Puerto Rico image

Puerto Rico


Reisgids

Puerto Rico
Noord en Midden Amerika
Noa

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Vier eeuwen Spaans-Caribische cultuur komen in Puerto Rico samen met Amerikaanse invloeden, wat zo nu en dan leidt tot curieuze combinaties. Parkeerterreinen naast plaza’s, snelwegen naast fonteinen en skyscrapers naast hutjes: het past bij de gemengde geschiedenis van dit eiland. Reizigers die zich in het berglandschap wanen of de onontwikkelde kust ontdekken kruisen heuveldorpjes met vriendelijke lokale bevolking en passeren riffen waar duikers ontzettend veel vissen zien in slechts een paar seconden.

Puerto Rico is gelegen in het oostelijk deel van de Caribische Zee, ten oosten van de Dominicaanse Republiek en ten westen van de Maagdeneilanden. Het maakt deel uit van de Grote Antillen. De hele archipel bestaat uit het hoofdeiland Puerto Rico en diverse kleinere eilandjes, waaronder Vieques, Culebra en Mona. Het hoofdeiland is 170 kilometer lang en 60 kilometer breed, met een bevolking van ongeveer vier miljoen. De hoofdstad San Juan -tevens de grootste stad van het eiland- ligt aan de noordkust en telt zo'n 430.000 inwoners. Met 1338 meter is de Cerro de Punta het hoogste punt van Puerto Rico. Het laagste punt ligt op zeeniveau.

Hoewel Puerto Rico deel uitmaakt van de Verenigde Staten, is Spaans hier de voertaal. Naar schatting is minder dan een kwart van de bevolking bekwaam genoeg om het Engels hier als voertaal te gebruiken. Ook op scholen wordt Engels als tweede taal onderwezen.

Puerto Rico kent een tropisch klimaat met het hele jaar warme temperaturen. Ook valt er redelijk veel neerslag, een echt droge periode is niet aan te wijzen. De kleinste kans op neerslag heb je in de wintermaanden, wanneer het ook iets koeler en minder benauwd is dan in de zomermaanden.

Op toeristisch gebied doet Puerto Rico het goed. Het is de grootste toeristische bestemming in het Caribisch gebied als je kijkt naar het toeristenaantal dat hier op jaarbasis naartoe komt. Het overgrote deel van die toeristen, meer dan 75 procent, is afkomstig uit de Verenigde Staten. Puerto Rico is vooral populair als tussenstop of opstapplaats van cruiseschepen. Menig cruiseboot legt aan op dit prachtige eiland.

Reisinspiratie

Van onze community

De kust van Puerto Rico
De kust van Puerto Rico
San Juan
MaJaTa
Zwemmen onder de waterval
Zwemmen onder de waterval
Puerto Rico
KatrijnHSnauwaert
El Yunque
El Yunque
Puerto Rico
Fransvdg

Praktisch

 • Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico's voor reizen naar Puerto Rico. Wees wel te allen tijde waakzaam. In de hoofdstad San Juan komt meer criminaliteit voor dan elders in het land. Van juni tot en met november kunnen er orkanen voorkomen. Als je in deze periode wilt reizen is het verstandig om de lokale nieuwszenders goed in de gaten te houden. 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Puerto Rico:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Puerto Rico kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: amerikaanse dollar (USD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  11 januari - Natalicio de Eugenio María de Hostos
  Eugenio Maria de Hostos leefde van 1839 tot 1903. Hij was schrijver en staatsman die zich hard maakte voor de Puerto Ricaanse onafhankelijkheid en het einde van de slavernij in de late negentiende eeuw. 

  Derde maandag in januari - Martin Luther King Jr. Day
  Een nationale officiële feestdag waarop Martin Luther King Jr. wordt herdacht.

  Derde maandag in februari - Presidents' Day/Washington's Birthday
  Nationale feestdag ter nagedachtenis aan oud-president George Washington. 

  18 februari - Natalicio de Luis Muñoz Marín
  Luis Muñoz Marín (1898-1980) was de eerste democratisch gekozen gouverneur van Puerto Rico. Hij stichtte de Partido Popular Democrático en speelde een belangrijke rol bij het vaststellen van de status van de Commonwealth in 1952. Hij was een bekend journalist en dichter.

  22 maart - Día de la Abolición de Esclavitud
  De slaverij in Puerto Rico werd in 1873 afgeschaft. Het land was toen nog een Spaanse kolonie. 

  16 april - Natalicio de José de Diego
  José de Diego (1867-1918) was een geliefd poëet en politiek leider.

  Laatste maandag in mei - Recordación de los Muertos de la Guerra
  Dag ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers

  4 juli - Día de la Independencia de los Estados Unidos
  Onafhankelijkheidsdag van de Verenigde Staten. Ook een feestdag in Puerto Rico.

  Derde maandag in juli - Natalicio de Don Luis Muñoz Rivera
  Don Luis Muñoz Rivera (1859-1916) was een vooraanstaand journalist, dichter en politicus die de onafhankelijkheid van Spanje en later ook de Verenigde Staten bepleitte. Zijn zoon Luis Muñoz Marín was de eerste democratisch gekozen gouverneur van Puerto Rico.

  25 juli - Constitución de Puerto Rico
  Dag ter herdenking van de landing van Amerikaanse troepen in Guánica in 1898.

  27 juli - Natalicio de Dr. José Celso Barbosa
  Dr. José Celso Barbosa (1857-1921) was arts en een vroege voorstander van de staat, oprichter van de Republikeinse Partij op het eiland.

  Eerste maandag in september - Día del Trabajo
  Staat ook wel bekend als Labor Day.

  Tweede maandag in oktober - Día de la Raza
  Columbus dag. Op deze dag wordt de ontdekking van Amerika gevierd. 

  11 november - Día del Veterano
  Veteranendag. De herdenking wordt gewoonlijk gehouden op de Puerto Rico National Cemetery. 

  19 november - Día del Descubrimiento de Puerto Rico
  De ontdekking van Puerto Rico door Christoffel Columbus op 19 november 1493.

  Vierde donderdag in november - Thanksgiving
  Het markeert het begin van de kerstperiode. Net als in de Verenigde Staten wordt deze dag ook in Puerto Rico gevierd.

   
   

 • Puerto Rico – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Puerto Rico, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Puerto Rico gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type B
 • Tijdsverschil: 5 uur vroeger
  De hoofdstad van Puerto Rico is San Juan.
  Het oppervlak van Puerto Rico is 20% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Spaans, Engels.