image
Simone Wittgen

Temptation Island: de mooiste Nederlandse eilanden voor je vakantie (of weekendje weg)

Van de Marker Wadden en Vlieland tot Tiengemeten en de eilanden van Zeeland: laat je voor je volgende vakantie of weekendje weg verleiden door deze Temptation Islands.

1. Krijg het ultieme vakantiegevoel op Veur-Lent in Nijmegen

De Waal, die bij Veur-Lent door Nijmegen loopt, is ideaal voor waterpret. Foto: Simone Wittgen.

Wandel of fiets over hét symbool van Nijmegen — de imposante Waalbrug — en zet voet op een eiland met een op-en-top vakantiegevoel: Veur-Lent. Leg een handdoek neer op een van de strandjes, sup of doe aan supyoga op de Nevengeul en laat het uitzicht op de skyline van Nijmegen op je inwerken. Nieuw op het eiland is het kunstwerk 'Het gezicht van Nijmegen', een gigantisch Romeins masker. Als je door de ooggaten kijkt, zie je Nijmegen liggen.


2. Duik in de geschiedenis op het Forteiland bij IJmuiden

Het Forteiland bij IJmuiden staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Foto: PBN Forteiland.

Het Forteiland, in de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden, was oorspronkelijk het grootste fort in de negentiende-eeuwse Stelling van Amsterdam. Het vormde ook een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall, de verdedigingswerken die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden. Hoewel bijna tweederde van Forteiland na de oorlog verdween, is er voor bezoekers nog veel te zien: het oorspronkelijke fort, tegenwoordig Unesco-Werelderfgoed, en elf Duitse bunkers. Met een bezoek aan IJmuiden ben je, als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog, al snel een dag zoet. Neem passagiersschip ‘Koningin Emma’ naar Forteiland en dwaal er door de gangenstelsels, kamers en bunkers uit verschillende historische perioden, verwonder je over de immense Schnellbootbunker, bezoek (alleen op zondag) het Bunkermuseum en wandel langs de bunkerbatterij van Heerenduin.


3. Ga eilandhoppen in het Veerse Meer in Zeeland

Met een bootje of kano kun je op het Veerse Meer gaan eilandhoppen. Foto: iStock

Als je de dijken bij het Veerse Meer beklimt, heb je een prachtig uitzicht over wat ooit een woelige zeearm was, met talloze onbewoonde eilandjes. Wie het leuk vindt, kan bij Kanoa Outdoor Event een bootje, sloep of kano huren en naar een eilandje in het meer varen of peddelen. Uitgepeddeld? Zeeland is fietsland pur sang. Aan de hand van het fietsknooppuntensysteem stel je je eigen route samen: buitendijks, op de rand van land en water of over de bloemendijken in de Zak van Zuid-Beverland. Voor bijzondere natuurparels download je in de Zeeland-app zogenaamde 'parelroutes': interactieve wandelroutes van maximaal vijf kilometer en daardoor geschikt voor het hele gezin. Onderweg bekijk je filmpjes en beantwoord je vragen waarmee je een beloning verdient.


4. Waai uit op Vlieland

Het drenkelingenhuisje op Vlieland staat op de Vliehors, een van de grootste zandvlakten van Europa. 
Foto: Simone Wittgen.

Als het dunstbevolkte Waddeneiland is Vlieland een van de rustgevendste plekken van Nederland. Hier bekijk je ’s nachts de heldere sterrenhemel zonder lichtvervuiling. Besef van tijd en plaats ontgaat je; alleen de zonsopgang en -ondergang en de getijden voeden nog enigszins je tijdsbesef. Het ene moment waan je je op de Sahara of de zoutvlakten van Bolivia en het andere moment geniet je van een Afrikaans aandoende safari in een elektrische Thaise tuktuk. De ene dag ben je toeschouwer van een gevecht tussen twee Schotse Hooglanders, de andere dag zie je exotische Egyptische ganzen overvliegen. Kortom: het is hier goed toeven, niet in de laatste plaats omdat het eiland twee keer zoveel zonuren als de rest van Nederland kent.


