joostboerman

'1103259' door joostboerman '1103259' door joostboerman

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Moeder natuur op zijn

joostboerman

Het bultruggen seizon in Exmouth, West Australië. Toen het seizoen begon kon ik eigelijk overal in het water de bultruggen al horen zingen wat een bijzonder gevoel is dit. Je hoort de natuurlijke zang maar je ziet ze niet dit geeft je een magische gevoel onderwater. Een paar weken in het seizoen kreeg ik de kans om met ze in het water te zwemen. Je hart gaat sneller kloppen als je van de boot in het diepe blauwe sprint en geen gevoel van richting meer hebt . Maar dat uit het niets komen er twee mega grote dieren recht op je af, me hart stond stil en vergat zelf om een foto te maken. Later die dag kreeg ik weer een kan om in het water te zwemen met een moeder en een baby die rustig hingen in het water. Me fotos waren gelukt deze keer wat een geweldige ervaring! Een paar dagen er na was ik vrij in de avond en besloot om met me drone een stuk te vliegen kijken of ik iets kon vinden vanaf de kant. Tot mijn verbazing zag ik een moeder samen met haar kalf zwemen ongeveer twee kilometer vanaf de kant. Voor dat ze weer naar beneden doken kon ik deze foto maken. Mijn onderwater foto was geweldig maar deze drone foto spreekt me nog meer aan door dat je echt het familie gevoel krijgt. Hoop dat jullie het zelfde gevoel krijgen.

'1103119' door joostboerman '1103119' door joostboerman

ArubaPalm Beach

ArubaPalm Beach

Roughhead blenny

joostboerman

De Roughhead blennie. Na een half uur zoeken op internet kwam ik met deze naam de “roughhead blennie”. Toch ben ik nog niet helemaal verkocht of dit wel zijn originele naam is. Misschien kan iemand mij vertellen wat het honderd procent is. Waar ik wel zelf erg trots op was dit heb ik gemaakt met een snoot. Eén keer eerder had ik een snoot gebruikt en dat ging niet zoals ik het wou. Deze snoot is gemaakt uit een trechter, eigenlijk gewoon een trechter gevonden die precies op mijn flits past en zwart gesproten. Ik ging met zonsondergang het water in opzoek naar Blennies die ik zo kon fotograferen dat er open water achter hun zat. Na een paar verschillende posities van de snoot kwam er ik achter dat rechts schuin naar voren langs de steen het beste was om alles zwart te krijgen behalve de Blennie. Ik heb hier voor een 100mm macro lens gebruikt met een SMC-2 waar door ik de foto niet heb gekropt en dit zijn originele formaat is .

'1102907' door joostboerman '1102907' door joostboerman

ArubaEagle Beach

ArubaEagle Beach

Baby Schildpadje

joostboerman

Op Aruba zetten ze houten balken rondom de nesten zodat iedereen weet dat er een schildpaddennest is. Na 70 dagen worden de balken op de grond gezet zodat zodra het nest uitkomt de schildpadden richting de zee lopen en niet naar de weg. Elke vrije avond die ik had wachtte ik op het strand , tijdens zonsondergang, bij de nesten en hoopte dat ik een nest zou zien uitkomen. Na een paar weken meerdere nesten gemist te hebben kwam op 19 juli toch mijn droom uit . Ik reed met mijn pick-up langs het strand om te kijken of er wat zou gebeuren. Tot mijn verbazing kwam het nest uit dat ik op 21 maart ook gefotografeerd had toen de eitjes gelegd werden. Wat een bijzonder gezicht om deze kleine diertjes op de parelwitte stranden van Aruba zien uit te komen.

'1102906' door joostboerman '1102906' door joostboerman

ArubaEagle Beach

ArubaEagle Beach

Schildpadden kijken.

joostboerman

21 maart om één uur in de nacht kwam deze leatherback schildpad het strand op in Aruba om haar eitjes te leggen. Dit dier weegt tussen de 250 - en 600 kilo en legt rond de tachtig eitjes per keer. Wat een geluk dat ik dit natuurspektakel met eigen ogen mee kon zien. Als je er bij staat hoor je de diepe adem en het zuchten van het dier dat zich langzaam vanuit de zee het strand op klimt. Doordat er een heel klein beetje maanlicht was waren de foto’s moeilijk te maken. Door een langere sluitertijd en de iso wat hoger te zetten kon ik toch nog resultaten krijgen die me erg bevielen. Na een spektakel van meer dan een uur keerde ze terug de zee in. De meeste schildpadden keren wel vijf keer terug in een zelfde periode om meerdere nesten te leggen.

