image
Camping Raft

Vakantie op het water: 9 unieke slaapplekken op rivieren, grachten en meren in Nederland

Als er één volk is dat weet hoe je in harmonie leeft met water, zijn wij het wel. Deze negen slaapplekken op het water zijn het levende bewijs. 

1. Een designboot in de stadshaven van Rotterdam

Het Dutch Design schip is een opvallende verschijning in de stadshaven van Rotterdam, want de twintig meter lange romp is volledig bedekt met aluminium. Ook binnen en op het bovendek word je overvallen door die wauw-factor. Van de grote raampartijen tot de regendouche en van het loungeterras tot de buitenbarbecue, op deze slaapplek valt simpelweg niets af te dingen, vanaf € 140 per nacht voor max. vijf personen.

Vanuit de stadshaven loop je zo het centrum van Rotterdam in. Foto: Margriet Hoekstra


2. Een natuurhuisje op de Vinkeveense Plassen

Dit drijvende huisje ligt aan een afgelegen eilandje in het midden van de Vinkeveense Plassen. Het huisje heeft een vlonder waar je op kunt uitrusten en grote ramen waardoor je ook bij slecht weer niets hoeft te missen van de natuur om je heen. Vogelaars kunnen hun geluk niet op, want in dit gebied zitten veel lepelaars. Verken de plassen per kano of fluisterboot, of huur een Whaly-boot (kunststof boot) voor € 25 per dag. Je verblijft hier vanaf € 200 per nacht voor max. vier personen.

Veel vogelbroedplaatsen in de Vinkeveense Plassen zijn alleen per kano te bereiken. Foto: Natuurhuisje.nl


3. Een boot aan het Alkmaardermeer

Sfeervoller dan De Dankbaarheid ga je ze niet snel vinden. Door de ligging aan het Alkmaardermeer, tussen Alkmaar en Amsterdam, heb je constant het gevoel dat je midden in de natuur dobbert. Op het droge vind je een tuintje, inclusief vintage badkuip. Het interieur van de boot is eveneens lekker stoer. Als je er graag op uittrekt, kun je helemaal gratis de omgeving verkennen per kano of fiets - je vervoermiddelen liggen al klaar naast de boot. Tegen meerprijs brengt gastvrouw Laura elke ochtend een ontbijtmand langs met vers brood, vanaf € 95 per nacht voor max. vier personen.

Het Alkmaardermeer leent zich uitstekend voor fietstochten. Foto: Airbnb


4. Een watervilla in het Friese Goengahuizen

Voor de luxepaardjes onder ons is er deze watervilla in het hart van Friesland. In het afgelegen natuurgebied eromheen kun je op zoek gaan naar vogels en, als je geluk hebt, spot je zelfs een otter. Zelfs op frisse herfstdagen zit je er warmpjes bij, want de villa beschikt over een sauna. Let wel: door de afgelegen ligging is de villa alléén met een boot te bereiken, vanaf € 170 per nacht voor max. zes personen.

Ga met je kano op zoek naar otters en bijzondere vogels in natuurgebied de Wijde Ee. Foto: Natuurhuisje.nl


5. Een Wikkelboat in de Rotterdamse Wijnhaven

De Wikkelboat is een drijvend tiny house in de Rotterdamse Wijnhaven, en misschien wel de bijzonderste slaapplek van de stad. Het woordje ‘wikkel’ verwijst naar de 24 lagen golfkarton die om de bovenzijde van de boot zijn gewikkeld. Deze techniek maakt de boot niet alleen heel licht, maar zorgt ook voor een goede isolatie. Qua locatie kun je het haast niet beter treffen; de Wikkelboat ligt voor de kop van een haveneiland, en daardoor enigszins verscholen. Toch zijn de vele Rotterdamse hotspots gewoon te voet te bereiken. Je kunt kiezen uit twee versies: eentje mét jacuzzi en inclusief e-bikes (WB2) en eentje zonder (WB1). Al zijn zowel de jacuzzi als de fietsen los bij te huren,  respectievelijk vanaf € 109 en € 89 per nacht voor twee personen.

Geloof het of niet; dit drijvende tiny house in Rotterdam is gemaakt van karton. Foto: Boje Ploeg


6. Een kampeervlot dichtbij de Biesbosch

De vijf kampeervlotten op de Steenbergse Vliet liggen verscholen in het riet en op gepaste afstand van elkaar. Je peddelt er in een Canadese kano naartoe. Met diezelfde kano verken je overdag de Brabantse Wal, een natuurgebied op de grens tussen Noord-Brabant en Zeeland. Zodra de avond valt plof je neer in de stoel op de veranda en geniet je van een zelf gekookt maaltje en de ondergaande zon. Echt luxe kunnen we het niet noemen, maar de ervaring krijgt van ons vijf sterren, vanaf € 68 per nacht (o.b.v. drie nachten) voor twee personen. Inchecken is alleen mogelijk tussen 13 en 18 uur. Je krijgt een kampeeruitrusting mee (m.u.v. een slaapzak, pannen en keukengerei). Ook in de provincies Utrecht en Limburg kun je overnachten op een kampeervlot.  

In de Steenbergsche Vliet vind je veel verschillende soorten dieren, waaronder Schotse Hooglanders, buizerds en lepelaars. Foto: Camping-raft.com


7. Een knus bootje in hartje Groningen

Dit boothuis is een onontdekte parel midden in jachthaven van Groningen. De haven is een rustige plek, maar toch ben je met 5 minuten lopen al in de stad. De boot, die stijlvol is ingericht, beschikt over een eigen terras en een breed dek - een heerlijke plek om de dag af te sluiten. Je verblijft hier vanaf € 139 per nacht voor max. vier personen.

Deze boot ligt in de jachthaven Oosterhaven in Groningen. Foto: Airbnb


8. Een woonbootje in het Groene Hart bij Boskoop

Even buiten het Zuid-Hollandse Waddinxveen vind je deze bijzondere woonboot. Als je eenmaal uitgeslapen bent zwaai je de deur open naar het terras en geniet je van een heerlijk ontbijtje. Tot zover het ochtendritueel. In de middag ga je op excursie - een bezoek aan een kwekerij in de buurt zit bij de prijs inbegrepen. Vervolgens doe je boodschappen bij de streekwinkel. Je vindt er lekkere (vers)producten van lokale producenten. Tijd over? Maak dan een wandeling of fietstocht door het polderlandschap. Kortom: tijdens een verblijf in deze woonboot kom je geheid aan je trekken, vanaf € 135 per nacht voor max. twee personen.

Vanuit deze woonboot in het Groene Hart kijk je uit over de bosrijke omgeving. Foto: Natuurhuisje.nl


9. Een vaarhuis op de Friese Meren in Offingawier

Trek je liever met huis en al het water op? Dan past dit vaarhuis wellicht in je (water)straatje. Nadat je bent ingecheckt, vaar je met een heuse crew naar een fraaie locatie in het Friese merengebied. Zodra je tevreden bent over de ligplaats, gaat de schipper, die tevens de gastheer is, van boord en heb je het huisje voor jezelf. De volgende dag vaar je weer verder naar een nieuwe, nog onbekende bestemming. Maak je geen zorgen over het eten; er wordt iedere dag een vers ontbijtje voor je verzorgd aan boord, vanaf € 140 per nacht voor twee personen. 

Op De Friese Meren vind je een scala aan vogelsoorten. Foto: OrigineelOvernachten