image
Sabrina Gaudio

Het avontuur is dichtbij in de Biesbosch: 11 tips

Het tij heeft vrij spel in Nationaal Park De Biesbosch. In de kreekjes, lagunes en verdronken polders van dit zoetwaterdoolhof hoor je alleen het gekwetter van vogels en waan je je voortdurend in een ver oerwoud. Reis mee door de Biesbosch in 11 tips.

1. Voortuin van de Biesbosch

Nadat we ons op de Herengracht in Drimmelen hebben vergaapt aan achttiende- en negentiende-eeuwse panden, lopen we over het pad langs de Breede Vaart de polder in. Het poldergebied ten zuiden van de Amer-rivier wordt ook wel de ‘Voortuin van de Biesbosch’ genoemd. Wij hebben het vandaag gemunt op De Worp, een klein natuurgebied dat is ontstaan door de afgraving van laagveen en grotendeels uit moerassig elzenbroekbos bestaat. Het moeras wordt onder andere bewoond door bevers, die de Amer zijn
 overgestoken en zich hier hebben gevestigd. Wie goed speurt ontdekt de sporen van hun aanwezigheid. Minder opvallend, maar zeker zo bijzonder zijn de waterspitsmuizen.
 De diertjes houden van schoon water en wilde oevers, en zijn zo schuw dat ze zich letterlijk dood kunnen schrikken van een onverwacht geluid.


2. Als één bever over de dam is ...

Foto: ANP

Even terug naar die bevers, want dat is best een succesverhaal. Toen de in Nederland uitgestorven soort in 1988 geherintroduceerd werd, was dat vooral een experiment. Men gaf ze vijf jaar. De dieren wisten echter te overleven, zich voort te planten én te verspreiden. Als één bever over de dam is, volgen er blijkbaar meer. Tegenwoordig vind je ze in heel Nederland. De Biesbosch telt zo’n driehonderd bevers en je hebt er dan ook grote kans om beverburchten, verse knaagsporen en modderglijbanen te zien. Vooral ’s avonds en ’s ochtends zijn de dieren actief. Vanuit Jachthaven Vissershang in Hank kun je op avondbevertocht met een boswachter ( € 14,50 p.p.) Ga je liever zelf op zoek naar de dieren? Op np-debiesbosch.nl vind je een hotspotkaart met kansrijke gebieden.


3. Brabantse jungle

Foto: Sabrina Gaudio

Wie de Biesbosch echt wil beleven, moet natuurlijk het water op. Dat kan met een kajak, roeiboot, huis-tuin-en-keuken-sloep met buitenboordmotor óf de fluisterstille elektrische variant. Zo hoor je de vogels zingen en het water kabbelen, zonder het lawaai en de vervuilende uitstoot. We huren onze sloep in Drimmelen en varen direct de
Amer op. De brede en druk bevaren rivier is niet het meest pittoreske stuk van onze route. Maar als we even later linksaf de Spijkerboor inslaan, bevinden we ons in rustiger vaarwater. De smalle, bochtige riviertjes rond de Aakvlaai doen me soms zelfs denken aan riviertochten die ik in de jungle maakte, met overhangend struikgewas en luidruchtige vogels op de oevers. Hier kunnen we echt de krenten uit de pap halen: we leggen onze sloep aan bij verborgen zandstrandjes en duiken het water in waar we maar willen (€ 185 per dag).


4. Eilandhoppen in zoet water

Biesbosch van boven. ANP Photo - Your CaptainFoto: ANP Photo - Your Captain

In Nederland hoef je echt niet per se naar de Wadden als je van eilandhoppen houdt. De Biesbosch vormt het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, en dat betekent eb en vloed in zoet water. Een paar keer per dag stijgt of daalt de waterspiegel met ongeveer twintig centimeter. Het kan dus zomaar zijn dat het vaarwater waar je eerder met je bootje doorheen voer op de terugweg ineens te ondiep is geworden. Of dat je wandelroute plotseling over een ondergelopen pad leidt. In dit zoetwaterdoolhof van ondiepe lagunes, kreken en verdronken polderland gaan wij voor anker om een wandeling over de dijk langs het Aakvlaaigebied te maken. Wie alle tijd heeft − en een bootje − kan in de Biesbosch kiezen uit maar liefst acht wandelroutes op riviereilanden die alleen via het water bereikbaar zijn, van korte rondjes mijlenver van de dichtstbijzijnde weg tot lange struintochten door drassig wetland.


5. Kamperen op het water

Foto: Sabrina Gaudio

Voor de ultieme Biesboschbeleving kun je ook óp het water slapen. Tenminste, als je zelf een boot hebt waarop dat mogelijk is. Zo overnacht je kilometers van de dichtstbijzijnde bebouwing en word je wakker met een ochtendserenade van de vogels in het riet. Je mag maximaal drie nachten op één plek voor anker gaan en op sommige plaatsen mag je maximaal drie uur aanleggen tussen zonsopkomst en -ondergang. Je mag je boot niet onbeheerd achterlaten. Heb je geen eigen boot? Op het eiland De Vischplaat ligt De Biesboschhoeve, waar je avontuurlijk kunt kamperen bij de boer.