'1100505' door joostboerman '1100505' door joostboerman

AustraliëWestern Australia

AustraliëWestern Australia

Zwemmen met de...vrie

joostboerman

We waren met z"n drieen een maand onderweg in Australië toen we uitkwamen bij dit geweldige plaatsje Exmouth aan de Westkust. Gelijk toen we dit kleine dorpje binnen kwamen rijden voelde ik me thuis en ging op zoek naar werk . Na 3dagen had ik werk als chefkok in de keuken van een grote camping aan zee.Inmiddels had ik mijn tentje opgezet voor de komende 6 maand. Als ik over de heuvel liep stond ik met de benen in de zee. Mijn droom kon niet meer stuk. Mijn vrienden besloten om nog twee dagen te blijven en hun reis verder naar Broome te vervolgen. De volgende dag moesten we wat boodschapjes doen in het dorpje dat ongeveer 30 minuten rijden was vanaf de camping. Na de auto hebben vol geladen te hebben met boodschappen gingen we nog even snel een biertje pakken bij de locale pub Froth ( echt een aanrader ). Terug lopend naar de auto kwamen we langs een winkeltje dat Walvis haai tours verkocht. Een tour is niet goedkoop : 400 AUD pp van zeven uur in de ochtend tot vier uur in de middag. Ik moet zeggen dat ik persoonlijk niet van group tours houd maar dit was perfect geregeld. Snorkelen in het binnenreef, daarna koffie en zoetigheden nuttigen en de hele dag opzoek naar walvishaaien . Ze hebben zelf een klein vliegtuigje waar ze de dieren mee spotten . De regels in Australië zijn best goed voor de dieren : Je mag niet langer dan 10 minuten met tien mensen bij een dier zwemmen en een boot mag maar 20 mensen meenemen . Wij hebben in totaal met vijf walvishaaien gezwommen ,een belevenis die ik nooit meer ga vergeten. Op de terug weg kregen we een uitgebreide lunch. Als beginnend onderwater fotograaf was ik zelf erg trots op mijn eerste en zeker niet de laatste foto van een walvishaai. Zoals ik al eerder schreef over Exmouth : Dit is het paradijs van de onderwaterwereld in Australië.Ook vanaf de kant is het zeker mogelijk om te zwemmen met een walvishaai . Je moet hiervoor wel een goede zwemmer zijn met een tour zul je veel meer kans hebben om ze te zien. Wil je dit gewoon een keer in je leven mee gemaakt hebben . Aarzel dan niet en boek ook een dagtrip in Exmouth. Het seizoen loopt van midden maart tot juli. De tour operator waar wij onze tour hebben gedaan heet Whaleshark andDive : Fantastisch! Een ervaring om nooit te vergeten

'1100213' door joostboerman '1100213' door joostboerman

ArubaNoord

ArubaNoord

De mannen hebben het.

joostboerman

Ik duik bijna 4 keer per week op Aruba en vaak hoor ik mensen zeggen het is een beetje saai niet veel te zien. Aruba heeft inderdaad niet de groten dieren zoals walvissen, orkas, haaien of mantas. Maar ga je goed kijken tussen plantjes , korallen of de schip wrakken dat Aruba heeft ga je van allerlei bijzonder zee leven zien. Zoals deze jaw fish die voor 7 tot 9 dagen de eitjes in zijn mond draagt. Ik ben geen zee bioloog maar we hebben ze de hele maand Julie gezien dus ik denk dat dit de maand van het paren is. Een grappig feitje : het is het mannetje die de eitjes draagt inplaats van het vrouwtje. Aruba is geen Indonesia met duiken maar onderschat het niet wil je tussen de schildpadden zwemen ? Ga dan snorkelen rond zeven uur bij Tress trapie op Noord voor dat de boten komen zitten de schildpadden daar allemaal te grazen.

