Spitsbergen

Spitsbergen is het bekendste eiland uit de eilandengroep Svalbard en het meest noordelijke stukje bewoonde wereld. Deze archipel is een onderdeel van Noorwegen. Gelegen tussen Noorwegen en de Noordpool vind je deze rustige, dierrijke omgeving. Het gevarieerde landschap bestaat uit spitse toppen, diepe fjorden, drassige toendra’s, afkalvende gletsjers en enorme ijskappen. Door middel van boottochten kun je de enorme kolonies zeevogels, grote groepen walrussen en natuurlijk de ijsbeer zien. Het land kent buiten de hoofdstad geen infrastructuur en men mag alleen onder begeleiding het landschap doorkruisen vanwege de vele ijsberen. Vervoer wordt grotendeels via sneeuwscooters geregeld. Verder staat Spitsbergen bekend om zijn raketlanceerbasis (SvalRak), Wereldzaadbank en de vondst van vele fossielen van dinosaurusachtige. De weinige inwoners die het eiland bewonen, werken over het algemeen als onderzoekers, mijnwerkers of in het toerisme. 

Informatie over Spitsbergen

Alle highlights van Spitsbergen

Beste foto's & tips van Spitsbergen

'540399' door Obiwan '540399' door Obiwan

SpitsbergenLongyearbyen

SpitsbergenLongyearbyen

Aerial Tramways

Obiwan

Longyearbyen is de meest Noordelijke nederzetting ter wereld met meer dan 1000 permanente bewoners. De stad werd opgericht en vernoemd naar John Munro Longyear die met de Arctic Coal Company mijnbouw activiteiten ontplooide. De meeste mijnen zijn ondertussen gesloten maar de stille getuigen zijn nog overal zichtbaar. Hier en daar een huis en overal sneeuwscooters gewoon midden in het land geparkeerd met de sleutels erin. Ze worden toch niet gepikt. Het landschap lijkt misschien wel wat desolaat zo. Wij reden met Quads door deze omgeving en wat is het ongelooflijk mooi. Als je ervan houdt tenminste.

'361001' door Danny-Hartogs '361001' door Danny-Hartogs

SpitsbergenLongyearbyen

SpitsbergenLongyearbyen

Longyearbyen

Danny-Hartogs

Vanaf de "hoofdweg" naar Barentszburg heb je een mooi overzicht op de hoofdstad van Spitsbergen, Longyearbyen. De enige geasfalteerde wegen zijn in het dorp te vinden, voor de rest verplaatst iedereen zich met een sneeuwscooter. Deze zijn er dan ook meer te vinden dan inwoners.

'537583' door Obiwan '537583' door Obiwan

SpitsbergenLongyearbyen

SpitsbergenLongyearbyen

Summer dog sledding

Obiwan

De prachtige Alaska Husky's staan te springen van ongeduld als wij komen aanlopen. Het is zomer en er ligt geen sneeuw meer op deze locatie. De sneeuwscooters staan bij tientallen in het gras te wachten op de volgende winter. De Husky's moeten ook in de zomer flink bewegen en dat willen ze dolgraag. Ze weten precies wat er van ze verwacht wordt. Er zijn ongeveer 100 honden en wij krijgen te horen welke hond we moeten ophalen en aanlijnen. Aanlijnen waaraan? Voor de zomermaanden hebben ze een soort buggy waar je met 2 mensen op kunt. 1 zitten en de andere achterop en de wagen mennen. Hoewel dit voornamelijk bestaat uit afremmen omdat die beesten niet te houden zijn. Voor mij een nieuwe ervaring. Honden vind ik geweldig en het zijn ontzettend lieve beesten. Wel heel onstuimig, maar dat ben ik zelf af en toe ook. En die ogen......... Geweldig!

Praktische informatie over Spitsbergen

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  juni t/m september
 • Internet extentie
  no
 • Hoofdstad
  Longyearbyen
 • Aantal inwoners
  2.811
 • Oppervlakte
  1,5x Nederland
 • Reistijd
  7:30
 • Talen
  Noors
 • Religie
  evangelisch (86%), protestant, rooms-katholiek
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  47 (0)2
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Longyearbyen
 • Nationale feestdagen
  8 - 15 maart Zonneweek, 20 maart Palmzondag, 17 mei Nationale Feestdag, 23 juni Midzomernachtfeest
Laat kaart zien
Overnachten op de Noordpool? Hier kan het!

Overnachten op de Noordpool: te koud? Helemaal niet! Binnenkort kun je ook overnachten op dit stukje aarde waar nog geen hotels gebouwd zijn. Benieuwd? In april 2020 wordt het meest noordelijke hotel ter wereld eindelijk geopend.

Overnachten op de Noordpool: te koud? Helemaal niet! Binnenkort kun je ook overnachten op dit stukje aarde waar nog geen hotels gebouwd zijn. Benieuwd...

Spitsbergen: Europa's laatste witte vlek

Spitsbergen is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russische mijnwerkers. Maar ook van magische natuur en surrealistische stilte.

Spitsbergen is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russ...

Noorwegen (Spitsbergen)

'Out of space, out of time.' Deze onheilspellende woorden uit een gedicht van Edgar Allan Poe vatten Spitsbergen perfect samen. Het is een eiland van gevaarlijke fjorden en gletsjers die nauwelijks zijn onderzocht. Van gedoemde Nederlandse walvisvaarders en obscure Russische mijnwerkers.

'Out of space, out of time.' Deze onheilspellende woorden uit een gedicht van Edgar Allan Poe vatten Spitsbergen perfect samen. Het is een eiland van...