image
Koen Peters

De 16 leukste duurzame stedentrips van Nederland

Ook in eigen land roepen steden erom ontdekt te worden tijdens een citytrip. En met onze duurzame insidertips vind je vanzelf het groen in de Nederlandse stad. Eet uit de kas op het station van Utrecht, duik in een zero waste zwemparadijs in Rotterdam of ga theetuinieren in Nijmegen!

1. Bewonder de architectuur van de toekomst | Eindhoven

EINDHOVEN - Strijp S - CREDIT Tim BilmanFoto: Tim Bilman

De voormalige Philips-wijk Strijp-S vormt niet alleen het creatieve epicentrum van de Lichtstad, maar ook het toneel van spannende experimenten op het gebied van duurzame architectuur. Op het dak van de tot woon- en werkruimten omgebouwde fabrieken en loodsen zijn de indrukwekkendste daktuinen van Nederland aangelegd (helaas alleen toegankelijk voor bewoners). Het nieuwste groene paradepaardje is de Trudo Toren, een 76 meter hoog ‘verticaal bos’. Alle 125 sociale huurwoningen hebben een balkon met tot wel zes meter hoge bomen. Samen met ruim vijfduizend planten absorberen ze per jaar maar liefst 50.000 kilo CO₂.


2. Ga het (groene) dak op | Rotterdam

Europa's grootste dakakker in Rotterdam CREDIT David RozingFoto: David Rozing

Fun fact: Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat heeft onder meer te maken met het bombardement in 1940, en de daaropvolgende wederopbouw. Het gevolg: maar liefst 18 miljoen m² plat dak, waarvan één miljoen m² in het centrum, ligt smachtend te wachten op invulling. Talloze creatieve geesten gaven reeds gehoor aan die lokroep. Als je in het Schieblock-gebouw de zevende etage oploopt, begeef je je plotseling in een groene oase met uitzicht over de skyline van de binnenstad. Het dak biedt een ondergrond voor Europa’s grootste dakakker, DakAkker, en all-day brunchplek Teds.


3. Eet uit de kas op het station | Utrecht

Waarom laat je jouw duurzame stedentrip niet al op het station beginnen? The Green House op Utrecht Centraal is een circulair restaurant waar de chefs zoveel mogelijk streekproducten en ingrediënten uit eigen tuin en kas gebruiken, zonder een enkel blaadje te verspillen. Zo gooien ze de gebruikte koffiedrab niet weg, maar leveren deze aan Oesterzwamkwekerij GRO als voedzame bodem. De daarop gekweekte oesterzwammen kun je vervolgens proeven in de oesterzwambitterballen.


4. Neem een kijkje in de wereldkeuken | Haarlem

De Wereldkeuken in Haarlem is een plek waar goed eten mensen samenbrengt. Hier koken nieuwe Haarlemmers hun lievelingseten voor oude Haarlemmers en iedereen die van hun kookkunst wil genieten. Op het weekmenu staan bijvoorbeeld Iraanse aubergines en Syrische gebakjes. Veel ingrediënten worden gekweekt in de eigen Wereldtuin en er wordt bij het koken rekening gehouden met het vermijden van afval. Eet smakelijk.


5. Duik in een zero waste zwemparadijs | Rotterdam

De golven van subtropisch zwemparadijs Tropicana hebben plaatsgemaakt voor een opkomend tij van creatieve start-ups en duurzame ondernemers. Blue City in Rotterdam streeft een circulaire economie en zero waste na, want een lineaire economie waarbij grondstoffen aan het begin van de keten opraken en je aan het eind van de rit met bergen afval zit, dat is niet meer van deze tijd. Het Meest Duurzame Vastgoedproject 2020 maakte van een leeg zwembad een voorbeeldstad, voor een groot deel gebouwd met hergebruikt materiaal. Voor bezoekers lonkt ook het grote buitenterras van de Aloha Bar, met weergaloos uitzicht op de Maas en de skyline van de stad.


6. Ontdek de leukste culturele broedplaats van de hoofdstad | Amsterdam

AMSTERDAM Ceuvel CREDIT Dean MedinaFoto: Dean Medina

Op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord liggen de op het droge gehesen woonboten van De Ceuvel, een culturele broedplaats waar technologie, duurzaamheid en kunst hand in hand gaan in de transitie naar een circulaire economie. Dat begint met het terrein zelf, waar de zwaar vervuilde grond dankzij bodemreinigende planten elke dag een beetje schoner wordt. Naast creatieve werkplekken en een gezellig café-restaurant met groot buitenterras kun je in het cultureel centrum terecht voor exposities, workshops rondom duurzaamheid en wildplukexpedities. Ook van harte aanbevolen: de concerten van het Amsterdam Music Project.


7. Vind je eigen groene stekkie | Breda

Wat gebeurt er als je een stuk kaal bedrijventerrein overlaat aan een groep creatievelingen en duurzaamheidsenthousiasten? In Breda luidt het antwoord Stek, een verzameling tijdelijke bedrijfsruimtes die zoveel mogelijk van hergebruikte materialen zijn gemaakt. Hier knapt Bas fietsen op met onderdelen van andere fietsen, zet Bauke van PROOEF blind de lekkerste gerechten op tafel, verkoopt Elemental zero waste producten en bakt Xavier biologisch Nachtbrood. Bij Radio Pannekoek krijg je de lekkerste (verrassing!) pannenkoeken geserveerd terwijl je luistert naar de beats van de radiomakers. En op de Stek Markt bieden geregeld nog meer duurzame en creatieve ondernemers hun producten te koop aan.


