image
Tim Bilman

Break-even travel: Wat is het en hoe draag je eraan bij?

De reiswereld kan alleen floreren als er sprake is van balans. De Columbus-redactie maakt zich daarom hard voor een nieuwe manier van reizen: break-even travel. Break-even travel is een vorm van toerisme waarbij de opbrengsten en lasten evenrediger worden verdeeld. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Met slechts een kleine aanpassing in je reisgedrag kun je een grote impact teweegbrengen. Check hieronder of jouw manier van reizen aansluit op één of meerdere break-evenprincipes.  

break-even travel: een evenredigere verdeling van reizigers

1. Een evenredigere verdeling van mensen

Je haalt meer uit je reis als je anders durft te denken: ga links waar de rest rechts gaat. Deze mentaliteit leidt tot spreiding in tijd – reizen buiten het hoogseizoen – en ruimte – reizen naar een alternatieve bestemming. Hiermee wordt de druk op populaire bestemmingen verlaagd en kunnen meer mensen een duurzaam bestaan uit toerisme-inkomsten opbouwen.
2. Een evenredigere verdeling van inkomsten

Je bent zelf verantwoordelijk voor de geldstroom die jij creëert. Het geld van reizigers verdwijnt nog té vaak in verkeerde zakken. Door je in te lezen en samen te werken met lokale spelers - denk bijvoorbeeld aan lokale gidsen, vervoerders en hoteliers - draag je bij aan de groei van de lokale economie.


3. Een evenredigere verdeling van kennis

Je leert een bestemming het beste kennen als je je openstelt voor de lokale bewoners en hun gebruiken. Door te luisteren en vragen te stellen ontstaat er een verbinding. Alleen zo kunnen we sociale polarisatie een halt toeroepen. Uiteindelijk verschillen we minder van elkaar dan we dachten.
4. Een evenredigere verdeling van ervaringen

Het leven is geen checklist en je reis niet één grote bucketlist. Je ervaart een bestemming pas écht als je de tijd neemt. Kwaliteit gaat boven kwantiteit: probeer aan het eind van je reis te genieten van de plekken die je wel hebt kunnen bezoeken, in plaats van te balen van de plekken die je niet hebt kunnen bezoeken. 

We hopen dat we je hiermee aan het denken hebben gezet! Wil je meer weten over break-even travel en tips en tricks krijgen over hoe je zelf een break-even traveler kunt worden? Bezoek de website van Leisure Lab, de duurzame denktank achter het concept.

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!