image
Jurjen Drenth

Nazomeren op de Veluwe: 6 tips voor de herfst

De herfst is voor velen het mooiste seizoen op de Veluwe. Geniet van de prachtig verkleurde bomen, tientallen soorten paddenstoelen die uit de grond poppen en de spectaculaire bronsttijd van herten. Daarnaast biedt de regio talloze activiteiten waar je gegarandeerd warm voor loopt. Niks somberen over het einde van de zomer — laat het nazomeren maar beginnen met deze 6 tips!

1. Kom oog in oog met wild in Ede

Big Five op de Veluwe

De Veluwe zou de Veluwe niet zijn zonder wild. Ga op zoek naar de Gelderse Big Five: edelhert, wild zwijn, ree, vos en moeflon. Je moet wat geluk hebben, maar op een aantal plekken is de kans om oog in oog te staan met de imposante viervoeters aanzienlijk groter dan normaal, bijvoorbeeld in Ede. De herfstmaanden maken het landschap van de stad nóg mooier. De bomen veranderen van kleur en geven het landschap een gouden gloed en wild laat uitbundig van zich horen. Met een oppervlakte van maar liefst 32.000 hectare en de meest diverse natuurgebieden, is het in deze omgeving goed wandelen en wild spotten. Onze tip: ga op pad met de boswachter naar wildkansel De Hindekamp bij Ede. Hier heb je prachtig uitzicht op veld en bos. Grote kans dat je er een roedel herten ziet grazen of dat een zwijnenfamilie voorbij dartelt. Wandel ook eens naar een van de vele wildobservatiepunten in de gemeente Ede – prachtige plekken midden in de natuur waar je even kunt uitrusten en volop kunt genieten. De kans dat je hier wild spot is groot.

Bonustip: Het Natuurcentrum Veluwe aan de Eder Heide organiseert allerlei excursies en wandelingen in de natuur. Neem deel aan een snertwandeling, vroegevogelwandeling, vleermuistocht of paddenstoelenwandeling.

2. Kijk kunst op de Veluwe

Kröller-Müller Museum. Foto ANPFoto: ANP

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de bijzondere regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er worden verteld bij De Mariahoeve in Putten, het Kijk & Luistermuseum in Bennekom, het Nationaal Orgelmuseum in Elburg of het spiksplinternieuwe Zuivelmuseum in Wapenveld.

Bijzondere vermelding verdient dit najaar het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo, dat vanaf 16 oktober in het teken staat van de tentoonstelling Marjolein Bastin. Een ode aan de Veluwe, met veertig originele aquarellen waarvoor de vier seizoenen op de Veluwe als inspiratie dienden. Het museum toont in aanvulling op de aquarellen een selectie oud-Hollandse tegels met bloemen, planten en dieren.

Ook in het befaamde Kröller-Müller Museum, midden op De Hoge Veluwe, kijk je je ogen uit. Tijdens een wandeling door de uitgestrekte beeldentuin ontdek je sculpturen van moderne en hedendaagse kunstenaars als Aristide Maillol, Auguste Rodin en Marta Pan. Binnen in het museum bewonder je topwerken van grote meesters. Wist je dat het Kröller-Müller Museum bijvoorbeeld de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld bezit?


3. Proef de smaak van de Veluwe

Wanneer de herfst zijn intrede doet, is het op de Veluwe tijd om te genieten van heerlijke wildgerechten. In en rondom Ede kun je na een herfstwandeling genieten van een knapperend vuurtje en een heerlijke stoofpot of wildbraad, bijvoorbeeld bij restaurant Planken Wambuis. In Het Nationale Park De Hoge Veluwe kun je zelfs wildpakketten kopen met vlees van lokale herten en zwijnen. Of geniet in het Parkrestaurant van verschillende wildgerechten, bereid met lokale producten, waaronder wild uit eigen park. Wil je een onvergetelijke wildbeleving? Dan is buiten koken met Leendert Houweling wat voor jou. Met behulp van gietijzeren pannen kook je boven houtvuur het lekkerste wild.


4. Zie kunst (en groen) in Apeldoorn

Apeldoorn

Apeldoorn is de ideale uitvalbasis voor een dagje of weekje weg op de Veluwe, dankzij een royaal aanbod aan cultuur, winkels, goede restaurants en gezellige cafés. Geniet van kunst in de openbare ruimte in de binnenstad met de gratis audiotour Rondje Cultuurkwartier, of breng een bezoek aan de tweejaarlijkse tentoonstelling CODA Paper Art in CODA Museum. Hier ontdek je papierkunst variërend van kleine kunstwerken, objecten en sieraden tot levensgrote installaties.

Helaas is Paleis Het Loo in Apeldoorn, het enige échte Oranje-museum, een tijdje gesloten in verband met een verbouwing. Maar wist je dat achter het gebouw het prachtige Paleispark ligt? Vroeger brachten de Oranjes hier een groot deel van hun vrije tijd door. In het park zijn diverse wandelroutes van twee tot dertien kilometer uitgezet. Aan het einde van de vier kilometer lange blauwe route vind je een hertenkamp waar je vrij tussen de herten kunt lopen.

Liever op de pedalen genieten van het moois in de regio? De fietsroute Stad & Natuur, met ruim veertig kilometer fietsplezier, voert je van de gezellige binnenstad van Apeldoorn naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Met een oppervlakte van ruim 5400 hectare aan bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen zie je hier elke keer wel iets nieuws. Er leven onder andere edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen, maar ook vossen, dassen en boommarters.


5. Beleef een wild dagje uit

Burgers' Zoo Arnhem

Als een ware ontdekkingsreiziger ga je bij Burgers’ Zoo in Arnhem op avontuur door de meest uiteenlopende natuurgebieden ter wereld. Baan je een weg door planten en langs watervallen en sta oog in oog met prachtige dieren. Ook leuk op een regenachtige herfstdag, want een groot deel van het park is overdekt. Zo vind je hier de grootste overdekte mangrove ter wereld en kun je wandelen door een tropisch regenwoud. Bij Burgers’ Zoo gaat iedereen een wild dagje uit tegemoet.


6. Onthaast aan de IJssel en in het bos

Een wandeltocht langs de oevers van de IJssel mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan de regio. Wijk van de gebaande paden af en ontdek het landschap rondom Veessen via het klompenpad ‘Elsvoorderpad’. De route start bij Huize Ruys Brasserie en brengt je via het kleine dorpje Vorchten, met zijn bijzondere oude kerkje, door de Hoogwatergeulvallei weer terug naar Veessen. Neem je verrekijker mee en luister onderweg goed naar het gezang, want in het gebied spot je veel verschillende soorten vogels.

Naar hartenlust wandelen kan ook in het Speulder- en Sprielderbos tussen Ermelo, Putten en Garderen. De grote eiken- en beukenbomen zijn hier knoestig en deels met elkaar vergroeid, waardoor het bos heel bijzonder aandoet. Na een heerlijke wandeling ben je toe aan een warme kop chocolademelk of koffie in restaurant Het Boshuis Drie, midden in het bos. Meer zin in een glaasje wit, rood of rosé? Schuif dan aan voor een wijnproeverij met heerlijke Nederlandse wijnen (en bijpassende hapjes!) bij Wijngaard Telgt in Ermelo.Bonustip: Blijf slapen

Met zoveel moois in de regio heb je een dagje uit of weekendje weg zo volgepland. Neem dus wat langer de tijd om de Veluwe te ontdekken. Van camping tot hotel: op de Veluwe vind je het allemaal. Bekijk meer tips voor een weekendje Veluwe.
 

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!