UrvilleDjasim

'341305' door UrvilleDjasim '341305' door UrvilleDjasim

ItaliëFlorence

ItaliëFlorence

Aan de waterkant van.

UrvilleDjasim

Ik heb het genoegen gehad een dagje door te mogen brengen in Florence (Firenze), gelegen in het idyllische Toscane. Een erg mooie stad met veel bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn, zoals de Duomo, de Palazzo degli Uffizi, en de Ponte Vecchio. Neem onderweg, tussen alle bekende bezienswaardigheden door, ook eens de tijd voor een rustgevend uitzicht over de rivier de Arno!

'341211' door UrvilleDjasim '341211' door UrvilleDjasim

ItaliëVenetië

ItaliëVenetië

Varen in Venetie

UrvilleDjasim

Op het moment van schrijven is het werkelijk baggerweer in Nederland... Omdat ik ook al een tijdje niet actief ben geweest op RR, dacht ik: laat ik weer eens een zonnige foto uploaden, om wat tegenwicht te bieden aan alle natte grijstinten waar wij nu op getrakteerd worden door Moeder Natuur ("Thanks Mom!"). Zo gezegd, zo gedaan. Hier een 13-in-een-dozijn foto van Venetie, want: wat een mega-toeristische, volkomen plat-getreden, openluchtmuseum-achtige plek is dat zeg! Maar goed, mocht je er nog niet geweest zijn en je bent in de buurt, schroom dan niet om Venetie een bezoekje te brengen, nu het nog kan met het oog op de rijzende zeespiegel. Zodat ook jij later kunt zeggen: "Been there, done that, got the T-shirt!"

'337041' door UrvilleDjasim '337041' door UrvilleDjasim

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Le Due Torri

UrvilleDjasim

Italie heeft iets met scheve torens. Pisa heeft natuurlijk de bekendste, maar ook Bologna doet mee. Met twee torens zelfs. Deze 'due torri' staan in de Universiteitswijk, op loopafstand van het Piazza Maggiore. Een van de torens, de 98 meter hoge Torre degli Asinelli, staat 1.3 meter uit het lood, maar is wel toegankelijk voor het publiek. Waarschuwing voor studenten: volgens het lokale bijgeloof zorgt het beklimmen van deze toren er voor dat je nooit zult afstuderen...! De andere toren, de 48 meter hoge Torre Garisenda, staat maar liefst 3.2 meter uit het lood. Komt al aardig in de buurt van de 4.1 meter die de toren van Pisa uit het lood staat.

'336938' door UrvilleDjasim '336938' door UrvilleDjasim

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Gossip Girls

UrvilleDjasim

Piazza Maggiore is voor toeristen een uitstekend startpunt om de bezienswaardigheden van Bologna te bezoeken. Maar ook voor de lokale bevolking is dit plein in het hart van de stad de plek bij uitstek om elkaar te ontmoeten en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Waar zouden deze jongedames het over hebben?

'336845' door UrvilleDjasim '336845' door UrvilleDjasim

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

De heuvels rond...Bol

UrvilleDjasim

Het landschap van de provincie Emilia-Romagna doet weinig onder voor dat van het alom bewierookte en aangrenzende Toscane. Ook in Emilia-Romagna vind je glooiende heuvels met eindeloze rijen cipressen. Leuke plaatsen om te bezoeken zijn bijvoorbeeld de gezellige provinciehoofdstad Bologna, waar je jezelf kunt trakteren op de originele spaghetti bolognese. Of Parma, waar de bekende ham vandaan komt. Liefhebbers van snelle auto's gaan naar Ferrari-thuisbasis Maranello, vlakbij Modena. Genoeg te zien en te beleven dus!

'336645' door UrvilleDjasim '336645' door UrvilleDjasim

ItaliëEmilia-Romagna

ItaliëEmilia-Romagna

Portico Bolognese

UrvilleDjasim

Het straatbeeld van (het historische centrum van) Bologna valt al snel op door een kenmerk: de portico. Tientallen (!) kilometers-lange portico's geven de stad een uniek eigen gezicht, en deze zuilengalerijen zijn dan ook door UNESCO bestempeld als werelderfgoed.

'334562' door UrvilleDjasim '334562' door UrvilleDjasim

MarokkoCasablanca

MarokkoCasablanca

Say cheese!

