image
Getty Images

Vegans opgelet: dit zijn de 5 beste vegan steden ter wereld

Het is op reis niet altijd even makkelijk om vegan te zijn. Lang niet overal kun je lekker plantaardig buiten de deur eten, maar in deze 5 steden is de keuze reuze.

1. Trendsetter Toronto

De Canadese stad is een echte voorloper op het gebied van vegetarisch en veganistisch voedsel. Sinds 1984 wordt in Toronto het Toronto Veg Food Fest georganiseerd, wat uitgegroeid is tot een van de grootste vegan evenementen ooit in Noord-Amerika. Het plantaardig eten heeft er sindsdien een grote sprong genomen. Het aantal eettentjes neemt met de week toe, van kleinschalige start-ups tot het ontstaan van grote ketens. Een van de toonaangevende vegan zaken is Fresh, met 6 locaties in Toronto én een uitbreiding naar Los Angeles. Andere fijne adresjes zijn Apiecalypse Now voor de beste pizza’s, Copper Branch voor vegan fastfood en Mythology Diner voor de meer verfijnde keuken.

2. Legio keuze in Los Angeles

In de stad van dromen barst het van de hippe vegan zaakjes. Binnen een straal van 12 vierkante kilometer zijn er in dit vegan Mekka negen volledig vegan en nog eens 190 vegetarische en vegan vriendelijke restaurants. De keukens reiken in Los Angeles véél verder dan enkel lokale of fastfood gerechten. Zo eet zijn er 19 Thaise restaurants (tip: Arraya’s Place), twee Ethiopische restaurants, een Japanner, Vietnamees, Cubaan en zelfs een vegan kaas restaurant: Vromage. Voor veel vegans bleef de verfijnde internationale keuken vaak onbereikbaar, maar in Los Angeles kan je helemaal los.

3. Bazig Berlijn

Berlijn is een bruisende stad en zit vol vegan restaurants. Maar liefst 62 restaurants zijn volledig vegan, op nog eens 397 menukaarten is minimaal een gedeelte vegan. Absolute aanrader is AtayaCaffe, volgens de bezoekers van online restaurantgids Happy Cow het beste restaurant van de stad. En Berlijn zou Berlijn niet zijn als het geen revolutionaire voortrekkersrol neemt: bij Vöner is de eerste vegan döner ontwikkeld. En als je dat bedenkt ben je een echte baas …

 

4.  Nieuwe hoogstandjes in New York

New York wordt in culinaire kringen beschouwd als internationale foodcapital van de wereld. De stad is dan ook een paradijs voor vegans. Het beste van New York vind je in NYC Vegan Food Court, waar vier vegan restaurants samen komen onder één dak. Ook het grote aanbod van vegan bakkerijen in New York scoort veel punten bij Happy Cow. Een paar straten van de Vegan Food Court bevindt zich Erin McKenna’s Bakery, waar de vegan-zoetekauw héél blij wordt van de donuts, taarten, cookies, cupcakes en ijs. Klinkt als een paradijs toch? 

5. Lifestyle in Londen

Voor het tweede jaar op rij is Londen het foodwalhalla voor vegans. In 2019 is het aantal restaurants geëxplodeerd, in tegenstelling tot andere wereldsteden waar de grootste groei achter de rug is. In 2017 was Londen de eerste stad die de grens van 100 zaken op Happy Cow passeerde, de teller is inmiddels verder opgelopen naar 125. Deze ontwikkeling gaat gelijk op met de toename van de veganistische levensstijl in Engeland, waar meer dan 1 procent van de bevolking al overstag is. 

Een van de hoogtepunten is het enorme Erpingham House. Verdeeld over drie verdiepingen is dit een lunchbar overdag, restaurant tegen de avond en cocktailbar ’s nachts – alles veganistisch. En het blijft niet bij eten en drinken in Londen: The Rabbit Hole is de eerste veganistische kapperszaak van Engeland. Alle haarproducten zijn daar van organisch materiaal. In Londen is veganisme geen subcultuur meer, maar ontwikkelt het zich tot een blijvertje in het alledaags leven.     

Word blij van Happy Cow

De lijst met de beste vegan steden is samengesteld door online restaurantgids Happy Cow, die je helpt om overal ter wereld een vegan zaak in de buurt te vinden. Drie factoren spelen een rol om tot de top van de vegan steden te komen: het aantal plant-based restaurants in de stad, in de regio, en de vegan vriendelijke indruk die een stad maakt op de lokale ambassadeurs van Happy Cow. 

Welke vegan stad ontbreekt er volgens jou in deze lijst? 

Houd je van lekker eten en drinken op reis? Doe inspiratie op voor je volgende trip met Columbus-editie 92, die geheel gewijd is aan de beste eet- en drinkervaringen ter wereld.