5. Ga voor Pampus liggen

De meeste mensen weten niet dat je kunt overnachten op Pampus. Foto: Royan van Velse.

Pampus in het IJmeer is een volledig kunstmatig eiland – het werd tussen 1887 en 1895 aangelegd op maar liefst vierduizend houten palen. Het fort op het eiland was onderdeel van de Stelling van Amsterdam - een maar liefst 135 kilometer lange verdedigingslinie - en moest de hoofdstad van de Zuiderzee beschermen. Maar doordat Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef en al gauw daarna het vliegtuig zijn intrede deed bij de Nederlandse krijgsmacht, heeft Pampus uiteindelijk nooit actief dienst gedaan. Met de voltooiing van de Afsluitdijk werd het forteiland al helemaal nutteloos. Nu is Pampus een Rijksmonument en heeft het zelfs een Unesco-Werelderfgoedlijststatus. Je kunt er overnachten op het water in een historisch vrachtschip dat is omgebouwd tot zeilboot voor plezieruitjes. En als de zon eenmaal is weggezakt achter de skyline van Amsterdam, kijk je met een beetje geluk een heldere sterrenhemel in terwijl de boot je zachtjes in slaap wiegt.


6. Slaap op een onbewoond eiland op de Marker Wadden

De Marker Wadden maken deel uit van het nieuwste nationaal park van Nederland: Nieuw Land. 
Foto: Marije van de Vlekkert.

Met een driemaster koers zetten richting onontdekte eilanden, wildlife spotten én ongerepte natuur ontdekken: dat móét haast wel een exotische bestemming zijn. Maar niets is minder waar – de Marker Wadden, een groep kunstmatige eilanden voor de kust van Flevoland, bevatten alle ingrediënten voor een avontuurlijke reis in eigen land. Het Haveneiland is het enige eiland van de archipel waar bezoekers welkom zijn en waar je zelfs kunt overnachten. Je wordt er geheid wakker met vogelzang; er werden vorig jaar zo’n 120 verschillende vogelsoorten op het eiland gespot, waaronder de vis- en de zeearend en de zeer zeldzame hop en de ijseend. Je overnacht in een energieneutraal huisje van Landal Greenparks aan het strand (zorg dan wel dat je voldoende boodschappen doet van tevoren: de dichtstbijzijnde supermarkt is anderhalf uur varen). De zeiltocht met de driemaster reserveer je bij rederij NAUPAR.


7. Onthaast op Tiengemeten, onder de rook van Rotterdam

TiengemetenSchotse Hooglander op Tiengemeten. Foto: Janko van Beek.

Het eiland Tiengemeten onder de rook van Rotterdam is in de zeventiende eeuw ontstaan uit een zandplaat in de voormalige zeearm Haringvliet. Een halve hectare heette in die tijd een ‘gemet’ en zo kreeg dit stukje land de naam Tiengemeten. Door aanwas en later door inpoldering groeide in de loop der tijd het eiland tot zevenhonderd hectare landbouwgrond. Boeren kwamen naar Tiengemeten en verbouwden er meekrap, tarwe en vlas en later ook aardappelen en bieten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een recreatiegebied en natuurmonument. Het eiland bestaat uit drie delen. Aan de oostkant ligt Weemoed, dat wordt gekenmerkt door akkers en weiden. Het centrale deel heet Weelde en trekt door zijn moerassige ondergrond vooral veel vogels. In Wildernis, in het westen van het eiland, regeert het water. Tiengemeten is het beste te bereiken per auto. Neem vanaf de A29 Rotterdam-Zierikzee de afslag Numansdorp/ Zuid-Beijerland. Volg Zuid-Beijerland en daarna de borden Tiengemeten (veerdienst). De pont vaart elk heel uur tot 17 uur en in de zomer tot 19 uur. 


8. Ga toch fietsen of aan de wandel op IJsselmonde

IJsselmonde is een prachtig fietsgebied. Foto: iStock.

