeldende kunstenaars. Onze favorieten zijn de strakbetonnen lijnen van het Deltawerk in het Waterloopbos, Marknesse en Riff, de boven de polder uitgetilde afdruk die het graafwerk van kunstenaar Bob Gramsma in de Flevogrond achterliet.


3. Monument Nieuwe Hollandse Waterlinie, Houten: een stalen eerbetoon

De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Foto: Johnny UmansDe Nieuwe Hollandse Waterlinie. Foto: Johnny Umans

De Nieuwe Hollandse Waterlinie leeft! Niet alleen als kersvers Unesco-Werelderfgoed en als decor voor unieke dinerervaringen (je leest er meer over in het culinaire katern in In Eigen Land), maar ook als nieuw monument op een talud tussen de A12 en de Laagravense Plassen. Gijs van Vaerenbergh bouwde een monumentaal eerbetoon door honderden stalen buizen op elkaar te stapelen in de vorm van een sluis.


4. Museum Van Bommel Van Dam, Venlo

Foto: Museum van Bommel van DamFoto: Museum van Bommel van Dam

Venlo onder de loep genomen: vanuit het opvallende kunstvenster van het nieuwe Museum van Bommel van Dam kijk je niet alleen uit over de Venlose binnenstad, maar is het door de omlijsting alsof je zelf deel uitmaakt van een schilderij. Op de nieuwe locatie, in een monumentaal postkantoor uit 1938, heeft het museum een groter onderkomen gevonden.


5. Cultuurhonderddaagse Arcadia, Leeuwarden

OldehoofsterkerkhofFoto: Oldehoofsterkerkhof

Hoe kunnen we goede voorouders zijn en een toekomstbestendige erfenis nalaten? Die vraag staat centraal tijdens de cultuurhonderddaagse Arcadia in Leeuwarden, van 7 mei t/m 14 augustus 2022. Een groot deel van de culturele voorstellingen, artistieke installaties en tentoonstellingen vindt in de buitenlucht plaats, zoals PARADYS, waarvoor internationale beeldend kunstenaars nieuw werk op een arcadische plek maken. De kunst komt zelfs naar je toe: de traag bewegende installatie BOSK trekt honderd dagen lang als een wandelend bos van meer dan duizend bomen door de straten van Leeuwarden.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Wil je meer leuke tips voor een fijne lente? Bestel de nieuwe voorjaarseditie van In Eigen Land in onze webshop.