ErwinMaria

'478787' door ErwinMaria '478787' door ErwinMaria

Puerto RicoAtlantische kust

Puerto RicoAtlantische kust

Vieques

ErwinMaria

Vieques is een Caraïbisch eiland gelegen tussen Puerto Rico en de Virgin Islands. Paradijselijk, authentiek, ongerept (het was deels lang een afgesloten Amerikaanse legerbasis) etc. Ga met een zwervende bus naar Esparanza. Er is op de kleine, klassieke boulevard een legendarisch hippiehotel, Bananas, en de Vieques Conservation and Historical Trust, een museumpje met ecologische parafernalia en een door Amerikanen gerunde, vriendelijke staf. Overal wilde paarden en stranden die je alleen in reclames ziet. Er komen is wat lastig, maar te doen. Vliegen van af San Juan in Puerto Rico kan, maar is prijzig. Met de boot vanaf Fajardo op Puerto Rico betekent meestal wachten in de brandende zon en beetje chaos, maar je komt uiteindelijk met een beetje doorzettingsvermogen, een paar woordjes Spaans en wat vriendelijkheid wel aan boord. Absoluut de moeite voor het ultieme eilandgevoel en met volgens sommige reisgidsen en The New York Times (http://travel.nytimes.com/2010/02/21/travel/21hours.html) de mooiste stranden ter wereld. En waar je overdag vrijwel alleen zwemt en 's avonds de zee oplicht door het plankton als je verkoeling zoekt. Je armen en benen worden in het water dan bliksemflitsen. Kan in Nederland heel soms ook weet ik uit ervaring als jongen van de kust, maar daar is het elke nacht.

'331310' door ErwinMaria '331310' door ErwinMaria

SpanjeCatalunya

SpanjeCatalunya

Elke toeristenfuik is

ErwinMaria

Elke toeristenfuik is ooit mooi geweest ... Er was iets dat mensen aantrok, de pioniers. Later kwamen de horden en maakten het een kermis. Daar moet je van houden. Maar zo ziet het ongerepte strand van Tossa de Mar eruit eind april met een leeg strand en een oogverblindende zee die zich voegt rond het kasteel. Werkelijk prachtig, maar je moet het wel op een aangename tijd zien. En willen blijven zien.

'331304' door ErwinMaria '331304' door ErwinMaria

Puerto RicoAtlantische kust

Puerto RicoAtlantische kust

De boulevard waar...z

ErwinMaria

De boulevard van Esparanza, het grootste dorp op Vieques, een prachtig Caraïbisch eiland vlakbij Puerto Rico. Een boulevard als in een droom, waar zelden iemand komt. Esparanza betekent hoop of verwachting, maar waarop hopen of wat heb je nog te verwachten als je hier de kleine, klassieke boulevard voor je alleen hebt als je aan het zwemmen bent?

'478783' door ErwinMaria '478783' door ErwinMaria

BelgiëWest Vlaanderen

BelgiëWest Vlaanderen

Museum waar je kan...

ErwinMaria

Het Talbot House In Poperinge is wellicht het enige museum ter wereld waarin je kunt overnachten. Het was een opvanghuis voor Britse soldaten in De Eerste Wereldoorlog vlak achter het Ieperse front. Nu is het een WO I museum c.q. vredesplek met een zeer Britse sfeer, vaak zijn Britse soldaten gastheer. Het idee is de broederschap van toen te handhaven door een ontmoetingsplek te behouden. Het is onlangs fraai uitgebreid. Naast het Talbot House zelf is er in de tuin een museum bijgebouwd. Ook de Theaterzaal wordt weer gebruikt. Zie voor o.a. overnachten: http://www.talbothouse.be/nl/

'478782' door ErwinMaria '478782' door ErwinMaria

FrankrijkCote d'Azur

FrankrijkCote d'Azur

Le Cabanon van Le...C

ErwinMaria

Voor architectuurliefhebbers is een bezoek aan een atypisch bouwwerk aan de Middellandse Zee wellicht de moeite waard. Het betreft Le Cabanon, de volgens zijn eigen regels gebouwde hut van de architect Le Corbusier aan de Côte d'Azur, op Cap Martin. Het is het kleinste rijksmonument van Frankrijk. Streng en sober van binnen en van buiten, maar volgens Le Corbusier een paleis. Een ironische verwijzing naar de vele groteske gebouwen in de omgeving en wellicht ook het paleis van Monaco aan de overkant van de baai. Hij gebruikte zijn eigen versie van de gulden snede voor het ontwerp, de modulor. Je kan er eens per week heen met maximaal 12 mensen en er mogen niet meer dan 5 personen tegelijkertijd naar binnen. Je kunt er alleen heen via het Office de Tourisme (VVV) van Roquebrune Cap Martin: http://www.roquebrune-cap-martin.com/index.php?s=2&p=informations. Vooraf reserveren per mail helpt: otroquebrunecm@live.fr.

