image
Mmackintosh

De 5 mooiste zeiltochten van Griekenland

Voor waterliefhebbers is varen het ultieme vakantiegevoel! In Griekenland kun je gemakkelijk een boot huren en in een mum van tijd bestemmingen van je bucketlist strepen. De zeelucht, kalme wateren en onbekende pareltjes – alleen al op de vele honderden eilanden en eilandjes – hoef je alleen met je familie of vrienden te delen. Dat maakt de boot op het moment ook één van de veiligste manieren om je te vervoeren. Op deze vijf mooiste routes maak je een VIP plons zonder nieuwsgierige ogen (en heb je gegarandeerd de wind in de zeilen).

#1. Zeilen in de Dodekanesos

Route Kos – Pserimos – Kalymnos – Leros – Lipsi – Patmos
Wie vaart er wel bij? De gevorderde zeiler, althans, iedereen die van een beetje wind en spanning houdt. De beroemde zomerwind Meltemi waait hier flink en levert doorgaans windkracht vier tot zes op, met uitlopers tot zeven. Het goede nieuws: je hoeft in bijna geen enkele stad havengeld te betalen.
Highlights Je reis begint normaliter in Kos, waar je de avond voor je uitzeilt nog even de bloemetjes buiten kan zetten. Met name de spannende fusion van de Griekse, Ottomaanse en Venetiaanse (culinaire) cultuur zal je bevallen. Via het wat toeristische Pserimos, waar je even van de boot in het ongelooflijk heldere water springt, vaar je door naar Kalymnos. Daar leg je aan, en kun je stappen in het levendige Pothia, of juist de rust opzoeken in de tussen de rotsen uitgeslepen baai van Vathi. Daarna vaar je via het hippe Leros (het art deco-stadje met dezelfde naam is de moeite waard) en eventueel het snoezige Arki naar Lipsi. Kenners roemen dit piepkleine eilandje om de serene rust: een boek lezen is het meest inspannende dat je kunt doen. De laatste stop is het bedevaartsoord Patmos, met het indrukwekkende Johannietenklooster op de top van de berg. Daar bezoeken christenen de grot waar de apostel Johannes het laatste bijbelboek, de Apocalyps, schreef. Op de terugreis kun je de andere kant van Kalymnos aandoen. Ook leuk om te bezoeken: de mini-eilanden zoals Marathi, Tiganakia en Arki die dichtbij liggen. De afstanden tussen de eilanden zijn klein, dus deze trip is ook geschikt voor kleine kinderen die afleiding nodig hebben: je legt snel weer ergens aan. 
Meer weten

De haven van het plaatsje Skala op Patmos Island.

De westkant van het eiland Kalymnos.

#2. Zeilen in de Kleine Cycladen

Route Naxos – Irakleia – Donousa – Schoinoussa – Koufonisa  
Wie vaart er wel bij? Iedereen die van droom- naar droomeiland wil varen of in korte tijd veel eilanden wil bezoeken
Highlights Wanneer je op Naxos (met een eigen vliegveld en een grote haven) start kun je naar wel 32 nabijgelegen eilanden – soms niet meer dan rotsen – varen. Een klein deel vormt de Kleine Cycladen en die bieden alles voor je droomvakantie: turkooizen wateren, gouden stranden, beschutte baaien, verse vis en vooral een uitermate ontspannen way of life. Op Irakleia, het eerste eiland na Naxos, vindt je glooiende heuvels, zeldzame planten en schilderachtige baaien. Aan de kust nestelen unieke dieren als de mediterrane monniksrob en de karetschildpad. Je legt aan in Agios Georgios, waar je kunt genieten van wonderschone uitzichten op de zee waar je net vandaan kwam. Het eiland Donousa is makkelijk te voet te verkennen, en dat heeft als voordeel dat je de heerlijke lokale kruiden en gewassen ruikt. Duik daarna vanaf het witte zand de azuurblauwe zee in. Het al even minuscule Schoinoussa nodigt uit voor een wandeling, maar doe dat vooral vlak voor de zonsondergang – dan pak je die even mee. Veel meer is er niet te doen, maar één detail doet er toe. Het beschutte Mersini, ooit een schuilplaats voor piraten, is een makkelijke aanlegplaats voor kleinere schepen. Koufonisia bestaat uit Pano Koufonisi en Kato Koufonisi, gescheiden door een smalle zeestraat. Ze staan vooral bekend om de enorme grotten, die de eilandjes hol doen lijken. Pano is bewoond en biedt naast beschutte strandjes ook kleine natuurlijke zwembaden met het beroemde turkooizen water.  
Meer weten

Het eiland Serifos, parel van de Cycladen.

