image
Columbus Travel

Hier wil je slapen: 12 buitenkansjes in de Nederlandse natuur

Ben jij het binnenzitten beu? Dan hebben we de oplossing! Van een yurt in Drenthe tot een watertoren in de duinen: bij deze twaalf accommodaties midden in de natuur sta je buiten voor je het weet. En je hoeft er Nederland niet eens voor uit!

1. Droom weg in de dichte bossen van Drenthe

Winterwoods. Foto: Evy van NispenWaan je in Mongolië bij Winterwoods. Foto: Evy van Nispen

Qua bevolkingsdichtheid is Drenthe toch een beetje het Mongolië van Nederland; de perfecte locatie dus voor de traditionele yurts van pop-up camping Winterwoods. Overdag komt de innerlijke nomade in je los en verken je de dichte bossen, te voet of per mountainbike. Met een Finse sauna en ander outdoorvertier in de vorm van broodbakken, yoga en voor de echte durfals een koudetraining in een ijskoud bosmeertje hoef je niet bang te zijn om je te vervelen. ’s Avonds warm je weer op en geniet je van een drankje en een stoofschotel boven je eigen kampvuur. Vanaf € 360 voor twee personen of € 520 voor vier personen (twee overnachtingen).


2. Slaap in een sprookjesbos op de Veluwe

Cuber. Foto's: Paul Jespers FotografieIn de outdoor Suite van Cuber komt buiten naar binnen. Foto's: Paul Jespers Fotografie

Metershoge ramen, een inloopregendouche onder een glazen dak, met de sterrenhemel recht boven je en een houtkachel op het terras, midden in een sprookjesbos. Met de Outdoor Suite van Cuber haal je de Veluwe in huis. De hele suite is met de Cuber-app te bedienen: je kunt contactloos inchecken, de verlichting dimmen en de zonwering openen. Met die app regel je nog veel meer, want de lokale gids die tot je beschikking staat maakt van deze vakantie gegarandeerd een succes. Even chatten en je huurt een fiets, reserveert een hottub en weet de weg naar de beste restaurants en meest fotogenieke spots in de buurt. Vanaf € 100 voor twee personen.


3. Geniet tussen grazende schapen in de Achterhoek

Tiny house StillevenBij Tiny house Stilleven krijg je volop recycle-inspiratie.

Ook in de Achterhoek krijgen veel bouwmaterialen een tweede leven. Een oude werkbank werd een keukenblad, een wijnvat doet nu dienst als douchebak. Tiny house Stilleven, aan de voet van de Lochemse Berg, is op zo duurzaam mogelijke wijze en met de hand gebouwd. Door de grote ramen kijk je uit over grazende schapen, waarvan de wol gebruikt werd om de wanden te isoleren. Ook de hele inrichting bestaat uit gerecyclede items en vintage vondsten. Vanaf € 243 voor twee personen (twee overnachtingen).


4. Omgeef jezelf met bloemenpracht in de Achterhoek

Waar het wondert B&B. Foto: RosemiekeBij bed and breakfast 'Waar het wondert' zijn kind, kat en zelfs cavia welkom. Foto: Rosemieke

Wie zijn vakantiestek niet al te aangeharkt wil, zit op rozen bij Waar het wondert in het zuidelijkste stukje van de Achterhoek. Wat wilder dan de gemiddelde tuin, met gras dat hoger groeit en de brandnetels volop in bloei. Een paradijsje voor vogels, bijen, vlinders en een tuin waar iets te beleven valt voor kinderen. Rosemieke en Erik willen met hun groene stek vol bomen, planten en bloemen een steentje bijdragen aan de biodiversiteit en delen dit moois met gasten van hun theetuin, bed and breakfast en knusse kampeerveldje. Binnen slapen kan in een uit hout opgetrokken vakantiehuisje met een apart stukje omheinde tuin. Luxe kampeerders kiezen voor de dome, een tent opgebouwd uit geometrische vormen. Huisdier mee? Dan zit je hier ook goed, want honden, poezen, konijnen, cavia’s en wandelende takken zijn welkom in de bed and breakfast. Vanaf € 325 (B en B) en € 300 (dome) voor een lang weekend, van vrijdag tot maandag.


5. Droom weg tussen weidse weilanden in Friesland

Room with a view. Foto: Weidumerhout.nlEen letterlijke 'Room with a view'. Foto: Weidumerhout.nl

Slapen midden in een weiland? In deze luxe designcubes even ten zuiden van Leeuwarden, pal aan de Elfstedentochtroute, doe je het in stijl. Verspreid over een rustig buitengoed van drie en een halve hectare staan tien comfortabele en prachtig vormgegeven hotelkamers. Door een enorme glaswand kijk je uit over water en weidse weilanden. Binnen heb je de beschikking over een kingsize bed, twee Corbusier-fauteuils, een bank en een badkamer met douche en toilet. Vanaf € 162 voor twee personen.


6. Vier de liefde op een boerenerf in Gelderland

Eco lennepserf.nlEcolodge 't Lennepserf maakt slim gebruik van bestaande materialen. 

