image
Columbus Travel

Cultuurschatten en keukengeheimen: zo proef je het echte Corfu

De liefde voor het magische eiland Corfu gaat door de maag. Volg een culinaire tour, hop van klein bakkerijtje naar lokale taveerne en stop onderweg bij de beroemde historische highlights.

Even terug de tijd in? De tijd van de mythische geweldenaar Achilles? De Venetiaanse doges? Of die van keizerin Sisi? Dan moet je naar Corfu! Geen eiland is zo rijk aan levende historie. Adembenemende paleizen, straten vol grandeur, fascinerende architectuurgeschiedenis: alles is er.  Corfu is, als enige Griekse eiland, nooit bezet geweest door de Ottomanen en lijkt daarom – wat architectuur betreft – ook in weinig op andere plekken in het land. Wat zie je er wel? De invloeden van de Venetiaanse, de Franse en de Britse overheersers, kortom: meer het Westen dan het Oosten. Wie zoveel mogelijk van de cultuur en keuken van Corfu wil proeven, volgt dit eenvoudige stappenplan:

Stap 1: duik in de geschiedenis (en natuur) van Corfu

De geschiedenis van voorbije eeuwen is behouden, en dat betaalt zich uit. Unesco-Werelderfgoed Kerkyra, oftewel Corfu-stad, lijkt met zijn aristocratische paleizen, trotse arcadebogen en levendige pleinen meer op Napels en Genua dan op Athene. Hier geen witte huizen met blauwe daken! Bezoek er het schilderachtige neoklassieke paleis Achilleion van de tragische Oostenrijkse keizerin Sisi, vergaap je in een van de vijf bijzondere musea, of maak een tripje naar het schiereiland Kanoni (‘kanon’) met zijn fameuze uitzicht op het eilandje Pontikinissi. En vergeet niet lekker door de charmante oude stad te slenteren, van kerkje naar shop, van barretje naar uitzicht. 

Maar verken vooral ook de rest van het eiland en laaf je aan het groen van het land en het blauw van het water. Zwem en snorkel in de pittoreske baaien van Paleokastritsa of zoek de gezellige drukte op bij het strand van Glyfada. Of vaar even naar de dromerige mini-eilandjes Paxos en Antipaxos, om er van de boot in het heldere water te springen.

Slenter door het oude centrum van Corfu-stad om cultuur te snuiven.
Historische highlight: het Achilleion-paleis van de tragische Oostenrijkse keizerin Sisi.

Het groene Paxos is een heerlijk daguitje vanuit Corfu.

Stap 2: duik in de keuken van Corfu

De keuken van Corfu is natuurlijk ook beïnvloed door vele buitenlandse – met name Westerse – culturen. Zo ontbijten de locals graag met een bougatsa, filodeeg met custard. Ze drinken er dan een ginger beer bij, ooit gekopieerd uit Engeland. Of, iets later op de dag, een likeur van kumquat – inmiddels dé eilandvrucht, maar pas een eeuw geleden voor het eerst geplant met zaadjes uit China. Zo internationaal is Corfu. 

Je proeft met name de invloed van Venetië, lang overheerser op Corfu, op je bord. De populaire Sofrito is een kalfsschnitzel in wijnsaus en stamt rechtstreeks uit Venetië, waar chefs al in de zestiende eeuw het vlees in broodkruim bakten. De andere klassieker, Pastitsada, is een zeer gekruide stoofschotel van boterzacht lamsvlees, die met verse macaroni en veel Mizithra-kaas wordt geserveerd. Ook daarvan liggen de roots op het Italiaanse schiereiland. En wat dacht je van Sykomaïtha, de ovenschotel van gekruide vijgen met walnoten en Mastichia-likeur? Misschien ben je benieuwd naar Bourou-Bourou, de vegetarische groente- en pastasoep, die sprekend lijkt op de Italiaanse Minestrone. Dat wil zeggen: zo’n beetje alle groente mag er in. Visliefhebbers aan moeten aan de Bourdeto, verse kabeljauw in tomatensaus, witte wijn en véél peper.

Bougatsa als ontbijt.

De populaire kalfsschnitzel Sofrito en  kabeljauwschotel Bourdeto.

Stap 3: laat je (ver)leiden door de locals

Verschillende culinaire gidsen nemen je graag mee op een foodtour door Corfu-stad. Te voet bezoek je de onder Corfioten geliefde adressen: taveernes, cafés, winkels en markten. Overal mag je proeven. Uiteraard vertelt een gids je er het hele verhaal bij. Of verken – al dan niet met een groep –  het platteland van Corfu, en bezoek een van de kleine wijngaarden. Doe vooral een workshop en proeverij bij de beroemde Governor’s Olive Mill, een familiebedrijfje dat internationaal prijswinnende olijfolie produceert. 

Heb je de smaak te pakken? Doe nog meer reisinspiratie op met deze insidertips voor historisch en culinair Corfu.