UrvilleDjasim

Op reis door Marokko zul je vaak ervaren dat Marokkanen niet graag op de foto worden gezet. Dit is van oudsher bepaald vanuit hun geloofsovertuiging, waarin het creeeren van evenbeelden van de mens (dus ook middels het maken van een foto) alleen is voorbehouden aan Allah. Des te opvallender is dan ook deze foto: jonge Marokkaanse vrouwen die, op een dagje uit in Casablanca, foto's van elkaar nemen voor een van de enorme deuren van de Hassan II moskee. Wie ben ik dan om daar zelf geen foto van te maken...?

'334483' door UrvilleDjasim '334483' door UrvilleDjasim

MarokkoCasablanca

MarokkoCasablanca

Casablanca's...topatt

UrvilleDjasim

Ik moet eerlijk toegeven dat ik Casablanca niet bijster bijzonder vind. Maar als je er dan toch bent, spring dan even in de taxi en laat je naar de Hassan II moskee brengen. Deze moskee is, na de Al-Masjid al-Haram in Mekka, de grootste moskee ter wereld en bakent min of meer de westelijke grens van de islam(itische invloedssfeer) af. Ongelooflijk groot, en ongelooflijk mooi.

'334377' door UrvilleDjasim '334377' door UrvilleDjasim

MarokkoWestkust Marokko

MarokkoWestkust Marokko

Kinderen van Essaouir

UrvilleDjasim

Het pittoreske havenstadje Essaouira is zeker de moeite waard om te bezoeken. Terwijl de golven van de Atlantische Oceaan tegen de stadsmuren beuken, kun je ondertussen genieten van een tajine met verse vis in een van de lekkere restaurants. Het bedrijvige haventje is prachtig, de medina is klein en overzichtelijk, en er hangt een ontspannen sfeer. Essaouira heeft een strand waar je kunt zonnebaden (lees: gezandstraald worden), en je kunt er ook windsurfen. Want wind is er ook. Altijd, overal en in overvloed!

'334354' door UrvilleDjasim '334354' door UrvilleDjasim

Marokko

Marokko

Geometrische patronen

UrvilleDjasim

Van oudsher staat de Marokkaanse cultuur het afbeelden van mensen of dieren niet toe. (Om deze reden wordt het maken van foto's van de lokale bevolking niet altijd op prijs gesteld, houd hier als toerist rekening mee.) Marokkaanse decoratie bestaat uit (soms duizelingwekkend complexe) geometrische patronen, die te vinden zijn in bestrating, moskeeen, servies... eigenlijk overal. Deze foto laat een stukje van het plafond van mijn hotelkamer zien.

'334263' door UrvilleDjasim '334263' door UrvilleDjasim

Marokko

Marokko

'Woud' van arganbomen

UrvilleDjasim

Aan arganbomen groeien noten die worden gegeten door zeer behendige klimgeiten, waarna de pitten in de uitwerpselen terecht komen. Deze pitten worden door arbeiders verzameld en verwerkt tot arganolie, dat wordt gebruikt voor culinaire, cosmetische en medische doeleinden. Dit werk wordt voornamelijk gedaan in vrouwencooperaties.

'334262' door UrvilleDjasim '334262' door UrvilleDjasim

Marokko

Marokko

Gorge du Todra

UrvilleDjasim

In de Todra Vallei bevindt zich een weelderige oase. De vruchtbare grond is door de lokale bevolking gecultiveerd, en wordt gebruikt voor het verbouwen van uiteenlopende gewassen. Voor toeristen is het een schitterende 'tuin' om doorheen te wandelen.

'334243' door UrvilleDjasim '334243' door UrvilleDjasim

Marokko

Marokko

Overnachting in Erg..

UrvilleDjasim

Overnachten in een berberkamp in de woestijn van Erg Chebbi is een onvergetelijke ervaring. Doordat de temperatuur 's nachts nog steeds een aangename kleine 20 graden Celsius was (in juni), hadden we niet meer nodig dan een matras en een dun dekentje om onder de blote sterrenhemel te slapen. Deze nachtfoto is uiteraard gemaakt met een lange sluitertijd. De sterren bewegen rondom Polaris, de poolster.

'334240' door UrvilleDjasim '334240' door UrvilleDjasim

Marokko

Marokko

Berber kamp in Erg...

UrvilleDjasim

Vanuit Merzouga is het mogelijk om per kameel een eindje de Erg Chebbi in te trekken. In deze woestijn hebben berbers een kamp opgezet, waar wij bijzonder gastvrij werden ontvangen. Na een heerlijke avondmaaltijd was het eveneens heerlijk uitbuiken onder de nachtelijke sterrenhemel.

'334239' door UrvilleDjasim '334239' door UrvilleDjasim

Marokko

Marokko

Kijkje in de keuken..

