image
Adrienne Wildeman

Coronamoe? Neem een bosbad!

Verlang jij ook zo naar de geur van natte bladeren en het geluid van de stilte? Probeer dan eens shinrin-yoku, een Japans bosbad! 

In een kring staan we op het bospad, ogen gesloten. In eerste instantie voel ik me een beetje gedesoriënteerd, zo midden in het bos met mijn ogen dicht. ‘Luister eens naar alle geluiden om je heen,’ moedigt Kat ons aan. ‘Wat hoor je allemaal?’ Ik pers mijn oogleden op elkaar en luister bewust. Nu ik mijn best doe, merk ik, hoor ik ineens veel méér dan alleen vogels. Ik hoor het geruis van de wind, het gekraak van takjes en het gezoem van insecten. Een zacht briesje kietelt mijn vingers. Zo staan we een tijdje.

Door de aanwijzingen van Kat komt de Utrechtse Heuvelrug tot leven. Het is geen toeval dat de shinrin-yokuworkshop van Kat juist hier plaatsvindt. Met een oppervlakte van 23.000 hectare is de Utrechtse Heuvelrug, na de Veluwe, het grootste bosgebied van Nederland. De stuwwal werd in de voorlaatste ijstijd gevormd. Je vindt er meerdere ‘toppen’ van boven de vijftig meter. Door die on-Nederlandse trekjes behoort de Utrechtse Heuvelrug tot de mooiste nationale parken van ons land. Ben je je connectie met de natuur verloren? Dan is dit de plek om haar weer aan te wakkeren.

Shin·rin-yo·ku (Bosbaden) – Tijd doorbrengen in het bos met als doel je gezondheid, welzijn en geluk te verbeteren

We vervolgen onze weg over het bospad, dieper het bos in. Kat spoort ons aan om zo rustig en bedachtzaam mogelijk te lopen. Kissing the earth, noemt ze het. In complete stilte beginnen we aan wat waarschijnlijk de langzaamste boswandeling ooit moet zijn. Aanvankelijk moet ik mezelf dwingen om mijn pas te vertragen. Maar na een paar honderd meter geraak ik in een flow. Mijn snelheid aangepast aan het ritme van het bos. Bij elke stap laat ik het dagelijks leven verder achter me. Het kissing the earth-tempo voelt ineens heel logisch. Niet eerder voelde ik me zo intune met de natuur.

shinrin yokuworkshopTijdens een shinrin-yokuworkshop leer je écht terug luisteren naar de natuur. Foto: Adrienne Wildeman

Daten met een boom

Kat lijkt verheugd als we aankomen in een dichtbegroeid deel van het bos, en even later blijkt waarom: we gaan op date met een boom. ‘Leer de boom kennen,’ zegt ze. ‘Misschien wil je wel een verhaaltje kwijt − of de boom aan jou.’ Wat veel mensen niet doorhebben is dat er eigenlijk altijd sprake is van een uitwisseling tussen mens en boom − wat wij uitademen is goed voor de bomen en wat zij naar buiten brengen is goed voor ons. Dat zit zo: bomen scheiden van nature phytonciden af om schimmels tegen te gaan. Dit stofje is niet alleen goed voor het bos, maar ook voor de mens. Bij het inademen van phytonciden stijgt het aantal witte bloedcellen in ons lichaam, en dat zorgt weer voor een vermindering van stress en herstel van beschadigde cellen. ‘Ons immuunsysteem en dat van een boom zijn op elkaar afgestemd,’ zegt Kat. ‘We zijn nauwer verbonden dan we denken.’ 

Ik had al zo’n vermoeden dat boomknuffelen, of iets in die trant, op de agenda zou staan. Ik weet me geen houding te geven. Toch stap ik op een boom af. Een spar. Ik loop er eerst omheen en plaats mijn hand dan op de knoestige stam. Boven me reiken zijn takken, in een eindeloze wirwar, naar de hemel. Niemand om me heen maakt geluid. Het is muisstil. Dan begint mijn handpalm te tintelen. De spar deelt zijn energie. Het moment wordt bruut verstoord door twee wielrenners, die voorbijrijden. ‘Hey, kijk,’ zegt de een spottend, ‘boomknuffelaars!’ Ik verroer me niet. Een boom in mijn armen sluiten voelt verdomd goed. Ik zou het iedereen aanraden, zo’n date met een boom.

Het immuunsysteem van een mens en een boom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Foto's: Adrienne Wildeman

Theeceremonie in het bos

We sluiten de workshop af met een theeceremonie. Kat heeft een prachtig plekje gecreëerd in het midden van het bos: een cirkel van takken, met uitgestalde bladeren en twijgen erin. In het theekopje dat Kat ons aanreikt zitten de blaadjes van een bosbessenstruik en lavendel. Zodra het hete water de blaadjes raakt komen de geuren vrij. Het ruikt en smaakt heerlijk.

Terwijl ik daar zit en de dag overpeins, besef ik dat we nog te vaak vergeten dat de natuur een levend organisme is. Mijn boswandelingen zullen vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn. Voortaan loop ik langzaam, sluit ik mijn ogen en luister ik naar de geluiden om me heen. De volgende keer wil ik alles in me opnemen en het leven in het bos nóg meer waarderen. Kat heft haar theekopje. ‘De natuur heette ons welkom in haar thuis. Laten we haar bedanken voor haar gastvrijheid.’ Samen brengen we een toast uit op de natuur.

De shinrin-yokuworkshop laat je het leven in het bos nog meer waarderen. Foto links: Yalou van der Heijden, foto rechts: Gnoc Chau


Wil jij ook een shinrin-yokuworkshop doen en jezelf opladen in de natuur? Ga dan op pad met Kat. Kijk voor meer informatie en workshopdata op de website van Way Back Home . Tijdens de coronaperiode organiseert Kat ook shinrin-yokuworkshops via de online videodienst Zoom. Deelnemers zoeken dan zelf een stukje natuur in de buurt op, en worden door Kat begeleid. Uiteraard kun je ook zelf aan shinrin-yoku doen. Zolang je in de natuur bent en een beetje privacy hebt, kun je je zintuigen overal prikkelen. Dat kan een bos zijn, maar ook een park, arboretum, botanische tuin of zelfs achtertuin. Deze ervaring kost € 25 tot €35 per persoon.

De shinrin-yokuworkshop werd getest door Honeyguide. Honeyguide is een inspiratieplatform vol bewuste belevenissen en plekjes in Nederland, die bijdragen aan een mooiere en eerlijkere wereld. Aan de hand van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk om een bewuste keuze te maken voor jouw volgende dag of weekend weg.