Het perfecte plaatje: ons reisjaar in 9 topbeelden image
Marije van de Vlekkert

Het perfecte plaatje: ons reisjaar in 9 topbeelden

2019 was een jaar vol prachtige reizen en waanzinnige foto's. Deze negen beelden hebben een onuitwisbare indruk gemaakt op de redactie.

1. Gorilla's in Gabon

Fotograaf: Manon van der Zwaal
Oordeel van de redactie: Wat je ziet is een van de mooiste beelden van de reportage van Gabon in editie 78. Je ziet een Silverback, die het water induikt om te laten zien wie de baas is. Op de achtergrond is een eiland, waar gorilla’s worden neergezet die op de een of andere manier gekweld zijn door stropers, gewond zijn geraakt door lokale bevolking of in dierentuinen terecht kwamen. De eerste stap richting een terugkeer in het wild, is door ze jarenlang op dat eiland neer te zetten. Gorilla’s zijn normaliter helemaal niet van het water, maar deze gorilla’s hebben zich aangepast en hebben daar helemaal geen problemen mee. De reporters zaten in een wankel bootje op een paar meter afstand … Opeens springt hij met een enorme plons het water in, en begint luid te kloppen om te laten zien wie de baas is. Als je één seconde later bent als fotograaf, dan heb je dat moment gemist. Maar Manon niet. En daar kwam dit beeld uit. Het is net alsof je in Planet of the Apes terecht bent gekomen.

 

2. Op avontuur in Guatemala

Fotograaf: Tim Bilman
Oordeel van de redactie: Dit is het openingsbeeld van de reportage van Guatemala in editie 82 en ademt in alles Indiana Jones. Is dit fake? Is dit gefotoshopt? Hoe dan?! Maar Tim heeft het voor elkaar gekregen om dit beeld te maken, waarmee de lezer in één oogopslag zich kan verplaatsen in hun zoektocht naar de Mayametropool El Dorado.

 

3. Out of Africa op de Veluwe

Fotograaf: Marije van de Vlekkert
Oordeel van de redactie: Dit beeld is gemaakt op de Veluwe, maar dit had ook zomaar Afrika kunnen zijn. Schrijver Pim stuurde het beeld door naar zijn voetbalteam, zonder bijschrift, en de reacties waren veelzeggend: ‘Wat doe je opeens in Afrika?! We moeten morgenochtend een wedstrijd spelen!’ Komt goed jongens, ik zit op 100 kilometer afstand. Dit beeld uit editie 81 toont wat voor geweldige reisavonturen je om de hoek kunt beleven.

Op avontuur gaan in eigen land is natuurlijk lekker duurzaam. Wil je nog meer tips over duurzaam reizen? Neem dan een kijkje op deze pagina die geheel in het teken staat van duurzaam reizen. 

 

4. Melodramatisch tafereel in Montana

Fotograaf: Stijn Hoekstra
Oordeel van de redactie: Dit beeld heeft het blad niet eens gehaald! Het was minder geschikt voor de reisreportage over een roadtrips door Montana in editie 84, maar desalniettemin een waanzinnig beeld. Deze rodeo-clown zie je vanaf de zijkant in zijn trailer zitten, in afwachting van de sensatie die komen gaat. Hij zit klaar om de arena in te gaan. Het is een filmisch beeld, waarvan je heel nieuwsgierig wordt naar het verhaal van deze clown.

Wil je alles lezen over roadtrips? Wij hebben alle tips over dit thema voor je verzameld op deze pagina

 

5. De mooiste treinreizen door Afrika

Fotograaf: Andrea Moroni
Oordeel van de redactie: Aan het begin van het kalenderjaar (editie 80) pakten we uit met de mooiste treinreizen door Afrika. Daar kwam een waanzinnige fotoserie bij, waar dit beeld het meeste uit sprong. De setting van de ouderwetse trein, grote ramen waardoor je het landschap in je op kunt nemen, de man op leeftijd die volledig relaxt is, de rust in het beeld: je wilt niets liever dan zo snel mogelijk een ticket kopen voor déze trein. En daar zullen we je ook in het nieuwe jaar bij helpen. Treinreizen waren in 2019 ontzettend hot bij Columbus en zullen ook in 2020 een belangrijk speerpunt zijn.

 

6. Marker Wadden: surrealistisch stukje Nederland

Fotograaf: Marije van de Vlekkert
Oordeel van de redactie: Dit is net alsof je op een Star Wars-set terecht bent gekomen. Je vraagt je af: Waar ben ik? Je bent een beetje de weg kwijt, weet het niet direct te plaatsen. En dat maakt een beeld ontzettend spannend. Spoilertalert: het beeld is genomen op de Marker Wadden. De hele reportage hiervan lees je in editie 82.

 

7. Instaproof in Hongkong

Fotograaf: Tim Bilman
Oordeel van de redactie: Instagram is hot, het scoren van de meeste likes nog hotter. Het maken van dé perfecte foto is essentieel. Daarom doffen deze meisjes zich op hun paasbest op. Ze zijn bezig met het perfecte plaatje, en de geschiedenis van die plek of die mensen daaromheen kan ze geen zier schelen.  In Hongkong is het maken van de perfecte foto naar een volgend level getild. Je hebt daar een heleboel spots waar mensen alleen maar komen om massaal aan de Insta te gaan. Het is heel erg vervreemdend. Je staat daar met 100 mensen die alleen maar met zichzelf bezig zijn, totaal geen interactie of interesse. Dit is een fascinerend fenomeen, gevangen in één beeld. Meer over de Instagram-cultuur lees je in de reportage over Hongkong in editie 81

 

8. Dit beeld van Madagascar is instafamous 

Fotograaf: Communitylid Erik Joosten
Oordeel van de redactie: Het afgelopen jaar kreeg deze foto de meeste likes op ons Instagram-account. En wij snappen wel waarom. Dit is Madagascar in één beeld gevangen. De kameleons en baobabs zijn de meest gefotografeerde onderdelen van het land, hoe gaaf is het dan om ze sámen te fotograferen! Het perspectief is slim gekozen, zodat beide onderdelen volledig tot hun recht komen.

 

9. Nederland van boven 

Fotograaf: Jeroen Kleiberg
Oordeel van de redactie: Droneshots worden steeds populairder. Ook wij maken op reis gebruik van deze apparatuur om vanaf boven een shot te schieten. Gelukkig heeft Jeroen zijn drone meegenomen naar Het Mastbos bij Breda, zodat hij dit prachtige beeld kon maken. Het perspectief, de variatie in kleuren en de weg die tussen de bomen door kronkelt maken dat dit beeld nooit verveelt.

Welk beeld vind jij het mooist?

Wil je zelf ook zulke schitterende beelden schieten?  In onze reisfotografiespecial krijg je 98 tips om jouw reisfotografie naar een hoger niveau te tillen!