image
REDACTIE

De 10 beste campings van Nederland

Om te kamperen hoef je niet ver te reizen. Nederland kent uitstekende campings in alle prijsklassen, van eenvoudige natuurcampings tot vijfsterrencampings met alles erop en eraan. Goed weer is geen garantie, maar over onze zomers hoeven we ons de laatste jaren nou niet bepaald zorgen te maken. Dit zijn de 10 mooiste campings van Nederland!

1. Natuurcamping de Voscheheugte, Drenthe

Natuurcamping Voscheheugte, Drenthe. Foto: Drenthe Marketing

De Voscheheugte in Drenthe is vergelijkbaar met een vakantieliefde; tijdens een kortstondig verblijf op dit natuurkampeerterrein raak je volledig in de ban van de omgeving en de rust. Hier zet je je tentje op óf huur je een natuurhut of tiny house. Op het langgerekte perceel aan de rand van het Mantingerzand zijn dertig staplaatsen ingericht en zes bijzondere natuurhutten gebouwd. Elders op het terrein ligt een charmant eethuis met een lommerrijk terras. In de jaren vijftig deed het gebouw dienst als kippenhok, maar sinds een aantal jaren kun je er terecht voor lokale, biologische en seizoensgebonden gerechten – of een kop koffie met zelfgemaakte taart.

Lees ook: Tiny houses - 10 x bijzonder overnachten in Nederland en België

2. Little Canvas Escape bij Strandcamping Duinoord, Ameland

Little Canvas Escape. Foto: Stefan KramsFoto: Stefan Krams

Op je blote voeten in het koele ochtendgras, siësta’s in het zonnetje, kopje onder in de Noordzee, je inner-chef (her) ontdekken en nieuwe connecties maken. Om te doen en vooral ook te laten wat je wilt. Alles even op pauze. Een overnachting in een van de Belltenten van Little Canvas Escape bij strandcamping Duinoord op Ameland is precies wat je nodig hebt. Vanaf € 245 voor twee nachten en twee personen, inclusief een boetiektent met een comfortabel en opgemaakt bed, koelkast, kookfaciliteiten en een plek om buiten te relaxen.


3. Camping Buitenland, Drenthe

Camping Buitenland. Foto: Jon van SchaikFoto: Jon van Schaik

'Vrijheid blijheid' is ook de filosofie van Camping BuitenLand, een bijzondere natuurcamping in Drenthe waarvan onze Columbus Travel editie 108-gasthoofdredacteur Floortje Dessing medeoprichtster is en waar iedereen welkom is, mét of zonder kinderen. Je kunt hier een plek reserveren voor maximaal zes personen. Bij aankomst zoek je zelf een plek uit voor je tent, camper of caravan. Er is een grote zwemvijver, er zijn outdooractiviteiten voor de kids en je eet lekker bio in het bijbehorende restaurant.

Wil jij hier overnachten? Neem nu een abonnement op Columbus Travel en geniet van maar liefst 40% korting op Camping Buitenland! Profiteer direct.

4. Het bos roept!, Noord-Holland

Het Bos roept! Foto: ZoomfactoryFoto: Zoomfactory

‘Kom zoals je bent’, zo luidt de slagzin van Het Bos Roept! Of je nou met een tent of camper, met de fiets of boot arriveert, er is plek voor iedereen. Overal zijn stroompunten en je bepaalt zelf de afstand tot andere recreanten. De naam van dit duurzame kampeerterrein komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het Bos Roept! ligt in het Noord-Hollandse Robbenoordbos en wordt omringd door tal van boomsoorten. Ook als kamperen niets voor jou is, kun je hier terecht. Onder het gebladerte vind je onder andere eco-cabins, een Airstream-caravan en tiny houses in de vorm van een wrattenzwijn. Waar wacht je op? Het bos roept! Vanaf € 120 voor twee nachten en twee personen.


vakantie en uitstapjes In Eigen Land
Meer tips voor kampeerplekken, dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Bestel de nieuwste editie van In Eigen Land!


5. Slaap op een kampeervlot, verschillende locaties

Kampeervlot Sailcenter Limburg. Foto: Anke HerremansKampeervlot Sailcenter Limburg. Foto: Anke Herremans

Een gave manier om ons eigen land te verkennen is vanaf het water. Op verschillende locaties in Nederland kun je overnachten op een kampeervlot. Zo is er in Laag Holland het Kampeervlot. Dit vlot biedt plaats aan vier personen en is gemotoriseerd. Overdag verken je de omgeving van Uitdam, waar je het vlot oppikt, en ’s avonds meer je aan voor een onvergetelijk nachtje op het water. De benodigde kampeerspullen zijn bij de prijs inbegrepen, vanaf € 145.

Een overnachting aan boord van een Treibgut-kampeervlot van Sailcenter Limburg laat zich het beste omschrijven als kamperen 2.0 – het kampeervlot is een slaap-, vis- en zwemplek ineen. Vaar zelfstandig over de Maas richting pittoreske dorpen als Thorn en Wessem, en ga voor anker in een van de vele zwemplassen of steigers. Zodra de avond valt plof je neer in de stoel op de veranda en geniet je van een zelf gekookt maaltje en de ondergaande zon. Er is géén stroom, stromend water of wifi. Qua comfort is het vlot dus vrij basic, maar de ervaring krijgt van ons vijf sterren. Je kunt kiezen uit een tocht van een dag, een nacht of meerdere dagen en hebt géén vaarbewijs nodig. 
Of vaar met de Blokhutboot door het rivierengebied van de Biesbosch, de Linge (Betuwe) of de Maas. Je kunt aanmeren waar je maar wilt, zoals in zandgaten of leuke stadshaventjes. Je bent zelf de kapitein, want een vaarbewijs is niet nodig. Kosten: vanaf €399 voor een weekend (max. 4 personen).