8. Trek door de achtertuin van Brabant | Tilburg

Ontdek de duurzaamheidsvallei CREDIT Eliane RoestFoto: Eliane Roest

Trek je wandelschoenen aan en ontdek een ondergewaardeerd stuk Nationaal Landschap: het Groene Woud. Twee wandelroutes tussen Tilburg en Oisterwijk voeren je langs fascinerende kunstwerken en historisch erfgoed, waaronder Huize Moerenburg, Tilburgs eerste stenen gebouw uit 1310, en de eerste biologische waterzuivering van Nederland. Tussendoor geniet je van het Noord-Brabantse landschap en pauzeer je bij een van de picknickplekken op de route.


9. Logeer in een drijvende caravan | 's-Hertogenbosch

Aan de Tramkade, een opkomende wijk Den Bosch, ligt een bijzonder tiny house: The Coon. Geïnspireerd door de cultcaravan Airstream lijkt deze woonboot op een aluminium pil, maar wel een duurzame. Dit drijvende huis is geheel zelfvoorzienend. In de toekomst kunnen gasten op een app zien hoeveel energie The Coon opwekt en hoeveel zij daarvan weer verbruiken. Ontspan op het dek met je blik op het water of struin over de Tramkade. Hier vind je onder andere het Werkwarenhuis, een creatieve ontmoetingsplek met restaurants, cafés en winkels van sociaal designmerk Social Label.


10. Surf’s up! | Den Haag

Surfschool en strandtent The Shore, gevestigd in gerecyclede zeecontainers, is het duurzaamste adres van Scheveningen. Op de kaart staan gerechten van biologische ingrediënten zonder toegevoegde suikers, en het water voor de douche wordt verwarmd door zonnepanelen op het dak. Na de les rapen instructeurs en surfleerlingen afval op om het strand een stukje schoner achter te laten.


11. Klop aan bij het grootste drijvende kantoor ter wereld | Rotterdam

Wat symboliseert de strijd tegen klimaatverandering en een stijgende zeespiegel nu beter dan het grootste drijvende kantoorgebouw ter wereld? De bewuste bouwers van de Floating Office maakten een volledig off-grid, CO₂-neutraal en klimaatbestendig bouwwerk dat klaar is voor de toekomst. Er zijn plannen voor een publiek zwembad en restaurant met groot buitenterras dat ook buiten kantooruren open is. In de directe omgeving kun je sinds kort ook drijvend de nacht doorbrengen, in een van de houten woonboten van Wikkelboat.


12. Volg een duurzame workshop | Utrecht

Een collectief van duurzame ondernemers heeft een oud bedrijventerrein in het Werkspoorkwartier getransformeerd tot een circulaire hub: het Hof van Cartesius. Je kunt ontspannen in de openbare binnentuin terwijl je door de grote ramen de ondernemers aan het werk ziet in hun paviljoens. Maar het leukste is hun volle agenda: volg een tuinierworkshop van De Moestuin Juf, bouw je eigen meubels bij Buurman Utrecht of leer bier brouwen bij De Brakkerij.


13. Ga groen galeriehoppen | Amersfoort

Nog zo’n bijzonder duurzaam plekje in ontwikkeling is De Nieuwe Stad in Amersfoort. Op het terrein van de voormalige Prodentfabriek ontstaat een ‘stad in een stad’, waar mensen zo groen mogelijk met elkaar werken, wonen en samen zijn. Wandel door het kwartier en ontdek kleine ateliers en studio’s. ’s Middags lunch je bij Hoog Vuur, waar ze in de open keuken lokale ingrediënten verwerken. Bij streeksupermarkt Het Lokaal, tevens restaurant, verkopen ze alleen maar producten die binnen vijftig kilometer van Amersfoort zijn gemaakt. Zin in een beetje beweging? De Danswerkplaats organiseert regelmatig workshops en dansavonden.


14. Schuif aan in een voedselbos | Nijmegen

Kiemkracht CREDIT ©Kiemkracht64Foto: Kiemkracht64

Toen Marion en haar partner in 2011 twee hectaren land bij Nijmegen kochten, hadden ze geen vast plan. Zo kon Kiemkracht64 uitgroeien tot wat het nu is: biologische moestuin, streek-productenwinkel en ontmoetingsplek. In het aardehuis — dat geheel is gemaakt van natuurlijke materialen — verkopen ze seizoensgebonden groenten en fruit en op het terras kun je elke zaterdag genieten van de lekkerste vega(n) creaties. Marion organiseert bovendien elke maand pop-up diners, rondleidingen door de tuin en workshops omtrent gezondheid, voeding en tuinieren.


15. Ga theetuinieren | Nijmegen

Stap op de fiets, laat Nijmegen achter je en volg de loop van de Waal stroomopwaarts. Langs de Ooijpolder naar Ooij en verder naar Kekerdom. Laat je fiets staan bij het kerkje en dwaal de laatste tweeënhalf kilometer door natuurgebied Millingerwaard tot je in de Millinger Theetuin


16. Help een handje mee aan de de Gezonde Stad | Amsterdam

Amsterdam wordt drukker en dichter bebouwd. Het is dus tijd voor actie, maar waar begin je dan? Gewoon, in je eigen wijk! Stichting De Gezonde Stad wil Amsterdam duurzaam, gezond, inclusief en klimaatbestendig maken door duurzame lokale initiatieven te ondersteunen: vergroenen door bomen te planten, buurtparken en moestuinen aan te leggen — ook op daken en balkons — en afval te scheiden. Meedoen? Leer hoe je je balkon biodiverser maakt, volg een bushcraftles in een Vinexwijk of ontdek welke afvalstoffen je prima kunt hergebruiken.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Wil je meer leuke tips voor een groene stedentrip? Bestel dan editie #103 in onze webshop.