Eiland IJsselmonde is het verrassend gevarieerde gebied tussen Rotterdam en Dordrecht. Hier ontdek je de natuur met prachtige fiets- en wandelroutes en zie je kasteeltjes en mooie dorpjes vanaf historische dijken. Je kunt er varen, wandelen, lekker uitwaaien in het groen en paardrijden in het Valckensteinse bos of het Develbos. Onder het lokale wildlife bijzondere ijsvogels, Schotse Hooglanders en bevers. 


9. Ontvlucht de stad op Vuurtoreneiland bij Durgerdam

Het zomerrestaurant op het Vuurtoreneiland is een van de leukste lunchplekken van Groot-Amsterdam. 
Foto: Defence Line Amsterdam, Flickr.

Het Vuurtoreneiland op het Markermeer is alleen met de historische IJveer XIII bereikbaar. Je bent hier dan ook even helemaal losgekoppeld van het drukke Amsterdam, dat op een steenworp afstand ligt. In de lente en zomer kun je hier eten in een transparante, glazen kas, zodat je – beschut tegen wind en regen – optimaal kunt genieten van de omliggende natuur. In de koudere maanden is er plek voor een dekentje bij de openhaard in het winterrestaurant in het historische fort op het eiland bevindt. Een etentje op het eiland duurt ongeveer vijf uur als je de bootreis (heen en terug) meerekent.


Twee bonustips!

Wil je wel op Nederlands grondgebied blijven, maar vind je het niet erg om het vliegtuig in te stappen? Dan hebben we hierbij nog twee bonustips: 

1. Ga buiten de gebaande paden op Klein Curaçao

De iconische vuurtoren van Klein Curaçao wordt momenteel gerestaureerd. Foto: Curaçao Tourist Board.

Klein Curaçao is een onbewoond mini-eilandje op twee uur varen ten zuidoosten van Curaçao en populair onder dagjesmensen. Wat veel mensen niet weten is dat je er ook kunt blijven kamperen. Zodra de laatste toeristenboot is vertrokken, ben je volledig op jezelf aangewezen – er is geen camping, geen winkel en geen toilet. Je zorgt uiteraard zelf voor een koelbox met drankjes en eten voor boven het vuur. Kortom, een once-in-a-lifetime kampeerervaring. Eén regel: je laat de natuur in haar waarde en neemt je rotzooi weer mee terug. Charter een vissersbootje in de haven of speel op veilig en ga georganiseerd.


2. Bewonder de onaangetaste koraalriffen op Saba

Mount Scenery op Saba is het hoogste punt van Nederland en daarnaast een van de enige twee potentieel actieve 
vulkanen van ons land. De andere actieve vulkaan heet 'The Quill' en 
vind je op St. Eustatius. Foto: Sylvia Overkamp.

Tijdens zijn ontdekkingsreizen in het Caribisch gebied deed Christoffel Columbus vele eilanden aan. Aan Saba voer hij echter straal voorbij. De 500.000 jaar oude rots in de oceaan – sinds 1816 onderdeel van Nederland en sinds 2010 een bijzondere gemeente – was niet geschikt voor plantagebouw, zo oordeelde hij. Voor de moderne ontdekkingsreiziger daarentegen is het potentieel van Saba enorm. The Unspoiled Queen is puur en intens, de koraalriffen en nevelwouden onaangetast, en de bevolking gemêleerd: een boeiende mix van Engelse, Schotse, Ierse, Zeeuwse en Afrikaanse invloeden. ‘Saba is weliswaar afgesneden van de buitenwereld, maar dat wil niet zeggen dat wij Sabanen tien jaar achterlopen,’ zegt gids Glenn Holm. ‘Eerder tien jaar vóór!’ Bestuurders van het land legaliseerden in kort tijdsbestek de optie voor euthanasie, cannabis en het homohuwelijk. ‘En ondanks dat religie voor veel mensen belangrijk is, zijn er nog steeds meer bars op het eiland dan kerken.’


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Columbus-editie 93 is gewijd aan de mooiste eilanden ter wereld, met tips voor Nederland, Duitsland, de Griekse eilanden, Spanje, Indonesië, Thailand en vele andere droomplekken. Bestel de editie in onze webshop.