image
Shannon Greer

Vakantie op Curaçao: 5 leuke dingen om te doen (weg van de massa)

Curaçao heeft méér te bieden dan zon, zee en strand. Het Caribische eiland zit vol verrassingen. Ga bijvoorbeeld kamperen op je eigen bounty-eilandje en open, gewapend met een duikbril en speer, de jacht op de invasieve koraalduivel. 

1. Boek een streetarttour

Het échte eilandleven ontvouwt zich niet in het historische centrum van Willemstad, maar in de minder bekende wijken, zoals Scharloo en Otrobanda. Tijdens een streetartwandeling met Shirley kom je alles te weten over de bijzondere openbare kunstwerken en de mensen die er wonen. De wandeling duurt ongeveer twee uur en geeft de contrasten in de wijken mooi weer: van moderne streetart tot historische panden en authentieke Curaçaose huisjes. Een deel van de touropbrengsten vloeit terug naar de bewoners van de wijk, vanaf € 15 p.p.

Tijdens de tour van Shirley kom je langs de meest bijzondere streetart. Zoals deze: 'Life is a beautiful struggle' van Sander van Beusekom in de wijk Otrobanda. Foto: Curaçao Tourist Board.

2. Slaap in een tentje op Klein Curaçao

Klein Curaçao is een onbewoond mini-eilandje op twee uur varen. Overdag wordt het eilandje bezocht (en soms zelfs overspoeld) door toeristen, in het kader van een dagexcursie. Als je Klein Curaçao op unieke wijze wil ervaren, blijf je er kamperen. Zodra de laatste toeristenboot is vertrokken ben je volledig op jezelf aangewezen – er is geen camping, geen winkel en geen toilet. Je zorgt uiteraard zelf voor een koelbox met drankjes en eten voor boven het vuur. Kortom, een once-in-a-lifetime kampeerervaring. Is dit legaal? Zeker! Zolang je de natuur in haar waarde laat en je rotzooi weer mee terug neemt. Charter een vissersbootje in de haven of speel op veilig, en ga georganiseerd, vanaf € 64 p.p.

Slaap onder de heldere sterrenhemel en wees welkom op je eigen, onbewoonde eiland. Foto: Curaçao Tourist Board.

3. Ga op onderwaterjacht

De koraalduivel (lionfish) is prachtig maar invasief; de vis komt oorspronkelijk níét voor in de Caribische wateren en neemt snel in aantal toe, wegens een gebrek aan natuurlijke vijanden. In het water rond Curaçao is het dan ook toegestaan om op ze te jagen. Lionfish Caribbean heeft hier een heuse business van gemaakt. Van de vinnen worden prachtige en unieke sieraden gemaakt en de vis – heerlijk als ceviche! – wordt verkocht aan restaurants op het eiland. Zelf op onderwaterjacht? Je kunt mee als je je duikbrevet hebt, vanaf € 64 p.p.

De lionfish is berucht vanwege het kaalvreten van koraal. Foto: Lionfish Caribbean.

4. Eet als een local 

Overal op het eiland zie je geitenkuddes. Het mag dan ook geen verrassing heten dat geitenvlees populair is. Bij Toko Williwood kun je zelfs een heuse geitenburger bestellen, de Kabritu Burger. Zin in vis? Ga dan naar het sfeervolle Purunchi. Je zit aan het water en ziet de vissers binnenkomen met wat jij later op je bord aantreft. Erg lekker in combinatie met funchi (frietjes van maismeel). Lokaler wordt het niet. Ook bij De Visserij zit je direct aan het water. Bestel er tonijn met een sesamkorst en gefrituurde garnalen. De Curaçaose keuken is een samensmelting van keukens, en dat proef je.

Links: gebakken garnalen van De Visserij. Rechts: gebakken vis bij Purunchi. Foto: Curaçao Tourist Board.

5. Trek de natuur in 

Aan de westkant van het eiland vind je de meeste natuur. Hoewel het allang geen goed bewaard geheim meer is, is het Christoffelpark wel degelijk het benoemen waard. Dit grootste nationale park van het eiland wordt geroemd om zijn grote variatie aan flora en fauna. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is de Christoffelberg (372 m). Vanaf de top kun je op heldere dagen Venezuela zien. 

Als je de Christoffelberg wil beklimmen, zorg dan voor stevige schoenen. Bij de laatste 25 meter ga je namelijk je handen en voeten nodig hebben om de top te bereiken. Foto: Curaçao Tourist Board.

Columbus-tip: Veel lokale restaurants en bedrijven beschikken louter over een Facebook-pagina en hebben dus geen officiële website. Ook voor informatie over evenementen zit je goed op Facebook.