image
Martin Edström

6 Cabins om bij weg te dromen in de natuur van Scandinavië (en Engeland)

Heb jij behoefte aan een break in de natuur? We vonden zes architectonische designhutten met spectaculaire uitzichten in Noordwest-Europa, waar je weer helemaal één wordt met je omgeving. Zeg nou zelf, hier wil je toch zitten?!

1. Word één met Hälsingland in Zweden

The Loft House ZwedenFoto: Martin Edström

The Loft House telt twee verdiepingen en biedt een waanzinnig uitzicht op de Ljusnanrivier in het Noord-Zweedse Hälsingland. Alles is in het teken gesteld van de natuur. Grote ramen zuigen je blik voortdurend naar buiten en de faciliteiten zijn teruggebracht tot het minimale: licht, hitte, koud water en een plat futon-matras. That’s it. Het pronkstuk is de loft op de bovenverdieping. Schenk een theetje of wijntje in en geniet van het zicht op de vallei – of verdwaal in een mediteersessie. Je overnacht hier vanaf € 229 per persoon per nacht inclusief ontbijt en een spadagje in een nabijgelegen hotel.


2. Word één met Vestland in Noorwegen

Birdbox NoorwegenFoto: Livit

Droom jij ook weleens dat je vleugels hebt en neer kunt strijken op de mooiste plekken en in de hoogste bomen? In de Noorse wildernis wacht een voorproefje. Birdbox is een op mensenmaat gemaakt ‘vogelhuis’ op een helling boven de Førdefjord. Het huisje is uitgerust met een extra groot tweepersoonsbed. De moderne badkamer ligt in een voormalige schuur op tweehonderd meter lopen. Deze parel boek je vanaf € 240 per nacht voor twee personen via Airbnb


3. Word één met Ångermanland in Zweden

Höga Kunsten Foto: Martin Edström

Architectuur en natuur worden vaak gezien als uitersten. Maar aan de Zweedse westkust komen de twee werelden op unieke wijze samen. Als je de 128 kilometer lange Höga Kusten-wandeltrail door het gelijknamige werelderfgoed loopt kom je maar liefst negen architectonische creaties tegen. Concreet gaat het om houten rust- en schuilplaatsen die een verbinding teweegbrengen tussen jou en de natuur om je heen. Zo fungeert de zwevende en golvende Forest Cradle als een zit- en ligbed en de geometrische Tree Cube als een uitkijkplatform richting zee. Het meest in het oog springende bouwwerk is een windtunnel, genaamd HE (zie afbeelding). De tunnel is op meerdere manieren te gebruiken; kantel het dak naar voren voor beschutting of naar achteren voor een weids uitzicht. Meer weten over de wandelroute en de afzonderlijke werken? Kijk dan op Arknat.com


4. Word één met Uppland in Zweden

Nolla Cabin ZwedenFoto: Neste

Een overnachting in de CO2-neutrale Nolla Cabin genereert een minimale impact op het klimaat en een maximale impact op jou als reiziger. Het A-vormige huisje is gemaakt van duurzame materialen en is piepklein: de binnenruimte is slechts tien vierkante meter. Maar zeg zelf: met de zee voor je neus en een heel eiland om te verkennen ben je toch de ganse dag buiten? Nolla Cabin is mobiel en hopt regelmatig naar een nieuwe locatie. Voorlopig staat-ie aan de rand van het Zweedse eilandje Lidö. Neem contact op voor meer informatie: +46017640499, info@lidovardshus.se.


5. Word één met Dalsland in Zweden

72hcabins-ZwedenFoto: Copenhagen Wilderness

Last van stress? Een driedaagse natuurkuur doet wonderen! De glazen 72h Cabins in de bossen van Dalsland vormden in 2017 het decor voor een experiment dat de effecten testte van een driedaags verblijf in de natuur. De resultaten overstegen alle verwachtingen. Na 72 uur werd bij elk subject een verlaagde bloeddruk en hartslag gemeten en hun stress was als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook jij kunt jezelf aan dit experiment onderwerpen. Kies jij voor een hut in het bos tussen Bengtsfors en Åmål, of ga je toch liever voor een hut op je eigen schiereiland in het Ivägmeer? De respectievelijke vanafprijs is € 919 en € 790 voor twee personen en drie nachten (incl. maaltijden). Tegen meerprijs kun je gave activiteiten en aangename extra’s boeken.


6. Word één met Cornwall in Engeland

Kudhva Cornwall Engeland cabinFoto: George Fielding

Kudhva ligt in het Britse graafschap Cornwall en betekent ‘schuilplaats’ in het lokale dialect. Het kampeerterrein ligt verscholen in een oude steengroeve en beschikt over meerdere kudvha – van tipi’s tot boomtenten en van een riante houten cabin tot kleine hutjes op stelten (afgebeeld). Elk van de onderkomens is off-grid. Je laat het drukke leven dat je gewend bent dus echt even voor wat het is en gaat terug naar de basis. Het terrein dient óók als een ontmoetingsplek voor gelijkgezinden. Om het gesprek te kickstarten vinden er pop-upworkshops, -eetgelegenheden, -discussie- en muziekavonden plaats. Deze unieke slaapplekken boek je vanaf € 279 voor twee nachten voor twee personen. 

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!