image
Mmackintosh

Dikke kus voor Epirus: pionieren in een uithoek van Griekenland

Voor de Griekenlandreiziger die nog écht buiten de gebaande paden wil treden zijn er twee stelregels: verkies het vasteland boven de eilanden en het achterland boven de kust. Wij tippen het noordwestelijk gelegen Epirus, waar de bergen steil, de kloven diep en de outdoormogelijkheden onbegrensd zijn. Tóch nog even uitblussen? Aan de kust vind je vele verborgen stadjes en stranden.

Ruige natuur

Het binnenland van Epirus is misschien wel het best bewaarde geheim van Griekenland. Dat heeft alles te maken met het grillige landschap, dat anders is dan je van het land gewend bent. Hoge bergen worden hier afgewisseld door extreem diepe dalen, kolkende rivieren, verstilde bergmeren en dichte bossen. Om in verbinding te blijven staan met andere dorpen en de buitenwereld legden de bewoners bergpaden en karakteristieke boogbruggen aan. Veel van die dorpen zijn gebouwd rond stokoude kerken, kloosters en kastelen. Draai jij je hand niet om voor een stevige hike, klim, mountainbike- of rafttocht? Dan is het binnenland van Epirus voor jou een waar eldorado. Voor een unieke ervaring hijs je jezelf in een kajak, en peddel je door de diepste kloof van de wereld: de Vikoskloof. Blijf jij liever met beide benen op de grond? Maak dan een wandeling langs de randen en vergaap je aan de onwerkelijke omvang. Op de Aoös- en Arachthosrivier kom je al kajakkend en raftend langs verscholen dorpjes, kloosters en grotten, ver, ver weg van de toeristische trekpleisters.

Ontzagwekkend: de Vikos-kloof is de diepste canyon ter wereld.

Kleurrijke badplaatsen

Met z’n smalle straatjes, vrolijk gekleurde huizen, machtige Venetiaanse kasteel en ideale ligging aan een gemoedelijke baai is Parga de perfecte tussenstop tijdens een rondreis door Epirus. De badplaats beschikt over een aantal heerlijke stranden. Valtos is het kosmopolitische strand, bij Lychnos kun je snorkelen in zeegrotten en vanaf Krioneri kun je naar het onbewoonde eilandje Panagia zwemmen. Eigenlijk is het een must om met een motorbootje de kalme zee op te gaan en ter hoogte van afgelegen stranden en grotten in het water te springen. Je kunt ook een zeilexcursie boeken naar het noordelijker gelegen Sivota. Dit havenstadje ligt pal tegenover het eiland Korfoe. In de haven en op de gezellige boulevard kom je ongetwijfeld schippers tegen die op doortocht zijn.

Je uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door Epirus is het aangename badplaatsje Parga.

Grote rijkdom aan dieren

Preveza is alleen al vanwege zijn ligging de moeite waard; het stadje ligt op een schiereiland dat twee zeeën scheidt. Aan de westkant ligt de welbekende Ionische Zee en aan de oostkant ligt de onbekendere Ambracische Golf. Vanuit het noorden stromen twee rivieren – de Louros en de eerder genoemde Arachthos – de golf binnen. Het mondingsgebied van deze rivieren werd in 2008 uitgeroepen tot nationaal park, ter bescherming van de vele vogelsoorten die er broeden. In het zilte water tussen de moerassen, schiereilanden en zandstroken kom je onder andere de pelikaan, dwergaalscholver, dunbekwulp, bastaard- en slangenarend tegen. In de Ambracische Golf zwemt bovendien een grote populatie dolfijnen. Als je in een boot het water op gaat is de kans groot dat de nieuwsgierige dieren poolshoogte komen nemen. Ook amateur- en sportvissers komen hier aan hun trekken. In de visrijke baai hoef je weinig meer te doen dan een worm aan de haak te prikken en de hengel te laten zakken. Binnen no-time heb je je eigen barbecuemaaltje bij elkaar gesprokkeld.

Interessante mythes

Bij een rondreis door Epirus hoort ook een bezoek aan het ‘dodenrijk’. Volgens de oude Grieken bood de Acheronrivier toegang tot het hiernamaals, waar Hades, god van de onderwereld, de scepter zwaaide. De Acheron stroomt vanuit de bergen de zee in. Als je bereid bent om stroomopwaarts te trekken word je beloond met ongerepte natuur. De korte stukjes waden en zwemmen komen het avontuur alleen maar ten goede. Neem wel een waterdichte tas en waterschoenen mee.

Tussen Parga en Preveza wacht het langste strand van Europa. Omdat de meeste toeristen hun handdoek uitslaan op de eilanden aan de overkant, is het er nog heerlijk rustig. Even rondvragen of -rijden en je komt vanzelf een stuk strand tegen dat je voor jezelf hebt. 

Tussen tussen Preveza en Parga ligt het langste strand van Europa.