De vijf kampeervlotten op de Steenbergse Vliet liggen verscholen in het riet en op gepaste afstand van elkaar. Je peddelt er in een Canadese kano naartoe. Met diezelfde kano verken je overdag de Brabantse Wal, een natuurgebied op de grens tussen Noord-Brabant en Zeeland. Zodra de avond valt plof je neer in de stoel op de veranda en geniet je van een zelf gekookt maaltje en de ondergaande zon. Echte luxe kunnen we het niet noemen, maar de ervaring krijgt van ons vijf sterren, vanaf € 68 per nacht (o.b.v. drie nachten) voor twee personen incl. kampeeruitrusting. Ook in de provincies Utrecht en Limburg kun je overnachten op een kampeervlot.

Lees ook: Vakantie op het water - 9 unieke slaapplekken op rivieren, grachten en meren in Nederland

6. Camping Loodmansduin, Texel

Texel Yurts/ Camping Loodsmansduin. Foto: Ruud BaanFoto: Ruud Baan

Wil je écht even onthaasten? Dan ben je op Camping Loodsmansduin op Texel aan het juiste adres. De camping ligt op een vloedhaak (strandwal) en het strand is vlakbij. Je kunt hier in je eigen tent overnachten óf een van de vijf traditionele yurts huren, die op een afgeschermd gedeelte van de camping staan. Je hoeft je tentdoek of de houten deur van je yurt maar open te zwiepen om je in de natuur te begeven. Slaap je in een yurt, dan verblijf je hier voor een kort weekend vanaf € 361 voor twee personen.


7. Slaap bij mensen in de achtertuin via Campspace, verschillende locaties

Kamperen in de achtertuin met campspaceFoto: Campspace

Uniek, verfrissend en duurzaam: dat zijn de kampeerplekken die via Campspace worden aangeboden. Hier slaap je kleinschalig bij de mensen thuis - of eigenlijk net buiten het huis. Heb je bijvoorbeeld altijd al eens op een échte functionerende boerderij willen overnachten? In het Drentse Nieuw Weerdinge kun je boven de koeienstal slapen. Als je de boer lief aankijkt mag je misschien ook nog een ritje op de tractor maken of helpen met het voeren van de kalfjes. Voor € 52 per nacht voor twee personen.

De Campspace van Roland, in het Drentse Eext, is een heerlijke plek in het bos, speciaal bedoeld voor de (langeafstands-)wandelaar of -fietser die wel even wat trail magic kan gebruiken. Je kunt er slapen in je eigen tent of in een eenpersoons ‘Alberque Kuckuck’, een hoge vierkante tent, met een stretcher en een stoel erin. Host Roland is uiterst gastvrij – motto: the essence of life is sharing – en een bevlogen buitenliefhebber. Dit is kamperen 0.0. Er is geen stromend water en je doet je behoefte in een gat in de grond, vanaf € 5 per nacht.


8. Camping Bij Ons, Gelderland

Altijd jaloers geweest op Hiawatha? Zet je verentooi maar op, want bij Bij Ons in Groesbeek kun je je intrek nemen in een heuse wigwam. De tipi’s staan langs een beek en zijn van alle gemakken voorzien. Hier slaap je niet op bizonvellen, maar heb je een comfortabel bed, een keuken met kooktoestel en een bank om binnen op te relaxen en picknicktafel buiten. Op de camping ‘Bij Ons’ vind je een scala aan andere bijzondere slaapplekken, zoals een dome, een jachthut en een wielenwagen. Maar natuurlijk kun je er ook gewoon je eigen tentje optrekken of caravan parkeren. Kosten: vanaf €95 p.n.

Lees ook: 10 wereldse slaapplekken in Nederland waar je je in het buitenland waant

9. Hartje Groen, Brabant

Camping Hartje Groen, foto: Willeke MachielsCamping Hartje Groen. Foto: Willeke Machiels

Ben je een buitenmens en wil je genieten van rust, ruimte en natuur in eigen land, dan is een Charme Camping iets voor jou. Deze campings zijn door de ANWB geselecteerd op hun idyllische ligging, voorzieningen en gastvrijheid. Hartje Groen is er zo één. Deze Charme Camping ligt verscholen in de bossen van natuurgebied De Maashorst in Brabant. Voor kinderen zijn er talloze buitenactiviteiten en je kunt er fantastische fiets- en wandeltochten maken.

Lees ook: Deze 9 bijzondere slaapplekken in de natuur zijn het beste van Nederland en België

10. Kampeerterrein Stortemelk, Vlieland

Camping Stortemelk, Vlieland. Foto: Jan-Willem BulleeFoto: Jan-Willem Bullee

Stort je op de Vlielandse natuur tijdens een overnachting op Kampeerterrein Stortemelk. Slechts één duinenrij scheidt jouw tent van het Noordzeestrand. Het kampeerterrein is open van 1 april tot 1 november. Ook als je kiest voor comfort, en blijft slapen in een Duin- of Boshuisje, val je met je neus in de boter − het duin en het bos ligt nooit ver weg. Onze favoriet zijn de 24 boshuisjes in tien unieke ontwerpen, variërend van een ‘Ark’ tot een ‘Beukennoot’ en een ‘Spider’. De huisjes bieden plaats aan twee tot acht personen en zijn het hele jaar door te huren, vanaf € 190 voor een midweek. Neem gerust de kleintjes mee. Het programma staat tjokvol met leuke zomeractiviteiten, zoals muziek- en theatersessies, spooktochten en workshops. 

Lees ook: Hier wil je overnachten: 13 droomplekken in het Waddengebied


Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!