Cuba

Cuba is een land gelegen in het Caribisch gebied en heeft ruim 11 miljoen inwoners. Het land grenst alleen aan wateren,  namelijk de Golf van Mexico, de Atlantische Oceaan, Windward Passage, de Caribische Zee en de Straat van Yucatán.

In Cuba heerst een tropisch en vochtig klimaat. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 35 graden. Als je aan Cuba denkt, dan denk je al snel aan mooie zandstranden, maar vergeet niet dat Cuba  ook een mooi landschap heeft waarvan een kwart is bedekt met bergen. Op het vlakke deel van Cuba vind je onder andere plantages van suikerriet, citrus en tabak.  

De hoofdstad Havana is een bruisende stad. Tijdens een rondleiding in Museo del Ron kun je échte Cubaanse rum proeven en in Fábrica de Tabacos Partagás kun je zien hoe de typische Cubaanse sigaar wordt gemaakt. De wijk Habana Vieja brengt de Cubaanse en Zuid-Amerikaanse cultuur en sfeer. De vele kleurrijke straatbeeld en bijzondere auto’s geven het straatbeeld dat typische Cubaans beeld. Vergeet niet om Plaza de Armas te bezoeken, een plein gelegen in de oudste wijk waar dagelijks live muziek te horen is. Het voormalige hoofdstad Santiago de Cuba is een bezoekje waard. Parque Cespedes is het centrale punt en rondom dit plein zul je de meeste bezienswaardigheden tegenkomen.

Wil je de koloniale sfeer proeven? Bezoek dan Trinidad. De stad heeft nog vele Spaanse architectuur uit de zestiende eeuw. Verder is het beroemd vanwege de keistraten, de pastel gekleurde huizen, paleizen en pleinen. De groeiende stad Holguín wordt door steeds meer door toeristen ontdekt. Loop door de historische binnenstad en bekijk het monument van Loma de la Cruz  gelegen op een groene heuvel. De baaien nabij Holguín worden samen de Costa Verde genoemd. Guardalavaca is de bekendste badplaats aan die kust en trekt vele toeristen.

Ook in het noorden van Cuba liggen mooie witte stranden met turquoise blauw water, bijvoorbeeld in Varadero. Deze badplaats wordt gekenmerkt als een levendige badplaats, met een gezellig centrum, vele marktjes en restaurants. Aan de zuidkust liggen de wat smallere stranden, maar ondanks dat kun je er goed zwemmen en zonnen. Als je echt naar een rustig strand wilt dan moet je naar Maria La Gorda in Bahia de Corrientes.

Denk rum, sigaren, vintage auto's, gastvrijheid, muziek en go Cuba!

Informatie over Cuba

Alle highlights van Cuba

Beste foto's & tips van Cuba

'488143' door corriedewinter '488143' door corriedewinter

CubaCentraal Cuba

CubaCentraal Cuba

Krabben en lavagrotte

corriedewinter

Zo'n 40 km van Cienfuegos, ver van de bewoonde wereld, ligt Villa Gujajimico, een hotel dat bestaat uit losse huisjes. Het is een hele klim naar ons huisje dat tegen de rotsen geplakt is. We hebben een leuk terras en helemaal boven ligt een zwembad. 's Nachts ritselt het langs ons huisje van de krabben uit de mangroves beneden. Het is krabbentrek voor de zwart met rode krabben, de dieren klimmen overal op en in en zitten zelfs in huis. Prachtig om te zien, maar om nu middenin de nacht op een krab te gaan staan is niet zo geweldig. Naast het zwembad loopt een pad naar het water, het loopt door een bos, over scherpe kalksteen. Om op de plek te komen die je nu ziet, moet je door een grottencomplex. Er worden regelmatig Santeria ceremonies gehouden, er staan beeldjes en er ligt geld. De religie is een samensmelting van hoofdzakelijk Rooms-Katholicisme en de Yorùbáreligie, de traditionele verering van de Vodungoden door de Yorùbá. Na de tocht een duik in het zwembad: heerlijk!

'438731' door MiekeDeHaas '438731' door MiekeDeHaas

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Schemer in Trinidad

MiekeDeHaas

Trinidad is super om doorheen te wandelen. De bevolking is altijd aardig. Veel luxe heeft de bevolking niet. Buiten het gerestaureerde deel zie je veel authentieke beelden. We hebben geslenterd door de oude gekleurde straatjes tot de zon bijna onder ging en de schemer langzaam zijn intrede deed. Het bijzondere licht is toch wel bepalend voor de sfeer van de foto

'485238' door dennisenroel '485238' door dennisenroel

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Couleur locale

dennisenroel

Trinidad vonden wij veruit de mooiste historische plaats in Cuba. Vanuit één van de kerktorens heb je een prachtig overzicht over de stad. Hier gefocust op één van de vele geplaveide straatjes. Hier word je toch vrolijk van?

Praktische informatie over Cuba

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  november t/m april
 • Internet extentie
  cu
 • Hoofdstad
  Havana
 • Aantal inwoners
  11 miljoen
 • Oppervlakte
  2,4 x Nederland
 • Reistijd
  11:10
 • Talen
  Spaans
 • Religie
  christendom, protestants, johova
 • Tijdverschil
  6 uur vroeger
 • Tijdsverschil
  6 uur vroeger
 • Telefooncode
  253
 • Voltage
  110/220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Aanvlieghaven
  Havana (HAV), Varadero (VRO) en Holguin (HOG)
 • Nationale feestdagen
  10 december Onafhanhelijkheidsdag, 26 juli Rebellion Day
Laat kaart zien
Vakantie voor de halve prijs? Ga in 2018 naar Cuba

Enerzijds is het cru om juist nu, vlak na orkaan Irma en ten koste van de verslechterde relatie met de VS, goedkoop op vakantie te gaan naar Cuba. Anderzijds kunnen de locals je pesos goed gebruiken. Als je begin 2018 naar het eiland afreist, betaal je slechts de helft voor je vakantie.

Enerzijds is het cru om juist nu, vlak na orkaan Irma en ten koste van de verslechterde relatie met de VS, goedkoop op vakantie te gaan naar Cuba. And...

Pinar del Rio: in de tuin van Cuba

De provincie Pinar del Rio is de Tuin van Cuba. Oftewel: duizenden tinten natuurgroen, uitgestrekte naald- en loofbossen en, last but not least, plantages die wereldfaam genieten. Toch zijn groene vingers geen vereiste.

De provincie Pinar del Rio is de Tuin van Cuba. Oftewel: duizenden tinten natuurgroen, uitgestrekte naald- en loofbossen en, last but not least, plant...

Blog van de week: volgeboekt vliegtuig naar Havana

Elke week kiest Columbus Travel de blog van de week uit de blogberichten van onze community. Deze week: Nagelbijtende spanning op Schiphol voor Ina Meijer, Reisreporter Photofreak.

Elke week kiest Columbus Travel de blog van de week uit de blogberichten van onze community. Deze week: Nagelbijtende spanning op Schiphol voor Ina Me...

CubaHavana