Cookeilanden image

Cookeilanden


Reisgids

Cookeilanden
Oceanië
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

De Cookeilanden bestaan uit vijftien kleine eilandjes, verspreid over een oppervlakte zo groot als India. De archipel ligt op zo’n vier uur vliegen ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, het land waartoe de Cookeilanden officieel behoren. 

Cookeilanders dobberen het liefst de hele dag op zee, praten wat, eten en drinken wat. Alles gaat er relaxed aan toe. De eilandbewoners zeggen zelf ook: “Er is hier zo weinig te doen, dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je niets doet.”

Op veel gebieden komen de Cookeilanden overeen met het naburige Frans-Polynesië: het landschap, het weer en de warmte en hartelijkheid van de mensen zijn op beide archipels nagenoeg vergelijkbaar. Enkele (positieve) verschilletjes: de voertaal op de Cookeilanden is Engels, het prijspeil is aanzienlijk lager en ook het toeristenaantal is veel geringer. Meer paradijselijke plekjes die je met minder mensen hoeft te delen.  

Het hoofdeiland Rarotonga is een van de mooiste eilanden in de Pacific. Een eiland volledig omringd door lagunes en koraalriffen, waardoor het een onderzees paradijs is voor duikers en snorkelaars. Niet alleen dat. Ook voor de wandelaars is Rarotonga een walhalla. Verschillende steile bergen rijzen op uit de zee. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over het eiland en de Stille Oceaan. 

Wat zegt de community

(1)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Tapuaetai...
Tapuaetai...
Aitutaki
RobHoekstra
verlangen
verlangen
Aitutaki
Jeannette
One Foot Island
One Foot Island
Aitutaki
AnitaH

Praktisch

 • Voor de Cookeilanden geldt een positief reisadvies. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Geweldsdelicten komen niet vaak voor, maar hou wel de weerberichten in de gaten. Van november tot en met april kunnen tropische cyclonen het land teisteren.  

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor de Cookeilanden:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van de Cookeilanden kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 25 april - ANZAC Dag

  De betrokkenheid van de Cookeilanden tijdens de Eerste Wereldoorlog leidde ertoe dat een herdenkingsdag zeer op prijs werd gesteld door de bevolking. Twee minuten stilte en een speciale dienst zijn onderdeel van deze ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) Dag.

  4 augustus - Constitution Day

  Op 4 augustus 1965 werden de Cookeilanden een zelfbesturende natie. Sindsdien is dit een nationale feestdag. Twee weken lang vinden verschillende festiviteiten plaats op de eilanden.

  27 oktober - Gospel Day

  Het geloof speelt een grote rol op de Cookeilanden. Maar wie zegt dat religie niet leuk kan zijn? Gospeldagen worden verspreid door het jaar op verschillende eilanden gevierd ter ere van de komst van het christelijke geloof. De eilandbewoners doffen zich op, zingen, dansen en maken er een geweldige dag van.
   

 • Cookeilanden – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Cookeilanden, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Cookeilanden gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type I
 • Tijdsverschil: 11 uur vroeger
  Het oppervlak van Cookeilanden is 1,5 x Texel.
  De gesproken taal/talen: Engels.
  Het oppervlak van Cookeilanden is 1,5 x Texel.
  De gesproken taal/talen: Engels.
  Het oppervlak van Cookeilanden is 1,5 x Texel.
  De gesproken taal/talen: Engels.