6. Overnachten in een tiny house

Foto: Buitenleven

Geen wifi, geen tv, maar wél een buitenkeuken en een patio met houtkachel. Het sfeervolle tiny house 'Buitenleven' staat in het dorpje Nieuwendijk, op fietsafstand van het Biesbosch MuseumEiland en de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem (vanaf € 69 p.n. voor twee personen).


7. Fietsen door Kievitswaard

Foto: Sabrina Gaudio

Vanuit onze overnachtingsplek in Nieuwendijk fietsen we via Werkendam en Fort Steurgat naar de Kievitswaard, een buurtschap aan de Nieuwe Merwede, die de grens vormt tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland. Onderweg passeren we graslanden en plassen. Het landschap lijkt in niets op de Brabantse jungle die we alleen per boot konden bereiken. Het is aan te raden om af te stappen bij de uitkijkpost Buiten Kievitswaard. Met een beetje geluk spot je vanaf het platform lepelaars, zilverreigers en ijsvogels. De niet-vogelaars kunnen hier op zoek gaan naar Schotse hooglanders. Als we even later de groene piramides van het Biesbosch MuseumEiland aan de horizon zien verschijnen, verzorgen twee zeearenden een indrukwekkende fly-over. Ga naar hnsi.nl/brabantse-biesbosch voor uitgestippelde fietsroutes door het gebied.


8. MuseumEiland

Biesbosch Museumeiland. Foto: Richard Brocken/Hollandse HoogteFoto: Richard Brocken/Hollandse Hoogte

De grasgroene piramidedaken van het Biesbosch MuseumEiland waren een paar jaar geleden goed voor twee Architizer Awards, zeg maar de Oscars uit de architectuurwereld. In dit gebouw leer je hoe na de Sint Elisabethsvloed van 1421 het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa ontstond en hoe de mens tegen het water vocht, maar ook bepalend was voor het uiterlijk van de Biesbosch, door de handel in wilgenhout en riet. Het terras van Museumcafé Biesonder is de uitgelezen plek om bij te komen na een lange fiets- of wandeltocht. Tip: bestel de beverkoek − óók voor vegetariërs.


9. Sluit je aan bij een knotploeg

De wilgen in de BiesboschFoto: Sabrina Gaudio

Op het MuseumEiland leren we hoe de Biesbosch aan zijn naam komt. Voordat er riet en, nog veel later, wilgen konden groeien, stonden de oevers vol met mattenbiezen, een stevige grassoort waar stoelzittingen van werden gemaakt. Sinds de komst van de Deltawerken is de getijdenwerking in het gebied een stuk minder en wordt er nauwelijks nog bies en riet geproduceerd. De wilgen, daarentegen, zie je nog overal. De Natuur- en Vogelwacht Biesbosch stuurt ’s winters knotploegen het gebied in die hun armen uit de mouwen steken om de karakteristieke bomen te onderhouden. Vrijwilligers zijn altijd welkom.


10. De Sliedrechtse Biesbosch Nationaal Park

Neem een fluisterbootje om door de Biesbosch te varen CREDIT Sabrina GaudioFoto: Sabrina Gaudio

De Biesbosch ligt voor het grootste deel in Noord-Brabant, maar het gedeelte met de grootste getijdenverschillen ligt in Zuid-Holland. Vlak bij Dordrecht vind je De Sliedrechtse Biesbosch. Neem waterdichte schoenen mee als je hier gaat wandelen, want het verschil tussen eb en vloed bedraagt ongeveer tachtig centimeter. Parkeren doe je bij Biesboschcentrum Dordrecht. Het is ook mogelijk om een kajak of fluisterboot te huren.


11. Ga op vijfdaagse trektocht door de Biesbosch

Foto: Avontuur Dichtbij

Kun je geen genoeg krijgen en wil je ruim de tijd nemen om de Biesbosch te verkennen? Ga dan met Avontuur Dichtbij en IVN Natuureducatie op een vijfdaagse trektocht door het gebied. Elke dag wandel je 15-20 kilometer van hotel naar hotel, terwijl je onderweg tijd hebt om zowel steden als Gorinchem, Woudrichem en Werkendam te ontdekken als te gaan kanoën, wandelen of fietsen door de Biesbosch. Een speciale app neemt je met verhalen over de Biesbosch op een bijzondere ontdekkingsreis.  's Avonds strijk je neer bij de Gastheren van het Landschap, die bevlogen vertellen over 'hun' omgeving. Heb je nog puf, ga dan op zoek naar bevers als de schemering valt! 


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer tips voor binnen Nederland? Bestel onze zomerspecial 'In Eigen Land' nu voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!