'331172' door ErwinMaria '331172' door ErwinMaria

FrankrijkCote d'Azur

FrankrijkCote d'Azur

Le Cabanon

ErwinMaria

Le Cabanon, de volgens zijn eigen regels gebouwde hut van de architect Le Corbusier aan de Côte d'Azur, op Cap Martin. Het is het kleinste rijksmonument van Frankrijk. Streng en sober van binnen en van buiten, maar volgens Le Corbusier een paleis. Een ironische verwijzing naar de vele groteske gebouwen in de omgeving en wellicht ook het paleis van Monaco aan de overkant van de baai. Hij gebruikte zijn eigen versie van de gulden snede voor het ontwerp, de modulor. In de spiegel staat de gids. Je kan er eens per week heen met maximaal 12 mensen en er mogen niet meer dan 5 personen tegelijkertijd naar binnen. Je kunt er alleen heen via de SdÍ/VVV van Roquebrune Cap Martin. Vooraf reserveren per mail helpt: otroquebrunecm@live.fr.

'331168' door ErwinMaria '331168' door ErwinMaria

FrankrijkCote d'Azur

FrankrijkCote d'Azur

Menton sur ton

ErwinMaria

Menton vanuit Italië genomen, op de 'moyenne corniche'. Mooie plek om een paar weken te zitten, hoef je niet te kiezen tussen Frankrijk of Italië, het beste van beide werelden. Iets voor de plek waar deze foto is genomen, maar dan alweer in Frankrijk, staat het sterrenrestuarant van Mauro Colagreco.

'331162' door ErwinMaria '331162' door ErwinMaria

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Bartlehiem non-frozen

ErwinMaria

Een foto waarbij het niet om de foto gaat. De rand van het bruggetje bij Bartlehiem, de meest legendarische plek in de Elfstedentocht, als het niet vriest.

'331157' door ErwinMaria '331157' door ErwinMaria

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

De fiets van ...

ErwinMaria

Het aanzicht van Apricale, een bergdorp boven Ventimigila. Op zich prachtig, maar er is iets met de kertoren. Je kunt het nog net zien, ik zag het pas later. Het antwoord op de volgende foto.

'331153' door ErwinMaria '331153' door ErwinMaria

ItaliëLigurie

ItaliëLigurie

De fiets die niet van

ErwinMaria

Op de kerktoren "rijdt" een fiets. Ik vroeg in mijn beste Italiaans van wie die fiets was. De mensen aan wie ik het vroeg, niet uit de regio, wisten het niet. Mijn suggestie dat het wellicht de fiets van Coppi was, die per slot van rekening niet ver van Apricale geboren is, werd weggewoven. "Fausto Coppi komt uit Piemongte, niet uit Ligurie". Een kleine tien miniuten later komt de groep enthousiast naar me toe. Ze weten het antwoord: het is de fiets van de verloofde van elke vrouw uit het dorp!

'249763' door ErwinMaria '249763' door ErwinMaria

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

El Morro

ErwinMaria

Eén van de spannendste plekken, voor mij althans, ter wereld, het fort San Felipe del Morro in San Juan op Puerto Rico uit 1539. Vele eeuwen geschiedenis komen hier op deze plek in de één na oudste stad van de nieuwe wereld, bij elkaar. De eeuwenlange, economische, later culturele driehoek Afrika, Amerika, Europa, de vele aangelande Europese naties met hun pluriforme ambities, waaronder de Nedelanders, die het bijna voor elkaar hadden dat het nu Sint Jan had geheten, maar uit wrok en de boel platbrandden in 1625. Zelfs de duikbootoorlog in '40-'45 is hier zichtbare geschiedenis. Dit (of een ander) torentje staat overigens op elk Puertoricaans nummerbord.

