image
EM2 Groningen

Stedentrip Groningen: de leukste tips voor de zomer

De Nederlandse steden zijn klaar voor het zomerseizoen en trekken dit jaar alles uit de kast, zo ook in Groningen. Of je nu gaat voor een verkenning van het Ebbingekrwartier of zoet vertier zoekt op het voormalige Suikerunieterrein: met onze stedengids voor Groningen heb ook jij in no time de zomer in de bol.

Ebbingekwartier/ CiBoGa

DOT Groningen. Foto: Corné Sparidaens/ ANPDOT Groningen. Foto: Corné Sparidaens/ ANP

Na de sluiting van de gasfabriek en elektriciteitscentrale kwam het Ebbingekwartier aan de rand van het centrum van Groningen braak te liggen en werd het een decor voor onzedelijke praktijken en een jaarlijks terugkerend circus. CiBoGa, zoals het gebied in de volksmond wordt genoemd, verwijst naar dat grauwe verleden als Circus-, Boden- en Gasterrein. Die tijd is echter voorbij. Het stadsdeel werd grondig onder handen genomen en kreeg een nieuw gezicht. Een niemandsland werd een iemandsland. Tal van initiatieven dragen daaraan bij. Onder de witte dome van DOT gaat een 3D-koepeltheater schuil. Door de vorm van het scherm wordt je als het ware meegezogen in de film. Op dinsdag word je onder leiding van een sterrenkundige gelanceerd naar verre planeten, nevels en zwarte gaten. Bijkomen van je tijdreis? In de gastrobar in de foyer hebben ze méér dan alleen sondevoeding. In de oude gasfabriek huist nu Florentin, een Midden-Oosters restaurant. De balagan, een ratjetoe van gerechtjes, is het Ebbingekwartier op één bord: een fusie tussen allerlei keukens, die smaakt naar meer.


Suikerunieterrein

EM2, Groningen. Foto: Erwin Java, KnelisEM2, Groningen. Foto: Erwin Java, Knelis

De opkomst van het voormalige Suikerunieterrein, waar vroeger suikerbieten tot kristalsuiker werden verwerkt, is bitterzoet. Het industriële gebied groeide uit tot een Klein Berlijn en leeft als nooit tevoren. Maar uiteindelijk zullen de creatieve ondernemers die voor die kwaliteitsinjectie hebben gezorgd moeten wijken voor zo’n vijfduizend nieuwbouwwoningen. In 2023 gaat de eerste schep de grond in. Tot het zover is kun je er geniet van experimentele evenementen en leuke horeca. Voor een eerste kennismaking (en een biertje of cocktailtje) zoek je de hoogte op. Dakterras BOOVN werd gerealiseerd op het dak van het centrale fabrieksgebouw en biedt uitzicht op de proeftuinen en de Groningse skyline.
Als de zon schijnt is het ook goed toeven in de Paradigm Biergarten. Op het menu staan naast speciaalbieren ook fairtrade dranken, biologische sapjes, thee uit eigen tuin en veganistische hapjes. De wereldmuziek maakt het af. Paradigm Festival is een magisch en open-minded muziek- en kunstfestival dat deels plaatsvindt in een microbos aan de rand van het Suikerunieterrein. Voor heerlijke pizza’s ga je naar EM2. Loop ook eens door de Secret Garden aan de zijkant. Hier is op regelmatige basis livemuziek te horen. Zodra je door de poort van de Bamboo Lodge stapt waan je je in een tropische oase met meer dan honderd plantensoorten. Verscholen tussen het groen staan duurzame slaapvertrekken voor twee. Er worden ook workshops en seminars gegeven over allerlei onderwerpen.


Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!