'1100032' door joostboerman '1100032' door joostboerman

AustraliëWest Australië

AustraliëWest Australië

Zwemmen met manta ray

joostboerman

Exmouth is het walhalla van onderwater wildlife. Hier in exmouth heb ik zes maand gewoond en geen dag het water gemist. Australia staat bekend voor het great barrie reef maar vele vergeten dat je hier altijd een boot voor nodig hebt om er te komen. Dus als backpacker had ik niet een zak met geld mee maar wou ik toch elke dag even de zee iun. Hier in Exmouth kan je vanaf de kant alles tegen komen haaien, schildpadden dolfijnen en manta rays!! Je moet soms een beetje ballen hebben om wat veder uit te zwemmen maar dan kan het heel erg rewarding zijn ! Het Ningaloo reef heeft eigelijk alles te bieden vanaf fantastische snorkel plekken 5 meter vanaf de kant, duiken bij de navi pier en tours zwemen met walvishaaien. Deze drie manta rays kwamen we tegen op ongeveer 20 minuten uitzwemen vanaf de kant . Het is ongelofelijk om te zien hoe deze dieren strak achter elkaar zwemen in harmonie . Wil je met haaien zwemen walwissen, zee slangen en nog veel meer dan is exmouth de plek in Australia !

'570334' door joostboerman '570334' door joostboerman

AustraliëSydney

AustraliëSydney

Een zwembad in de zee

joostboerman

Mijn favoriete bezigheid in Sydney is toch wel de zee. Sydney zit vol met mooie snorkel plekken maar ook met veel zee zwembaden. De meesten zijn gratis en sommige moet je betalen. Deze foto is met zonsopgang van de kant gemaakt van Wylies's Baths een zwembad wat open gaat om zeven uur en waar voor je moet betalen. De mooiste zwembaden die gratis zijn Bronte beach, Mahon pool en Clovelly beach. Niet slecht om zo een ochtend duik te maken toch ?

'570250' door joostboerman '570250' door joostboerman

AustraliëSydney

AustraliëSydney

Bare Island

joostboerman

Als je in Sydney bent zijn de stranden zoals Bondi natuurlijk fantastisch. Het Oprah huis is natuurlijk een "must see". Maar even lekker op een grasveldje zitten en de zonsondergang kijken vindt ik bij Bare Island toch het mooist. Er is een bushalte dicht bij het island dus makkelijk te komen. Het snorkelen om het eiland is ook heel mooie veel grote sting rays and manta rays. Naast Bare Island is ook een klein strandje waar je kan relaxen met aan de overkant een coffee shop ! Als je in Sydney bent vergeet zeker deze plek dan niet !

'566551' door joostboerman '566551' door joostboerman

AustraliëSydney

AustraliëSydney

De bloemen straat in.

joostboerman

Voor iedereen die van plan is om eens in de zomer te gaan naar Sydney. Vergeet deze fantastische straat dan zeker niet om even een kliekje te maken! Mc Dougall straat in Kirribille heet het ! Foto gemaakt met 50 MM van onder naar boven panorama negen foto's in een !

'565598' door joostboerman '565598' door joostboerman

AustraliëSydney

AustraliëSydney

Zwemmen in Sydney

joostboerman

Na een lange fiets tocht in Amerika en nog een paar weken vakantie ben ik eindelijk aangekomen in Sydney. Elke keer als ik ergens heen reis weet ik weer dat dromen wel uit kunnen komen als je maar wilt. De zwembaden van Sydney vervelen volgens mij nooit. Er zijn een paar waar voor je moet betalen maar deze in Bronte Beach is gratis . Dus als je van zwemen houd is dit een droom om wat baantjes te trekken ! Mis het dus ook niet als je naar Sydney gaat.