De voersilo werd een buitendouche, de drinkbakjes van de koeien een toiletfontein. Ecolodges ’t Lennepserf is een kleinschalig en duurzaam vakantiepark op het voormalig boerenerf van de familie Bos, op een steenworp afstand van de IJssel. De energie voor de zes boerderijlodges en één liefdesnest wordt opgewekt met 220
 zonnepanelen en een biomassasysteem. Bij de bouw werd volop materiaal gerecycled. Vanuit je boerenverblijf sta je zo in de pluk- en moestuinen waar je als gast helemaal welkom bent. De romantische Hooiberg, een liefdessuite in landelijke stijl, boek je vanaf € 376 voor twee personen (twee overnachtingen).


7. Droom in de duinen van Noord-Holland

Watertorenduinenbosch. Foto: Renée Frinking FotografieIn Watertoren Duin en Bosch heb je het rijk voor je alleen. Foto: Renée Frinking Fotografie

Een privéhotel op eenzame hoogte, want wat kan er tippen aan een luxe designsuite in een toren van meer dan honderd jaar oud? Je slaapt romantisch op de vide in een kingsize bed, met in de suite onder je een vrijstaand bad, douche en toilet. Op 33 meter hoogte kijk je uit over de Noordzeekust en de duinen en boomtoppen van het Noordhollands Duinreservaat. Vanaf € 353 voor twee personen.


8. Word wakker aan het water in Zeeland

KreeksuiteDe Kreeksuite is niet alleen fantastisch om te slapen, maar ook duurzaam. 

Provincie Zeeland bedankt, want wat zou het mooi zijn als duurzame tiny houses zoals de Kreeksuite straks de norm zijn! Zeeland wil meer circulair gebouwde vakantiewoningen en subsidieerde de bouw van deze fijne plek, met prachtig zicht op het Veerse Meer, een loungenet en een grote houten vlonder aan het water. Vnaf € 256 voor twee personen (twee overnachtingen). Kijk voor meer duurzame plekjes op eco-logies.nl


9. Geniet op de glooiende heuvels van Limburg

Het reizend hotelHet Reizend Hotel neemt je mee naar bijzondere plekken.

Elke keer weer hetzelfde hotel saai? Niet als je voor Het Reizend Hotel kiest, een pop-up hotel dat een paar keer per jaar eigenzinnige locaties buiten de stad omtovert in een gemoedelijk gastenverblijf. Hier logeer je twee of meer nachten met een bont gezelschap en word je getrakteerd op een stevig ontbijt en een verrassend menu aan de table d’hôte. Voor de volgende editie van 14 t/m 20 maart ben je welkom op de eeuwenoude hoeve van Cécile en Bart in het glooiende heuvellandschap van Zuid-Limburg. Vanaf € 230 per nacht voor twee personen op basis van halfpension.


10. Wees daar waar vogels fluiten in Limburg

Parc Buitengewoon. Foto: Sunfield PhotographyBij Parc Buitengewoon is het moeilijk kiezen tussen de geweldige slaapplekken. 
Foto links: Sunfield Photography. Foto rechts: Where She Goes

Parc Buitengewoon maakt het glampingliefhebbers met keuzestress bepaald niet eenvoudig. Want ga je voor de knusse Hoteltent, een luxe ingerichte Tipi, het Theehuisje met adembenemend uitzicht, de Yurt, het in Bossche stijl gebouwde Buitenhuuske aan de rozentuin, de Panorama Dome met houten privéterras of De Orangerie? Misschien een makkelijkere vraag: wil je daar dan een privé hottub bij? Waar je ook voor kiest, je wordt wakker van het gefluit van vogels en geniet direct bij het ochtendgloren van het fraaie Noord-Limburgse landschap. Prijzen zijn even gevarieerd als de accommodaties, vanaf bijvoorbeeld € 80 voor het buitenhuuske of € 184 voor een luxe tipi.


11. Op blote voeten door de nacht in Utrecht

Tuinhotel Tralala. Foto: Ngoc ChauBij Tuinhotel Tralala raak je niet snel uitgekeken. Foto: Ngoc Chau

Burgerlijke truttigheid? Kneuterige degelijkheid? Kitscherige overdaad? Driewerf ja! Eén blik op de felgele en suikerspinroze caravans van Tuinhotel Tralala aan de Vinkeveense Plassen en wij trekken onze schoenen direct uit om op blote voeten door de wilde bloemenzeeën te huppelen. Vanaf € 170 voor twee personen in een retrocaravan of houten huisje (twee overnachtingen). 


12. Vermaak jezelf aan een vennetje in Brabant

Droom weg in het bos-bed and breakfast. Foto: Demi Design Photography

In de Oisterwijkse Bossen en Vennen geniet je van Brabantse gastvrijheid, een ochtendconcert van kikkers en — als je geluk hebt — een fly-over van een felgekleurde ijsvogel die op een lekker ontbijtje aast in het vennetje voor je kamer. Dankzij de grote glazen pui zit je op de eerste rang wanneer de ochtendmist boven het ven optrekt en je op het verwarmde terras geniet van het ontbijt met lokale lekkernijen. Bed and breakfast Droom in het Bos verhuurt één kamer; € 260 voor twee personen (twee overnachtingen).


Op zoek naar nog meer Nederlandse reisinspiratie? Bestel dan snel de nieuwste editie van onze lentespecial In Eigen Land!


Volg Columbus Travel ook op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!