image
Getty Images

Op vakantie onder de €500: zo regel je een stedentrip per trein on a budget

We kunnen niet langer om milieubewust en duurzaam reizen heen: voor een stedentrip of korte vakantie pakken we liever de trein dan het vliegtuig. We zetten je op het juiste spoor met vijf stedentrips die betaalbaar, bereikbaar én duurzaam zijn. Zo ga je op citytrip onder de €500!

1. Citytrip Hannover: een midweekje cultuur voor €400

Maschsee in Hannover. Foto Patrick GrafDe Machsee is de stadsoase van Hannover. Foto: Patrick Graf

Als middel tegen inflatie en klimaatverandering brengt Duitsland een nieuw abonnement op de markt: een maand lang onbeperkt regionaal treinen voor € 49. Wie het gescheur over de grauwe Autobahn zat is en liever in alle rust over het spoor keuvelt, krijgt dus van de Duitse overheid een ontspannen én duurzame reis in de schoot geworpen. Zo heb je tal van verrassende gebieden binnen handbereik. Wij tippen de regio Nedersaksen, met Hannover als epicentrum: prachtige pleinen met cafeetjes en boetieks, historische bezienswaardigheden, veel cultuur en groene oases. Bisschopsstad Hildesheim, met twee monumentale, middeleeuwse kerken als eye-catchers, en Hanzestad Lüneburg, met het mooiste middeleeuwse stadscentrum van Duitsland, zijn met een directe verbinding te bereiken vanaf Hannover. Stel je ideale rondreis samen via Deutsche Bahn, waar je met een handige tool ‘uitsluitend regionale treinen’ kunt aanvinken.

Reistijd: 2u 54m vanaf grensstation Bad Bentheim naar Hannover
Reiskosten: €49 + eventueel treinticket naar de grens
Dit kost een verblijf je gemiddeld p.p. o.b.v. 4 nachten: €140 overnachtingen, €200 eten & drinken, €0 voor regionaal vervoer


Citytrip Barcelona en Madrid: een midweek Spanje voor €500

De Ramblas van Barcelona is binnen treinbereik. Foto: Getty Images

Spaanse steden líjken niet binnen treinbereik, maar niets is minder waar: NS International verkoopt sinds december het gehele traject Amsterdam-Barcelona. Zoek je accommodatie in Barcelona in de wijk El Born: hier vind je middenklasse Airbnb's, de buurt is vele betaalbare tapastenten rijk, kleine boetiekjes grijpen hun kans en slenteren door de smalle, middeleeuwse straten kan er eindeloos. Na een paar dagen in Barcelona is het spoor vrij naar de hoofdstad: het traject Barcelona-Madrid is een van meest beconcurreerde spoorwegroutes van Europa, wat de prijzen omlaag duwt. In Madrid kun je voor weinig geld je honger stillen in het drie verdiepingen tellende Mercado San Antón, hét walhalla voor foodies. Voor de kleinste portemonnee haal je op de begane grond verse boodschappen; op de eerste etage kun terecht voor een snelle hap, variërend van tapas tot sushi en oesters; en het hoogtepunt is de tweede verdieping, waar het restaurant La Cocina de San Antón goede zaken doet.

Reistijd Amsterdam – Barcelona: 12u 10m (overstap op Parijs) en Barcelona – Madrid 2u 30m
Reiskosten: Amsterdam – Madrid vanaf €206 retour
Dit kost een verblijf je gemiddeld p.p. o.b.v. 4 nachten: €160 Airbnb, €100 eten & drinken, €40 musea en plaatselijk vervoer


Citytrip Brugge: een weekendje bierproeven voor €300

De volledige binnenstad van Brugge is Unesco Werelderfgoed. Foto: Getty Images

Dankzij de aanwezigheid van brouwerij De Halve Maan is Brugge de bierhoofdstad van België. Klinkende namen als Brugse Zot, Straffe Hendrik en Blanche De Bruges worden allemaal gebrouwen in het centrum van de stad. De prijzen van de Belgische speciaalbieren zijn in Brugge dan ook lager dan in de andere Vlaamse steden! Niet alleen de Belgische bieren zijn erfgoed in Brugge, de gehele historische binnenstad is als een openluchtmuseum. Je hoeft geen extra budget vrij te maken voor plaatselijk vervoer, want binnen Brugge is alles op loopafstand. Deze (goudgele) combinatie maakt van Brugge de ideale bestemming voor een stedentrip.