'564046' door joostboerman '564046' door joostboerman

Verenigde StatenOhio, Indiana, Kentucky

Verenigde StatenOhio, Indiana, Kentucky

De Akkers in Ohio.

joostboerman

Tussen de Amishe landschappen in Ohio zijn de "muck fields" te vinden. Dit zijn de zwarte akkers waar sla , kruiden en radijzen worden geteeld door de Mexicanen en mensen van veder uit het zuiden. Ze komen hier allemaal werken voor het sezoen en na een paar maanden gaan ze weer terug naar hun eigen land. De bedrijven worden door Amerikanen bestuurd maar er werken alleen maar buitenlanders op de velden om dat dit goedkopere krachten zijn. De grote witten cowboy hoeden en de zwart groene velden geven ongelofelijke verhaal vertellende fotos.

'563282' door joostboerman '563282' door joostboerman

Verenigde StatenMississippi, Alabama, Louisiana

Verenigde StatenMississippi, Alabama, Louisiana

Cypress Swamp

joostboerman

De Cypress swamp is op mile paal 122 van Natchez trace net buiten het plaatsje Jacksonville Mississippi. Een super mooi stukje natuur wat makkelijk toegang baar is. Het is direct langs de weg van het Natchez Trace en als je tussen de bomen loopt is het ongeveer in twintig minuten wandel baar. Er zit een camping in de buurt maar deze raat ik niet aan. Als je in de buurt wilt verblijven dan zou ik kiezen voor het stadje of honderd kilometer veder zit een redelijke camping. Het is zeker de moeitewaard om hier even te stoppen om te wandelen en wat foto’s te schieten maar vergeet zeker niet muggen spray want het barst er van !

'563205' door joostboerman '563205' door joostboerman

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Bourbon hoofdstad van

joostboerman

Bardstown Voor iedereen die van kleinen dorpjes houd en boeren landschappen en een glaasje Bourbon dan is Bardstown de idealen plek. Zelf had ik nog nooit gehoord van dit dorpje maar op mijn laatste stop voor dat ik naar Louisville zou gaan vertelden de camping eigenaar dat Bardstown de officiële bourbon ‘town’ is van Amerika. Dus de volgende dag begon ik te fietsen naar het dorpje wat me ongeveer 6 uur duurden. De landschappen zijn beetje vergelijkbaar met de Nederlandse achterhoek maar dan wat meer heuvels. Het dorpje telt ongeveer dertienduizend mensen en alles draait om Bourbon. Dit is een Amerikaanse whisky wat minimaal 51 procent uit mais moet bestaan. Het mag alleen bourbon heten als het in Amerika gemaakt wordt maar ze zeggen dat de beste bourbon uit Kentucky komt. Dit komt door wat men zegt het water stroomt tussen kalksteen hierdoor krijg zuiver water wat goed is voor het proces om bourbon te maken. Zelf ben ik bij twee distillatie boerderijen geweest. De Barton 1792 waar je heel veel informatie krijgt en het is een gratis tour. En de ?Willet stokerij wat nog het enigste familie bedrijf is en ze stoken met een potstil (zie foto). Voor de rest zijn er leuke restaurantjes kleine winkeltjes en musea. De camping waar ik op verbleef was 10 minuten fietsen naar het oude dropje en kosten 14 dollar per nacht zeer aan te raden voor de kampeerder. Er zijn ook volop hotels en motels voor de genen die niet wil kamperen. Voor de genen die meer wil leren over Amerikaanse whisky en genieten van boeren landschappen dan is dit zeker een aanrader om langs te gaan !!

'562909' door joostboerman '562909' door joostboerman

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Jackson falls

joostboerman

Gisteren was ik aan het einden gekomen van de eerste duizend kilometer die ik gefietst heb door Amerika. Een groot deel hier van heb ik gefietst door Natchez trace route. Dit is in totaal een 750 kilometer lange weg door de bossen en natuur gebieden. Een prachtige natuur met extreem veel wild leven de herten en de eekhoorntjes springen je continue langs de weg. In Jackson Mississippi ben ik begonnen tot aan Nashvile Tennessee. Hier heb ik bijna een week overgedaan en gekampeerd in de kampeer plekken langs de weg. De Jackson Falls is bijna op het eind van de route maar een ongelofelijk mooi stukje natuur. Als je ooit de tijd krijgt om dit stuk te fietsen hou er rekening mee dat er weinig supermarkten zijn en alles heel uitgestrekt is. De afstanden tussen de campings verschillen tussen de 80 en de 145 kilometer. Maar het is zeker een aanrader voor als je van natuur gebieden houd!

