image
Vellah

Hoe maak je van reizen je werk en je leven: tips van 5 Nederlandse digital nomads

De wereld ontdekken en tegelijk geld verdienen, wie droomt er niet van? Steeds meer ondernemers kiezen voor een locatieonafhankelijk leven. Met een laptop en internetverbinding werken ze waar en wanneer ze maar willen. Deze vijf Nederlandse digital nomads leren je de kneepjes van het vak.

1. Daisy en Patrick van All Day Every Daisy 

Daisy en Patrick verlieten hun doodgewone leventje in Nederland voor een groot avontuur: een jaloersmakende wereldreis. Ze proberen zo min mogelijk te vliegen en leven zo duurzaam mogelijk. Op hun website All Day Every Daisy delen ze hun inspiratie voor duurzaam reizen en vertellen ze over hun ontmoetingen en ervaringen. Hun geld verdienen ze onder andere door artikels te schrijven voor websites, Engelse content te vertalen, door bedrijven gesponsorde verhalen te publiceren, foto's te verkopen en video's te produceren in opdracht van derden. 

Drie digital nomad tips van Daisy en Patrick:

 • De verleiding om digital nomad te worden is groot, maar zorg dat je motivatie goed is. Kies iets uit wat je leuk vindt om te doen want anders houd je het niet vol. Je zal er immers veel werk, tijd en energie in moeten investeren.
 • Wees realistisch over wat haalbaar is om teleurstelling te voorkomen. Als digital nomad lig je niet in een hangmat onder een grote palmboom op een parelwit strand. Eerst en vooral zitten er geen stopcontacten in palmbomen, daarnaast is de wifi aan zee erg beperkt en bovendien zijn zand en toetsenborden niet de beste vrienden. 
 • Laat je niet afschrikken door mensen die geen vertrouwen hebben in wat je doet of wilt doen. Negeer alle oordelen en volg je droom. 

          Foto: All Day Every Daisy


2. Alex Malone van Meetings in the Sun

Alex voelde zich opgesloten in haar vaste baan en dagelijks ritme en besloot het roer om te gooien. In 2015 nam ze ontslag, verkocht ze al haar spullen en nam ze afscheid van haar appartement. Tijdens haar wereldreis zette ze haar eerste bedrijf op: een bureau in branding en online content. Drie jaar later kwam ze op het idee om ook anderen te helpen met het vinden van vrijheid binnen hun werk, door op afstand te werken. Dit was het begin van Meetings in the Sun, het platform voor locatieonafhankelijk werken. 

Drie digital nomads tips van Alex:

 • Maak geen keuzes op basis van je reisbucketlist maar op basis van de kansen die je krijgt als ondernemer of freelancer. Leg de focus dus niet enkel op het reizen want dan hou je het niet vol. Probeer succesvol te zijn in wat je doet, zodat je op langere termijn meer vrijheid zal krijgen. 
 • Zorg dat je start vanuit een bepaalde zekerheid zoals een langetermijnopdracht of een financiële buffer. Op die manier krijg je meer ruimte om zelf je weg te vinden en te durven ondernemen. Je kunt pas echte vrijheid ervaren als je een soort van zekerheid hebt waar je op kunt terugvallen. 
 • Zorg voor een goede balans tussen werken en genieten. Verlies jezelf niet in het ondernemerschap, maar neem ook écht de tijd om te genieten van je locatie. Het kan handig zijn om te werken met blokkenschema's. Zo verhoog je ook automatisch je productiviteit.
  Foto: Alex Malone

3. Esther en Kay van by NOMADS

In 2018 verruilden Ester en Kay hun 9- 5 baan voor een life on the road om de wereld te ontdekken. Vijf maanden lang trokken ze met hun zelf omgebouwde camper door Nieuw-Zeeland. Ook maakten ze roadtrips door Costa Rica, Zwitserland, Canada en Ijsland. Op Instagram kun je hun avonturen en roadtrips volgen. Samen runnen ze vanop afstand by NOMADS: hun eigen vanlife blog en marketingbureau.