Reistijd Amsterdam – Brugge: 3u 15m (overstap op Brussel)
Reiskosten: €58 retour
Dit kost een verblijf je gemiddeld p.p. o.b.v. 2 nachten: middenklasse Airbnb €110, bierproeven €50, diner €75


Citytrip Marseille: een midweek aan de Côte d'Azur voor €500

Havenstad Marseille is een verrassende stedentrip. Foto: Getty Images

De derde stad van Frankrijk is een upcoming stedentripbestemming. Wat vooral opvalt tijdens een bezoek aan Marseille is de mediterrane joie de vivre van de, dankzij de nabijheid van Noord-Afrika, bijzonder multiculturele bevolking. Andere grote pluspunten: de veelzijdigheid van de architectuur, het grote culturele aanbod en de imponerende natuur van de Provence in de directe omgeving. Ook fijn: het prijspeil is lager dan in andere grote Franse steden! Zo is uiteten in Marseille bijna vijftien procent goedkoper dan in Parijs en Lyon en ligt ook het starttarief van taxi's lager.

Wie na de drukte van de stad toe is aan wat Meditteraanse rust, vindt niet alleen de mondaine badplaatsen van de Côte d'Azur, maar ook pittoreske dorpen en lieflijke stranden aan de voet van Marseille. De trein van SNCF brengt je voor een tientje in twee uurtjes naar badplaats Sète, waar twaalf kilometer aan goudgele zandstranden langs de Middellandse Zee op je wacht. Overnacht in goedkope Airbnb's, haal eens een pizza af, sla je handdoek uit op het strand en je kunt het een midweek uitzingen in Marseille en omgeving!

Reistijd Amsterdam – Marseille: 7u 15m
Reiskosten: Amsterdam – Marseille – Sète vanaf €188 retour
Dit kost een verblijf je gemiddeld p.p. o.b.v. 4 nachten: Airbnb €120, eten & drinken €130, musea en plaatselijk vervoer €40


Citytrip Praag: een lang weekend stadstruinen voor €180

Na één nacht treinen sta je voor de stadspoorten van Praag. Foto: Getty Images

Volgens zakenblad Forbes behoort Praag tot de goedkoopste bestemmingen van Europa. Voor een paar Tsjechische Kroon is het goed vertoeven in de hoofdstad. En ook de reis ernaartoe is goed betaalbaar! Wie vroeg boekt, kan al treintickets Amsterdam-Praag vinden vanaf € 38 via NS International. En wie slim boekt, kiest voor de nachttrein. Zo kom je ’s ochtends aan in Praag en heb je kunnen besparen op de eerste overnachting. Als je ook de terug in de nacht reist, kun je drie dagen citytrippen in Praag met maar één betaalde overnachting. Vervoer ter plaatse nodig? Geen probleem. Voor een taxirit van vijf kilometer betaal je omgerekend nog geen € 6 en een buskaartje koop je al voor € 1,30. Na een avondje dineren, drie gangen in een goed restaurant, reken je met twee personen ruim € 40 af. Zo is het fijn bewegen door de prachtige historische binnenstad, met al die kronkelige straatjes en barokke bouwwerken, langs de enorme Praagse burcht en over de wereldberoemde Karelsbrug.

Reistijd Amsterdam – Praag: 10u 35m
Reiskosten: €76 retour
Dit kost een verblijf je gemiddeld p.p. o.b.v. 3 nachten: €30 hotel, €50 eten & drinken, €20 entree Praagse burcht en plaatselijk vervoer


Wil jij zelf weten wat een weekend of midweekje weg je gemiddeld gaat kosten? Op Numbeo.com vind je per stad of land de uitgesplitste kosten voor onder andere boodschappen, restaurants en vervoer, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan!

Ook interessant: dit zijn de 10 beste low-budget stedentrips in Europa!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.