image
Michael Dehaspe

Hoe milieuvriendelijk is elektrisch rijden?

Elektrische auto’s zijn schoner dan auto’s die rijden op benzine of diesel, zou je zeggen. Maar hoe zit het eigenlijk met de ‘verborgen impact’ – een term die in editie 79 van Columbus Travel al werd gepredikt door duurzaamheidsexpert Babette Porcelijn – op het milieu?

We vallen meteen met de deur in huis: volgens de ADAC (de Duitse ANWB) zijn elektrische auto’s minder milieuvriendelijk dan menigeen denkt. In het onderzoek, uitgevoerd door een erkend Oostenrijks onderzoeksinstituut, werden auto’s onderzocht die gemiddeld 15.000 kilometer per jaar afleggen en een levensduur hebben van vijftien jaar. Dit autosegment wordt ook wel de Golfklasse genoemd. In het onderzoek werd gekeken naar de gehele levenscyclus van een auto.

Resultaten

Elektrische auto’s zijn pas na 8,5 jaar of 127.500 gereden kilometers schoner dan benzineauto’s en pas na 14,6 jaar of 219.000 gereden kilometers schoner dan dieselauto’s. Er is echter een belangrijke kanttekening: de onderzoekers gingen uit van de Duitse elektriciteitsmix. Op dit moment wordt een deel van de stroom nog opgewekt door kolencentrales. Als een elektrische auto met duurzame elektriciteit (wind of zon) wordt opgeladen, komt hij wél als schoonste uit de bus. Auto’s die op aardgas (Compressed Natural Gas) rijden stoten tijdens hun levenscyclus de minste CO2 uit. Dit soort auto’s is nog relatief zeldzaam. Op slechts 150 plekken in Nederland kan CNG worden getankt.

Achilleshiel

Bij de productie van elektrische autoaccu’s komt een grote hoeveelheid CO2 vrij. In de meeste berekeningen blijft deze verborgen impact buiten schot. Wat ook meespeelt is het hoge percentage steen- en bruinkool in de energiemix van Duitsland. Deze bestanddelen dragen er vooralsnog aan bij dat de ‘footprint’ van elektrische auto’s relatief ongunstig is.

Scepsis

Niet iedereen is het eens met de bevindingen. Zo valt er volgens experts te twisten over wat er precies moet worden meegenomen in een levenscyclusberekening. Volgens één van die experts, een onderzoeker aan de TU Eindhoven, wordt de milieuimpact als gevolg van de productie van elektrische autoaccu’s overdreven. Hij stelt dat elektrische auto’s na 24.000 tot 63.000 gereden kilometers schoner zijn dan CNG-auto’s en na 11.000 tot 40.000 gereden kilometers schoner zijn dan dieselauto’s. Nadat die afstanden zijn behaald, zou een elektrische auto de schoonste optie zijn.

 

Elektrische auto’s zijn pas na 127.500 gereden km schoner dan benzineauto’s en na 219.000 gereden km schoner dan dieselauto’s

 

Wat kun je zelf doen?

1. Ga binnen de vijf kilometer met de fiets of te voet en reis daarbuiten met het ov.

2. Deel een elektrische auto via greenwheels.com of car2go.com

3. Huur een elektrische auto of camper via sixt.com, enterprise.nl of travelhome.nl Met websites als oplaadpalen.nl of plugsurfing.com lokaliseer je oplaadpalen.

4. Koop een kleine, tweedehands elektrische auto (en koop zonnepanelen om de elektrische autoaccu op te laden).