'561974' door joostboerman '561974' door joostboerman

Verenigde StatenNew Orleans

Verenigde StatenNew Orleans

New Orleans.

joostboerman

Afgelopen week ben ik samen met mij fiets naar Miami gevlogen vanuit Aruba hier heb ik fiets tassen gekocht en wat extra spullen voor de reis. Vanuit Miami heb ik het met FedEx opgestuurt naar New Orleans . Vanuit hier zal ik mij fietstocht van ongeveer 2000km naar Ohio beginnen. Maar eerst heb ik nog een paar dagen de tijd om New Orleans te ontdekken . Zaterdag kwam ik aan en het was gelijk een groot feest hier "The red dress run" iedereen op straat droeg een rode jurk en er zou een hardloop wedstrijd zijn voor een goed doel die ik helaas gemist had. Alle mensen in de rode jurk waren al druk aan het drinken het was pas half elf in de ochtend. Tussen de duizenden roden jurken kon ik nog een rustig straatje vinden waar ik wat fotos kon schieten. New Orleans heeft veel karakteristieke straatjes om mooie fotos te nemen. Nog twee dagen en dan spring ik op de fiets en zult de echte reis beginnen maar nu nog even genieten van New Orleans ! Om mijn reis te kunnen volgens gebruik ik veel van sociale media: https://www.instagram.com/joostboerman/ https://www.facebook.com/joboerman

'560273' door joostboerman '560273' door joostboerman

ColombiaBogota

ColombiaBogota

Salto del Tequendama

joostboerman

Een paar jaar geleden was ik hier al geweest en had deze plek veel indruk op mij achter gelaten. Nu ik afgelopen maand weer in Bogota was en een drone bij mij had kon ik het niet laten om deze magische plek weer te bezoeken ! Een 132 m hogen waterval met een verlaten spookachtig hotel op de rand van de afgrond ! Jammer genoeg is het ook de grootste afval waterval van de wereld de rivieren vanuit Bogota komen samen tot een rivier die uiteindelijk bij de waterval uitkomen. Het kan dus soms een luchtje hebben als je hier bent. Als je in Bogota bent het is ongeveer een uurtje rijden uit de Stadt. Voor mij is Salto del Tequendama het mooiste wat Bogota te bieden heeft.! Zo mis het niet ! Voor mijn drone video : https://www.youtube.com/watch?v=UvvDyi_LCwE

'558188' door joostboerman '558188' door joostboerman

CubaHavana omgeving

CubaHavana omgeving

Cubaanse Hanen fokker

joostboerman

Doordat wij een auto hadden gehuurd met een chauffeur voor een paar dagen om Cuba te verkennen hadden we genoeg tijd om er achter te komen wat de echte locale Cubaanse culture was. Wat ik niet wist was dat de hanen gevechten erg populaire zijn in Cuba. Ik hoefde dit niet graag te zien maar mij Amerikaanse reis genoot stondt er op om hier meer van te zien. De chauffeur vertelde dat er op het moment geen gevechten waren maar we konden we locale hanen fokkers zien, dat vrienden van hem waren. Na een uurtje rijden in een dorp stopte de chauffeur lang een straatje en stapte er een oude man in die ons de weg wees naar een huis in een buurt waar je normaal niet echt komt. Het gevoel was een beetje dubbel omdat we niemand kenden en er allemaal vreemde mensen om ons stonden. We werden een schuur in geleid waar 7 verschillende vecht hanen werden gehouden. De hokken van de hanen zagen er honderd keer beter uit dat het hele huis plus de tuin waar we waren. Ze verleden ons dat de hanen die ze hadden grote winnaars waren en veel geld voor hun verdienden. Voor mij hoeft het niet de dieren vecht sport maar het was heel interessant om op deze manier de locale bevolking te leren kennen. Deze foto sprak mij aan omdat je precies kan zien hoe we achter deze oude man het versleten en rommelig huis binnen kwamen. Voor mij een bijzonderen ervaring hoe andere mensen leven in de wereld. Het huren van een chauffeur voor 3 dagen kosten ons 400 dollar met 3 personen. Je mag zelf bepalen waar je heen wilt. Zeker een aanrader als u naar Cuba gaat.