Drie digital nomad tips van Esther en Kay: 

 • Als digital nomad ben je heel vrij en kun je zelf je tijd indelen, maar dat kan ook juist een valkuil zijn omdat het avontuur je voortdurend staat op te wachten. Je moet dus discipline hebben en ervoor zorgen dat je jezelf niet verliest in het vakantiegevoel. Daarvoor is het nodig om ritme en structuur in te bouwen in je dagelijks leven. Dit kan door te werken in tijdsblokken en je laptop dicht te gooien op een vast tijdstip. 
 • Zorg voor een goede en stabiele internetverbinding. Als je in the middle of nowhere staat met je busje, kan het moeilijk zijn om je klanten te bereiken. Koop daarom een prepaid kaartje dat je in een wifi router kunt plaatsen.
 • Wees je bewust van het tijdsverschil wanneer je klanten wilt contacteren.

         Foto: by NOMADS


Ik wil vanuit het buitenland werken, maar hoe begin ik eraan? 

Deze vraag stelden we aan Alex Malone van Meetings in the Sun. Zij definieerde vijf voorwaarden om locatieonafhankelijk te kunnen werken voor zowel ondernemers als werknemers. 

1. Flexibiliteit
Wanneer jij als werknemer of ondernemer gaat werken buiten de norm dan vraag je om een bepaalde flexibiliteit van je leidinggevende of klant. Belangrijk om te bedenken is dat wanneer je flexibiliteit vraagt, je jezelf ook flexibel moet opstellen. Als jij wilt werken vanuit het buitenland, zorg dan dat je ook werkt op de tijden die jou misschien niet uitkomen, maar wel handiger zijn voor je team. Als je om flexibliteit vraagt, zal je zelf de eerste stap moeten zetten.

2. Discipline
Het kan een uitdaging zijn om werken en reizen te combineren omdat je een bepaalde vakantievibe krijgt. Dat is funest voor je productiviteit. Maar als jij locatieonafhankelijk wilt werken en blijvend meer vrijheid wilt ervaren in je werk (en in je leven) dan is het belangrijk dat je de discipline kan opbrengen om je werkzaamheden af te maken. Denk aan die vrijheid die je er voor terugkrijgt wanneer het je lukt om je vakantiemodus om te zetten naar actiemodus. Als je weet waarvoor je het doet is het veel gemakkelijker om gemotiveerd te werken aan je to do's. Hoe eerder die af zijn hoe sneller je kunt genieten van de omgeving. 

3. Communicatie
Wanneer je op het kantoor aanwezig bent, geeft dit een gevoel van controle aan je werkgever. In werkelijkheid is het meer schijncontrole, want iemand kan goed acht uur op kantoor zijn maar weinig werk verzetten. Het is belangrijk om te beseffen dat jij ook controle kunt geven aan jouw werkgever zonder fysiek aanwezig te zijn. Dit kun je doen door heel duidelijk te zijn in je communicatie. Houd je baas op de hoogte van wat je deze week gaat doen en opleveren. Geef elke dag aan het einde van de dag een update over hoe het gaat. Op die manier geef je jouw werkgever nog meer controle over jouw werkzaamheden dan wanneer je op kantoor bent. En dat zorgt voor het volgende punt: 

4. Vertrouwen
Vertrouwen is belangrijk als het gaat om vrijheid. Als iemand zijn vertrouwen groeit, krijg je meer vrijheid. Als je goed omgaat met die vrijheid en blijft doen wat je belooft dan groeit het vertrouwen mee en kun je nog meer vrijheid krijgen. Stel niet direct voor dat je drie maanden wil werken vanuit Bali. Begin met een aantal dagen werken vanuit huis en laat zien dat je om kunt gaan met die verantwoordelijkheid (remember: flexibiliteit en discipline). Wanneer je dat hebt bewezen kun je zo steeds een stapje meer vrijheid claimen en voor je het weet ben je een jaar op wereldreis terwijl je doorbetaald wordt.

5. Technologie
Om remote te kunnen werken heb je een laptop en wifi-verbinding nodig. Gelukkig kun je tegenwoordig bijna overal terecht als online ondernemer.