Het kraakheldere water bij het eiland Donousa.

Naxos biedt schitterende vergezichten.

#3. Zeilen in de Ionische Zee

Route Lefkada – Kalamos – Ithaka – Kefalonia – Meganisi 
Wie vaart er wel bij? De echte zeilliefhebbers  
Highlights Je begint in Lefkada, waar je je zeilboot ophaalt in de mondaine haven Nydri. Je zet je zeilen eerst richting het eilandenrijkje Prigiponisia, voor de Maistro (de noordwestenwind) je richting Kalamos blaast. Dit eiland is eigenlijk de top van een onderwaterberg, begroeid met eeuwenoude dennenbossen. Op het eiland vergaap je je aan de indrukwekkende zeegrotten.  Vaar de volgende dag door naar het mythische Ithaca, de geboorteplaats van de god Odysseus, en leg aan in havenstadje Vathi om te lunchen met je collega zeelui. De zeilen voeren je daarna naar Kefalonia, waar je kunt kiezen voor het kosmopolitische maar drukke Fiskardo of verder afzakt naar de rustige baai van Argostoli. Ten slotte vaar je langs Meganisi. Neem een duik in een van de vele baaien daar.  
Een populair alternatief als uitvalsbasis, in plaats van Lefkada, is het nog veel bekendere Corfu. Doe je dat, dan kun je er natuurlijk nog een strandvakantie aan vastplakken. 
Meer weten

Met een zeilboot heb je het befaamde Porto Katsiki Beach op Lefkada voor jezelf als de strandgangers naar huis zijn gegaan.

Picture perfect -het kleurrijke dorpje Assos op Kefalonia.

#4. Zeilen in de Sporaden

Route Volos – Skiathos – Skopelos – Alonissos  
Wie vaart er wel bij? Bosliefhebbers, strandaanbidders, zeedierenliefhebbers en ABBA-fans 
Highlights Volos is een grote stad met een eigen vliegveld en vooral bekend als haven voor de ferry’s naar Sporadische Eilanden zoals Skiathos en Skopelos, waar de bekendste delen van de ABBA-film Mamma Mia zijn opgenomen. Skiathos is tamelijk overzichtelijk. In het stadje is alles op loopafstand, verder biedt het eiland vooral mooie stranden, milde heuvels, mooie kloosters en lieve baaitjes. Het eiland heeft wel een vliegveld, mocht je iemand moeten oppikken of afzetten. Skopelos is het groenste eiland van Griekenland: de miljoenen dennenbomen raken er soms bijna de zee. Natuurlijk kun je er aanleggen om een filmtoer te doen, maar vergeet er vooral niet van de eigenzinnige (niet te toeristische) keuken te genieten. Bij Alonissos (‘ander eiland’) kún je aanleggen voor de Minoïsche ruïnes, maar waarschijnlijk verkies je er het nationaal zeepark. Er leven veel zeldzame zeevogels, mediterrane zeehonden én dolfijnen.  
Meer weten

Dolfijnen zijn graag geziene gasten voor de kust van de Sporadische Eilanden.

#5. Zeilen in de Westelijke Cycladen

Route Kea – Kithnos – Serifos – Sifnos  
Wie vaart er wel bij? Wellness fans, wandelaars, duikers en foodies
Highlights Voor degene die op zoek zijn naar zen is Kea het antwoord. Veel yogi’s trekken naar dit rustige eiland voor een retreat. Ook duikers komen hier graag, dankzij de scheepswrakken voor de kust. Het zuidelijkste stukje van het eiland Kithnos is praktisch onbewoond, maar in het noorden vind je een gezellige haven. In de heuvels staat veel van de typische Cycladische architectuur, waardoor dit eiland perfect is voor wandelingen. Serifos wordt de parel van de Cycladen genoemd. Het eiland staat bekend om zijn groene landschap en gouden stranden – lekker niksen dus. Maar je kunt er ook hiken, mountainbiken en duiken. Sifnos is hét eiland voor foodies. Zo eet je er verse geiten- en schapenkaas, traditionele kikkererwtensoep uit keramieken potten en de beroemde huisgemaakte koeken. Er groeit volop salie, kamille, oregano, tijm en marjoraan, waardoor Sifnos niet alleen lekker smaakt, maar ook ruikt.
Meer weten

De kerk Panagia Chrysopigi is een highlight op het eiland Sifnos.

Dit kan jouw bootje zijn, voor de kust van Sifnos.