image
Getty Images

Leer een nieuwe hobby op vakantie: 9 tips

Schakel een versnelling terug en laat de toeristische highlights voor wat ze zijn: ga op zoek naar innerlijke rust, leer een nieuwe taal, laat het weer je reisdoel bepalen of sluit je af van de hectiek op een afgelegen eiland. We geven je negen tips om tijdens je vakantie een nieuwe hobby te vinden!

1. Leer Spaans spreken

Nieuwe hobby op reis: leer een nieuwe taal. Foto: Getty Images

Leer de taal van een land en er gaan deuren open die anders gesloten blijven. Ook voor volwassenen zijn er voldoende studiemogelijkheden. EF Taalreizen organiseert cursussen van twee weken tot een jaar in Barcelona. Tijdens een basiscursus van zes weken (€ 3450 inclusief accommodatie en ontbijt en diner) volg je wekelijks 26 lessen Spaans. Met tapasavonden in de levendige wijk Eixample en de Sagrada Família en Costa Brava om de hoek zijn dat beslist niet de enige momenten waarop je de taal leert. Liever het zinderende zuiden ontdekken? ESL Taalreizen biedt cursussen in tal van Spaanse steden, waaronder Sevilla (€ 3759 voor zes weken).


2. Leer weven en fijnproeven in Frankrijk

Nieuwe hobby op reis: leer weven in Frankrijk. Foto: Getty Images

In een week tijd leert Stacey Harvey-Brown van The Loom Room je de basiskneepjes van het weven in Zuidwest-Frankrijk. Ook lekker eten en drinken vormen een rode draad in haar concept: een dagelijks driegangendiner en excursies naar avondmarkten en wijn- en armagnacproeverijen in het zachtglooiende Gascogne zijn inbegrepen. Vanaf € 1493.


3. Steek de handen uit de mouwen in IJsland of op de Faeroëreilanden

Nieuwe hobby op reis: help bij marien onderzoek in IJsland. Foto: Getty Images

Vaar als burgerwetenschapper langs de noordkust van IJsland en help de onderzoekers van Ocean Missions bij hun mariene onderzoek. Het weer en de walvissen bepalen wat je doet en waar je aan land gaat. Dit is geen toeristisch pleziervaartje: houd rekening met kou en ruige golven. Je betaalt € 1800 voor acht dagen.
Een vrijwillige bijdrage leveren kan ook gratis. Onder de noemer ‘Closed for Maintenance, open for Voluntourism’ gaan de eilanden van de Faeröer elk jaar twee dagen dicht voor toeristen. Een beperkt aantal vrijwilligers is wél welkom om geërodeerde paden te herstellen en zo het kwetsbare landschap van de archipel te beschermen.


4. Zoek de dansvloer op in Cuba of Argentinië

Nieuwe hobby op reis: leer de tango in Argentinie. Foto: Getty Images

Om door te dringen tot de ziel van de ­plaatselijke bevolking leer je het beste een nationale dans. Volg een uur durende salsaworkshop in de Cubaanse hoofdstad Havana (vanaf € 17) of maak een intensieve tangotrip van een maand naar Buenos Aires (€ 5900, met 72 uur op de dansvloer).


5. Maak een culinaire reis door Vietnam

Nieuwe hobby op reis: maak een culinaire reis door Vietnam. Foto: Getty Images

Een loempia is gauw gehaald, maar de Vietnamese keuken heeft voldoende lekkers in petto voor een twaalfdaags menu. Tijdens het foodie-avontuur door Vietnam van Intrepid Travel (€ 1782) reis je van Ho Chi Minhstad naar de Mekongdelta en Hạ Long Bay, proef je geurende noedelsoepen, leer je koken bij de beste chefs en doe je inkopen op lokale markten om zelf traditionele gerechten te bereiden.


6. Vind balans op Mallorca

Nieuwe hobby op reis: vind balans op Mallorca. Foto: Getty Images

Neem afstand van je dagelijkse routine en hervind je innerlijke evenwicht bij Mallorca Soul. Op een haciënda op het Spaanse eiland onderga je dancetherapie en een vuurceremonie, maak je mindful wandelingen en komt de kunstenaar in jezelf tot leven.


7. Word stil van Estland

Nieuwe hobby op reis: word stil van Estland. Foto: Getty Images

Niet alleen boeddhisten verstaan de kunst van het stil zijn. Rond Hõbekala, een design-guesthouse op het Estse eiland Hiiumaa, is het van nature stil. Geen wonder dat Om & Flow juist deze plek uitkoos voor een Mindfulness Meditation & Yoga Retreat. De stilte treedt in na de introductie op dag één en eindigt vlak voor de lunch op de laatste dag.


8. Spring in het diepe in Engeland

Nieuwe hobby op reis: spring in het diepe in Cornwall, Engeland. Foto: Getty Images

Niets is zo verkwikkend als een frisse duik op een zomerse dag. Met de Surf Sistas spring je in het diepe voor de noordkust van Cornwall. Je werkt samen met gelijkgestemde vrouwen aan je ademhalingstechniek, gaat wildzwemmen in het koude zeewater en duikt na afloop de sauna in.


9. Ga op physchedelische retraite in Nederland

Nieuwe hobby op reis: ga op psychedelische retraite in Nederland. Foto: Getty Images

Inheemse volkeren in de Amazone weten het allang: sommige psychoactieve stoffen zijn goed voor de geest. Het bekendste goedje heet ayahuasca en heeft een hallucinerende en reinigende werking. Op sommige plekken worden legaal psychedelische retraites georganiseerd, waarbij je een (micro-)dosis inneemt. Dichter bij huis kan ook: tijdens het vijfdaagse Expansion-programma van Synthesis, dat plaatsvindt in een voormalige kerk in Castricum of op een landgoed in het midden des lands, neem je een bepaalde truffelsoort tot je. Ondertussen heb je toegang tot plantaardige maaltijden, coaching, een sauna en meer.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.