Wil jij het roer in handen nemen en meer vrijheid ervaren in je dagelijkse leven? Schrijf je dan in voor het online trainingsprogramma van Meetings in the Sun en leer remote werken. Bovenstaande vijf voorwaarden maken onder andere deel uit van het online programma. 


4. Diana en Steven van Wonderlijk Werken

Diana en Steven lieten tien jaar geleden Nederland achter zich om als reizende ondernemers door het leven te gaan. Ze verloren hun hart in Midden-Amerika, waar ze twee kindjes op de wereld zetten. Momenteel halen ze hun inkomsten uit het geven van trainingen aan mensen die willen leven en werken op hun eigen voorwaarden. Daarnaast leveren Diana en Steven WordPress-websites en geven ze business bootcamps om je eigen bedrijf op te starten. Op hun website Wonderlijk Werken kun je onder andere blogs en interviews lezen om inspiratie op te doen. 

Drie digital nomads tips van Diana en Steven:

 • Kijk eerst naar je talenten en interesses vooraleer je beslist om locatieonafhankelijk te ondernemen. Je kan ook ongelukkig zijn onder de mooiste palmboom ter wereld als je niet doet wat je graag doet. Het is verleidelijk om je te verliezen in het reizen, maar dat zal je op lange termijn niet gelukkig maken. Pas als je een bezigheid vindt waar je energie uit haalt, zal je ten volle kunnen genieten van je leven als digital nomad. 
 • Vergeet niet dat veel digital nomads alleen op pad gaan. Je bent dikwijls lange tijd weg, waardoor je je wel eens eenzaam kunt voelen. Bepaal daarom op voorhand hoe jouw ideale werkdag in elkaar zit. Als je bijvoorbeeld veel nood aan hebt aan sociaal contact, ga dan niet maandenlang alleen in een busje zitten maar zoek andere mensen op. 
 • Neem voldoende tijd om je voor te bereiden en je onderneming op te starten. Best case scenario heb je al een paar klanten voor je vertrekt. Het brengt een gevoel van rust als je al wat inkomsten kunt halen uit je locatie onafhankelijk werk voordat je effectief de wijde wereld intrekt. 
  Foto: Wonderlijk Werken

5. Suzanne van Duijn van Vrije Meid

Suzanne is een parttime digital nomad, maar een fulltime ondernemer. Zo'n vier maanden per jaar werkt ze vanuit het buitenland en ontdekt ze nieuwe culturen, smaken en mensen. Ze is de oprichtster van Vrije Meid (dé blog voor een leven vol vrijheid), mede-eigenaar van PR-bureau Snappr.nl., content creator en auteur van haar eigen boek Work hard Travel harder. Daarnaast is ze ook nog eens actief als Vrijheidsmentor en biedt ze een Digital Nomad E-Course aan. 

Drie digital nomad tips van Suzanne: 

 • Reis niet in het tempo van een normale toerist want dan raak je veel te snel vermoeid. Je kunt niet een paar uur autorijden, hiken, uiteten gaan en sightseeing doen als je ook nog een fulltime bedrijf te runnen hebt. Dus: travel slow so it can last long. Wie rustig reist heeft naast sightseeing ook nog voldoende tijd om te werken. 
 • Als je je lichaam goed wilt doen, werk je best vanuit een coworkingspace. Het is verleidelijk om in een strandstoel te liggen of in je bed te zitten tijdens het werken, maar dat is slecht voor je nek, rug en schouders. Een coworkingspace zoeken is dus geen overbodige luxe. Check NomadList of Get Croissant om toffe plekjes te vinden. Wat ook helpt, is een laptopstandaard, klein toetsenbordje en muis. Zo zit je niet helemaal opgepropt achter je laptop. 
 • Omring jezelf met gelijkgestemden om inspiratie op te doen. Andere digital nomads vind je via Facebook-groepen (Female Digital Nomads), events en coworkingspaces. Een echte aanrader is de Nomad Cruise, een conferentie op zee waar je met honderden andere digital nomads elke dag talks en workshops bijwoont.
  Foto: Suzanne van Duijn