UrvilleDjasim

Berbers zijn nomaden, zonder vaste verblijfplaats. Zij zetten hun kamp soms op op terreinen die wij zonder meer 'kaal en onherbergzaam' zouden noemen. Zoals dit gezinnetje, waar een moeder met haar twee kinderen in de 'keuken' staat om brood te bakken.

'334207' door UrvilleDjasim '334207' door UrvilleDjasim

Marokko

Marokko

Cafetaria locale

UrvilleDjasim

De 'cafetaria' van de markt van Agdz. Hier komen bezoekers en marktkooplui genieten van een kebab of kopje muntthee. Overigens was de temperatuur die dag rond de 40 graden Celsius.

'334198' door UrvilleDjasim '334198' door UrvilleDjasim

Marokko

Marokko

Silence of the lambs

UrvilleDjasim

Op het terrein van de markt van Agdz was ook een slachthuis, alhoewel de term 'huis' hier niet de lading dekt: er ontbrak een dak, zodat het min of meer open was. Mogelijk tegen de stank? Op deze foto is net een jong lammetje geslacht.

'334194' door UrvilleDjasim '334194' door UrvilleDjasim

Marokko

Marokko

Markt in Agdz

UrvilleDjasim

Op de markt van Agdz is het een drukte van belang. Vanuit de hele omgeving komen mensen hier naar toe om hun dagelijkse portie groente, fruit, of koeien te kopen...

'334155' door UrvilleDjasim '334155' door UrvilleDjasim

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Ait Benhaddou

UrvilleDjasim

De straten van Ait Benhaddou zijn vrijwel verlaten, op de toeristen na. Veel van de lokale bewoners zijn verhuisd naar de stad. De enkeling die nog wel in de kasbah woont verdient zijn geld over het algemeen met het verkopen van souvenirs aan toeristen.

'334149' door UrvilleDjasim '334149' door UrvilleDjasim

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Het ruige landschap..

UrvilleDjasim

Op weg van Marrakech naar Ouarzazate doorkruis je het Atlasgebergte. Het ruige landschap is adembenemend. Daar waar de rivier door het dal stroomt, is een groen lint van vegetatie te zien.

'334146' door UrvilleDjasim '334146' door UrvilleDjasim

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

What's for dinner?

UrvilleDjasim

's Avonds staat Djemaa El-Fna vol met gezellige eettentjes. Alle gerechten worden in de buitenlucht klaargemaakt. Ik heb gehoord dat inspecteurs de kwaliteit in de gaten houden, maar op mijn eerste dag in Marokko durfde ik het nog niet aan. Ik beperkte mij tot het proeven van de sfeer. En die was volop aanwezig!

'334142' door UrvilleDjasim '334142' door UrvilleDjasim

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Djemaa El-Fna

UrvilleDjasim

Djemaa El-Fna, vrij vertaald het Plein van de Doden, was vroeger het toneel van executies. Tegenwoordig is het plein een verzamelplaats van straatartiesten: overdag zijn de vele muzikanten, vertellers, acteurs, en slangenbezweerders een aanslag op je zintuigen. Maar wanneer de duisternis intreedt komt Djemaa El-Fna pas echt tot leven.

'334135' door UrvilleDjasim '334135' door UrvilleDjasim

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Jardin Majorelle

UrvilleDjasim

Voor de liefhebber van botanische tuinen is een bezoek aan Marrakech niet compleet zonder een kijkje te nemen bij Jardin Majorelle. Ontworpen en bewoond door de Franse schilder Jacques Majorelle, en later door Yves Saint Laurent, is het een oase van rust in de hectische stad.

'334132' door UrvilleDjasim '334132' door UrvilleDjasim

MarokkoMarrakech

MarokkoMarrakech

Tajine poulet au...ci

UrvilleDjasim

Dit smakelijke gerecht is een tajine met kip en citroen. Een tajine is een typisch Marokkaans stoofpotje, waar van alles in kan zitten: vlees, vis, vegetarisch... voor ieder wat wils. Ik heb er vele uitgeprobeerd, maar de tajine poulet au citron is mijn favoriet!

Community-updates

NEEM DEEL AAN DE COMMUNITY OP FACEBOOK

01-11-2022 Zoals jullie weten, gaat de community stoppen. Wil jij graag nog in contact blijven met de andere communityleden? Word dan lid van de speciale Facebookgroep, die wordt beheerd door communityleden!

UPDATE: COLUMBUS COMMUNITY GAAT STOPPEN


27-08-2022 Helaas hebben we moeten besluiten dat we de community niet voort gaan zetten. We leggen je graag uit waarom. Lees verder >

Onze wedstrijden

Bekijk onze winacties hier