'558039' door joostboerman '558039' door joostboerman

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Gelderland

joostboerman

Afgelopen week weer even thuis geweest in Nederland waar ik heerlijk in de achterhoek kon oefenen met mijn drone ! Omdat ik de afgelopen jaren op Aruba woon is voor mij Gelderland een heerlijk genot om rond te lopen en te fietsen. De rust en de het mooie groene gebied van Nederland geeft mij een lekker gevoel om weer even thuis te zijn! Dit plaatje geschoten vanuit de lucht van Huize de Voorst in Gelderland !

'557995' door joostboerman '557995' door joostboerman

MaltaMalta

MaltaMalta

Straat kat in Malta

joostboerman

Tijdens mij reizen de afgelopen jaren heb ik nog nooit een eiland gezien met zoveel zwerf katten als op Malta. Waar door ik ook niet veel keus had om er een paar te fotografere. Deze straat kat had wel een hele luie dag! Ik ben het proberen op me lens opties kleiner te maken zodat ik minder hoef mee te sjouwen waar door ik nu alleen nog op reis ga met 50 mm Canon 1.4. Deze foto heb ik gemaakt door meerdere fotos verticaal te maken.Het is alleen veel bewerkende op de computer. Heeft mischien iemand anders nog ideeën voor goede lens keuze op je op reis gaat.?

'556531' door joostboerman '556531' door joostboerman

ArubaPalm Beach

ArubaPalm Beach

Lionfish jagen op...a

joostboerman

Een activiteit wat langzaam aan het groeien is op Aruba is het jagen op de lion fish. Deze vis is een bedreiging voor het koraal rond om Aruba. Dit komt omdat de vis geen natuurlijke vijanden heeft en alleen maar eet en zeer snel zich zelf voor plant. Het jagen doen we met een pool speer omdat een harpoen niet toegestaan is op Aruba. De vis heeft giftige stekels op de rug zitten maar als deze er afgeknipt worden is het een overheerlijke vis om te eten! Als je van duiken houdt en eens iets anders wilt proberen onderwater dan een standaard duik informeer bij je duikschool om eens op de lion fish te gaan jagen. Snorkelend kan je ze ook zien kijk vooral bij rotsen op de zee bodem . De dieptes waar je ze kan zien varieert van 5 meter to 45 meter. ! Het is een vis die je ooit eens moet hebt gegeten!

'555527' door joostboerman '555527' door joostboerman

Aruba

Aruba

Mangel Halto

joostboerman

Mangel Halto is een strand wat omringd is met mangrove bomen. Het is een strandje waar je niet veel toeristen zult zien en wat meer gebruikt wordt door de locale mensen. Voor mij is het het mooiste strand op Aruba wat toch veel mensen niet kennen. Het is rustig en heeft weinig wind omdat er zo veel mangrove bomen zijn. Het strand ligt ongeveer 10 minuten rijden vanaf het airport richting Savaneta. Neem je snorkel spullen mee want er ligt een gezonken tuk boot en als het water rustig genoeg is kan je buiten de rotsen zwemen en ligt daar een prachtig reef. In het weekend kan het wat drukker zijn door locale mensen en worden er ook zwem lessen gegeven leuk om te zien ! Dit mag je niet missen als je naar Aruba gaat. !

'553471' door joostboerman '553471' door joostboerman

CubaVinales

CubaVinales

Viñales-vallei cuba

joostboerman

Vanuit Havana zijn we naar de sigaren streek gegaan Vi?ales. Na een dag informatie gekregen te hebben over sigaren gingen we lunchen bij een restaurant dat een fantastisch uitzicht had over de Valei van Viñales het moment om een extreem panorama foto te schieten.

'545600' door joostboerman '545600' door joostboerman

CubaHavana

CubaHavana

Een film set in Havan

joostboerman

Elke hoekje of straatje in Havana heeft wel wat. Maar soms lijkt het net alsof je op een film set loopt. Alles in het plaatje klopt dan en dan is het moeilijk te geloven dat het de echte wereld is. Een week was veel te kort om naar dit land te reizen wil je Cuba echt goed ervaren ga dan minimaal twee weken !!