image
Hans de Kort

De beste adresjes en tips voor een culinaire vakantie in Oostenrijk

Waar moet je naartoe in Oostenrijk als je van lekker eten en drinken houdt en bijzondere regionale gerechten wilt uitproberen? Welke koks, bioboeren en andere culinaire sterren zijn een bezoekje waard?  Culinair reisjournalist Laura de Grave heeft het voor je uitgezocht en gunt je een bijzonder kijkje in de keuken van Oostenrijk.

Culinair journalist, kookboekenauteur en presentator Laura de Grave deelt in een nieuwe aflevering van de Columbus Reispraat Podcast haar Geheimtipps  voor het lekkerste eten en drinken van Oostenrijk. Laura reisde afgelopen zomer heel Oostenrijk door op een elektrische motor om regionale specialiteiten uit te proberen, bijzondere koks, bioboeren en andere innovatieve culinaire makers te bezoeken, en aan tafel te schuiven bij de beste restaurants. Laat je inspireren voor je volgende culinaire reis! 

Luister naar de podcast!

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen


Laat je inspireren door deze Oostenrijkse culinaire tips en makers uit de podcast!

Links: De basis van het traditionele Oostenrijkse gerecht Käsespätzle is bergkaas en Spätzle, een soort pasta die je maakt met een speciale Spätzlerasp. 
Rechts:  Wiener schnitzel eten bij Figlmüller, hét schnitzelrestaurant in Wenen

Links: Schwarzbeernocken (pannenkoekjes met wilde blauwe bessen) bij Andreas Döllerer in Golling (Salzburg).
Rechts: Marillenknödeln (knoedel met abrikozen) bij Hotel Kirchenwirt in Weissenkirchen in der Wachau (Neder-Oostenrijk). 

Links: Modern Oostenrijks koken in de keuken van Labstelle in Wenen.
Rechts: dé beroemde Wiener schnitzel van Figlmüller. Met kalfsvlees natuurlijk, zoals het hoort, en boterzacht en knisperig tegelijkertijd. 

Links: Wijngaarden langs de Donau in Weissenkirchen in der Wachau.
Rechts: Kärntner kasnudeln, het nationale pastagerecht van Karinthië.

Links: Chef Davor Ninic van Gasthof Goldgasse is trots op zijn goedgelukte Salzburger Nockerl, soufflés die symbool staan voor de bergen rondom de stad Salzburg.
Rechts: Mohnzelten, koeken van aardappelmeel met maanzaadvulling. Zoals wij in Nederland tulpenvelden hebben, zo hebben ze in Neder-Oostenrijk klaprozenvelden waar maanzaad uit gewonnen wordt. 

Links: Gastheer Pablo Meijer-Schomburg serveert Palatschinken, een crêpe-achtige pannenkoek, op het terras van Zum Schwarzen Kameel in Wenen.
Rechts: Heinz Reitbauer, de 12de beste chef ter wereld, snijdt zijn beroemde gevulde kool-gerecht.


Culinair journalist en kookboekauteur Laura de Grave reisde door heel Oostenrijk om de regionale keuken te proeven en lokale koks, boeren en andere voedselproducenten te ontmoeten. In het voorjaar van 2022 verschijnt een boek over haar culinaire ervaringen, met foto's van Hans de Kort. Kijk voor meer informatie op de website van Laura de Grave en de culinaire website van het Oostenrijks Toeristenburo.
 Extra reistip: ontmoet de nieuwe smaakmakers van Oostenrijk: 9 culinaire tips uit de regio

In het hele Alpen- en Donaugebied, van de oostelijke provincies als Wenen en Burgenland tot in de westelijke provincies Tirol en Vorarlberg, heeft een nieuwe generatie voedselproducenten en koks een gemeenschappelijk doel: de lekkerste en duurzaamste regionale levensmiddelen verder verfijnen. Ga op culinaire reis door de Oostenrijkse regio’s en neem een kijkje in de keuken, waar locals maar al te graag hun geheimen met je delen.