image
Sven Scholten

Weekendje weg in de Achterhoek? Dit zijn 4 gouden tips!

In het oosten van Nederland ligt de Achterhoek, een van de Gelderse streken. Hier vind je rust en ruimte te midden van een kenmerkend coulisselandschap. Maar deze streek, die misschien wel op zijn mooist is in het najaar, heeft nog veel meer te bieden ...

1. Wandel in herfstkleuren

wandelen in de AchterhoekOm jouw persoonlijke route uit te stippelen download je de ‘Achterhoek Routes’-app 
of kijk je op achterhoek.nl/routes.

De Achterhoek lijkt er wel voor gemaakt om op een actieve manier ontdekt te worden. Kilometers goed onderhouden fietsen wandelpaden doorkruisen het prachtige coulisselandschap. De komende maanden geniet je er van de prachtige herfstkleuren. Je hoeft alleen maar een paar goede wandelschoenen aan te trekken en je bent klaar om te gaan. Dankzij een wandelnetwerk van maar liefst 3.000 kilometer kun je zelf een route samenstellen of een kant-en-klare route uitzoeken. Gebruik hiervoor de app ‘Achterhoek Routes’, waar je eenvoudig op zoek kunt naar routes die aan jouw wensen voldoen aan de hand van filters en duur, maar ook plaatsen waar de route door heen komt en leuke tips voor onderweg. Een aanrader is de zestien kilometer lange Hackfortse Enckroute. Deze voert voor een groot deel over het landgoed Hackfort, waar je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen vindt. Bezoek ook de watermolen en de kasteeltuin en kom heerlijk bij in de Keuken van Hackfort, een brasserie in het gerestaureerde koetshuis. Ook de tien kilometer lange Gorsselse Heide-route is een ontspannen dagje uit. Deze route voert je door de prachtige omgeving van Gorssel en Joppe, langs heidevelden en uitgestrekte bossen.


2. Bewonder internationale grootmeesters en nationale schatten

Kasteeel Ruurlo in de AchterhoekCombineer in de Achterhoek je bezoek aan een museum, zoals hier Kasteel Ruurlo, 
met een mooie stadswandeling of fietstocht.

In het idyllische coulisselandschap van de Achterhoek vind je musea vol toonaangevende kunst en culturele parels. Geniet van prachtige kunstwerken, luister naar boeiende verhalen en leer meer over de cultuur en de geschiedenis van de regio. Wist je bijvoorbeeld dat Piet Mondriaan zijn schilderscarrière in de Achterhoek begon? En dat je in deze regio het grootste museum voor modern realisme van Nederland vindt? Topwerken van Carel Willink, glaskunsten van René Lalique, bijzondere archeologische vondsten, imposante kastelen zoals het hier afgebeelde Kasteel Ruurlo: zomaar een greep uit de vele bijzondere schatten die de Achterhoek te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. Ook vind je in elk dorpje of stadje een museum dat je mee terug neemt naar historische gebeurtenissen, het verzet in de Tweede Wereldoorlog, of oude gewoonten en vervlogen gebruiken. Bekijk het complete museumaanbod op musea-achterhoek.nl.


3. Proef het beste wild van Nederland

Achterhoek wild eten in restaurants

Het is een van de vele redenen waarom mensen naar de Achterhoek komen: de traditie van het wild eten. Wanneer in oktober de herfst zijn intrede doet, kun je overal in de streek genieten van het beste wild. Achterhoekse koks verwerken het pure, malse vlees in vernieuwende gerechten. Maar ook de bekende wildklassiekers smaken nergens zo goed als hier. Elk jaar slaan de restaurants en hotels in de Achterhoek de handen ineen om de wildliefhebber in de watten te leggen, met uitgebreide diners, proeverijen en meerdaagse wildarrangementen. Dit jaar doen ze dat al voor de eenenveertigste keer! Op wildetenindeachterhoek.nl vind je dé wildrestaurants met ruim zestig heerlijke arrangementen voor dit najaar. Bonus: tijdens het wildseizoen is de Achterhoek misschien wel op zijn mooist. De uitgestrekte bossen betoveren je met hun kleurenpracht, en de karakteristieke dorpjes en steden omarmen je met hun warmte. Mét natuurlijk de bijbehorende culinaire verwennerij.


4. Ga hotelhoppen in een uniek coulisselandschap

Achoterhoek hotels

De hotels in de Achterhoek hebben voor iedereen een passend arrangement samengesteld, of je nu van wandelen houdt, interesse hebt in cultuur of juist culinair wilt genieten. Verblijf je liever midden in de natuur of juist in de stad? Je hebt de keuze uit verschillende statige panden op prachtige locaties. Ontbijt op bed? Sauna op de kamer? Binnenzwembad of fitnesszaal in het hotel? Zeg het maar, je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt. Tip: de drie- of vierdaagse ‘hotel-naar-hotel-arrangementen’. Je fietst of wandelt van hotel naar hotel en ontdekt onderweg de mooiste plekjes. Zo beleef je het unieke Achterhoekse coulisselandschap – een lappendeken van charmante, onregelmatige percelen – optimaal. Je gaat van bos naar weilanden en van historische stadjes naar pittoreske dorpjes. Na een actieve dag in de buitenlucht kom je aan in het hotel waar geniet van fijne hotelfaciliteiten en een heerlijk diner. De volgende dag staat er een uitgebreid ontbijt voor je klaar en begin je weer aan nog een fijne dag fietsen of wandelen. Je bagage wordt elke dag van hotel naar hotel gebracht. De routes zijn gebaseerd op het regionale fiets- en wandelnetwerk en zijn gemakkelijk aanpasbaar wanneer je een ommetje meer of minder wilt doen. Wil je een (elektrische) fiets huren? Wordt natuurlijk ook geregeld! Bekijk alle compleet verzorgde hotelarrangementen waarbij je alleen maar hoeft te genieten. 

Nieuwsgierig geworden naar de Achterhoek? Kijk voor meer inspiratie op achterhoek.nl. Je vindt meer tips voor de Gelderse Streken op geldersestreken.nl.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!