'249759' door ErwinMaria '249759' door ErwinMaria

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Zeeland brug niet te.

ErwinMaria

De Zeelandbrug, icoon van verbinding in Neerland's wateren. Blauw op blauw met streep, al jaren mijn ideale screensaver. Zeeland is wat de naam zegt en daarom voor mij (ook letterlijk) mijn tweede huis.Foto van reisgenoot Hennie van Kuijeren.

'249648' door ErwinMaria '249648' door ErwinMaria

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Glazenwasser op reis

ErwinMaria

Het adembenemende nieuwe station van Luik Guillemins, een schepping van de Spaanse architect Santiago Calatrava, wellicht de Taj Mahal van de 21e eeuw. En de glazenwasser heeft veel werk ..., eerst gespot door reisgenoot Rob de Wilde

'249647' door ErwinMaria '249647' door ErwinMaria

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Treinkoepel

ErwinMaria

Het adembenemende nieuwe station van Luik Guillemins, een schepping van de Spaanse architect Santiago Calatrava, wellicht de Taj Mahal van de 21e eeuw. Zo dichtbij, kijk zelf.

'249645' door ErwinMaria '249645' door ErwinMaria

ChinaKanton

ChinaKanton

Alleen?

ErwinMaria

Alleen of juist niet? Beeld van een ogenschijnlijke zwoeger op de Li rivier in China tussen Yang Shuo en Guilin in de morgenmist op weg naar .... Foto van reisgenoot Ricardo Tülkens.

'249644' door ErwinMaria '249644' door ErwinMaria

ChinaKanton

ChinaKanton

Sigarettenlandschap

ErwinMaria

Het Chinese sigarettenmerk Tiatianxia heeft min of meer precies deze foto van de Li rivier tussen Guilin en Yang Shuo op het pakje. Het bestaat dus. Mellow sigarettes vermeldt het pakje. Maar ook om het roken te ontmoedigen, het ruikt naar puur asfalt. Maar de plek is fantastisch, vooral als je niet met een toeristenboot gaat, maar met een motorbootje. 90 km is dan wel lang voor je rug, maar je kunt onderweg zelf wel doen wat je wilt (en fotografeert).

'249628' door ErwinMaria '249628' door ErwinMaria

Puerto RicoAtlantische kust

Puerto RicoAtlantische kust

Vuur en kabeljauw

ErwinMaria

Van San Juan naar het Oosten van het eiland Puerto Rico kom je in een typisch Caraïbische biotoop. Palmen, standhutjes, afro-caraïbisch, maar nog steeds spaanstalig, ruig swingende reggeaton en heerlijke baccaleitos, kabeljouwkoek, die overal in heftig brandende vuren wordt gebakken.

'249627' door ErwinMaria '249627' door ErwinMaria

Puerto RicoSan Juan

Puerto RicoSan Juan

Kerk op wolkenkrabber

ErwinMaria

Archtectonisch grapje met historische verwijzing aan de het strand van de Atlantische kust bij Condado, San Juan Puerto Rico, je moet 't even zien en het maakt het gebouw net even apart.

'54885' door ErwinMaria '54885' door ErwinMaria

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Il treno...internazio

ErwinMaria

De fenomenale treinrit van Ventimiglia naar Cuneo (96 km, 9 euro retour) gaat door Italië, dan door Frankrijk, dan weer door Italië. De trein is beroemd door de wijze waarop de lijn gebouwd is (als een "boor" bergopwaarts) en door haar beladen geschiedenis. De foto is van reisgenoot Cor Toonstra. Wel veel tunnels, dit even pro memorie.

'54879' door ErwinMaria '54879' door ErwinMaria

ItaliëPiemonte

ItaliëPiemonte

Straat stilleven

ErwinMaria

In Cuneo, op een zomerse zondag. Foto van vriend en reisgenoot Cor Toonstra.

Community updates

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

week 31 | Community toppers

Zonsondergang bij Lake Mutanda. Foto: MirandaNoomen

1. Topreview: Bosnië-Herzegovina door Dianadm
2. Topfoto & tip: Zonsondergang bij Lake Mutanda door MirandaNoomen
3. Topblog: Niet smeren? ... door Elleke
4. Communitylid van de week: Dannyvdm
5. Nieuwkomer: PeggyA

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik