image
Cuno de Bruin

11 tips voor de leukste steden van Zuid-Limburg

De schoonheid van het Heuvelland is onomstreden. Maar er zijn nog méér plekken die Zuid-Limburg kleur geven. Met onze tips verdiep je je in het kleurrijke verleden van Sittard, Heerlen en Valkenburg, die prima in een lang weekend te combineren zijn, en ervaar je de couleur locale.

1. Combineer een roetzwart mijnverleden met kleurrijke streetart in Heerlen

Roetzwart mijnverleden en kleurrijke streetart in Heerlen. Foto: Cuno de BruinFoto's: Cuno de Bruin

Heerlen is de stad van de kleurcontrasten: hier combineer je het roetzwarte mijnverleden met ware kleurenexplosies. Breng een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum voor een zintuiglijke delving in de mijngeschiedenis, om daarna weer in het hier en nu te belanden tijdens een graffitiwandeling. Niet voor niets is Heerlen een onbetwiste streetart-hoofdstad! Wil je even bijkomen van alle indrukken? Wijk dan uit naar de Brunssummerheide, die in de nazomer prachtig paars kleurt. 

En dat is niet het enige dat de stad kleur geeft. Met onze 5 kleurrijke tips voor Heerlen heb je al snel de smaak te pakken.

2. Duik in de cultuur en historie van Sittard en kom tot rust in de natuur

Verken de cultuur en natuur van Sittard. Foto Cuno de BruinVan de historische basiliek tot verborgen stadsoases: Sittard blijft verrassen. Foto's: Cuno de Bruin

Het charmante vestingstadje Sittard staat bekend om zijn historische stadskern waar je heerlijk kunt verdwalen (breng vooral een bezoek aan de indrukwekkende Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart). Maar wie verder kijkt of zich laat rondleiden door een stadsgids, ontdekt verborgen stadsoases die het verhaal van de stad uit de doeken doen. En ook in de omgeving van Sittard zijn tal van natuurlijke verrassingen te vinden, zoals het RivierPark Maasvallei en Geleenbeekdal. Prop het vooral niet allemaal in één dag, maar neem de tijd om te verwonderen. Overnachten kan in een van de twee bijzondere boetiekhotels die de stad rijk is. 

Smaakt dat naar meer? We hebben onze drie favoriete tips om de natuur en cultuur van Sittard te combineren voor je op een rij gezet. 

3. Ontdek de bovengrondse én ondergrondse verrassingen van Valkenburg

Valkenburg is zowel bovengronds als ondergronds de moeite waard. Foto: Cuno de BruinValkenburg is zowel bovengronds als ondergronds perfect te verkennen per fiets. Foto's: Cuno de Bruin

De grotten van Valkenburg zijn misschien wel de belangrijkste trekpleister van de stad - en dat is niet verwonderlijk, want het grootste tunnelstelsel van Europa is absoluut de moeite van het bezoeken waard. Wij namen in plaats van de benenwagen de fiets en ontdekten een hele ondergrondse wereld. Maar ook bovengronds valt meer dan genoeg te beleven. De kalkrijke omgeving tussen Valkenburg en Maastricht is wederom per fiets uitstekend te verkennen. Strijk na een prachtige fietstocht door bloeiende natuur en tal van kalksteengroeven neer bij de Koffiemolen: de menukaart zal je zeker niet teleurstellen.  

Je leest het, zowel ondergronds als bovengronds heeft Valkenburg veel te bieden. We hebben drie tips voor je op een rij gezet.

Beste reistijd voor Zuid-Limburg

Plan je bezoek aan Zuid-Limburg, als het even kan, in het voor- of najaar. Het Heuvelland is dan minder druk en de weersomstandigheden zijn aangenaam.

Bereikbaarheid Zuid-Limburg

Met een eigen auto (of huurauto) haal je het meeste uit je reis. De drie gemeentes liggen slechts een half uurtje uit elkaar. Kies de binnendoorwegen voor het ultieme Heuvelland-gevoel. Wij raden de volgende trajecten aan: rijd via Spaubeek en Groot Haasdal tussen Sittard en Valkenburg, via Wijlre en Ubachsberg tussen Valkenburg en Heerlen, en via Puth en Munstergeleen tussen Heerlen en Sittard.
De drie steden zijn ook perfect te bereiken met de trein. Met NS reis je (rechtstreeks) naar Sittard en Heerlen, waar je over kunt stappen op de Arriva-trein naar Valkenburg.
Het zuiden van Limburg is een fietsregio pur sang. Houd jij van een uitdaging? Verken de regio dan op de fiets. Er zijn meerdere fietsverhuurders, waaronder Cycle Center in Valkenburg. € 15 per dag voor een toerfiets, € 27,50 per dag voor een e-bike en € 35 per dag voor een racefiets.Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!