Colombia image

Colombia


Reisgids

Colombia
Zuid Amerika
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Colombia is een land in Zuid-Amerika en grenst aan Venezuela, Brazilië, Peru, Ecuador en Panama. Er wonen meer dan 48 miljoen inwoners. Het land ligt ingeklemd tussen de Andes en twee wateren: de grote Oceaan en de Caribische Zee. Vanwege de ligging zijn er verschillende klimaten, variërend van tropisch klimaat in grote delen van het land tot woestijnklimaat in het noordoosten. Het zuidwesten heeft te maken met een woestijn, steppe- en zeeklimaat.  

Bovenop de berg ligt een van ’s werelds hooggelegen steden, de hoofdstad Bogota. Moderne gebouwen worden gecombineerd met koloniale gebouwen, geplaveide straten en vele universiteiten. Aan het centrale plein Plaza de Bolivár vind je vele imposante bouwwerken zoals Catedral Primada en het parlementsgebouw. Het oudste en grootste museum, Museo Nacional de Colombia, vind je in La Candelaria, het historische gedeelte van het centrum. Wandel door het Simon Bolivar Park dat groter is dan Central Park en bezoek ook de José Celestino botanische tuinen. Voor een mooi panorama over de stad kun je met een kabelbaan naar de Monserrate. Buiten de stad ligt Zipaquirá, een dorpje waar je een kathedraal kunt bezoeken die in de tunnels van een zoutmijn is gevestigd.

De stad Cali heeft vele historische bezienswaardigheden zoals La Catedral en Palacio de Justicia. De witte Iglsia de la Merced mag je niet missen en de lichtblauwe kerk Iglesia la Ermita ook niet. De wijken San Antonio en Granada zijn interessant, met veel architectuur uit de koloniale tijd, maar ook restaurants en winkels. In Zoológico de Cali vind je wildlife en iets buiten Cali is er een vlinderreservaat. De tweede grootste stad Medellin is een en al vrolijkheid. Overal in de stad hoor je muziek. Je kunt vanuit de stad uitstapjes maken naar het pittoreske Guatapé, waar je de steen El Peñol kunt beklimmen. Fantastisch uitzicht over het dorpje en het meer gegarandeerd. De havenstad Cartagena aan de Caribische Zee is een belangrijk economisch centrum waar je ook als reiziger veel kunt zien. Sla de haven zelf vooral niet over!

Aan de vulkaan Puracé ligt Popoyán, ook wel de ‘Witte Stad’ genoemd, vanwege de witte gebouwen. Je ziet er koloniale huisjes, kloosters en gerestaureerde kerken. Het tot nationaal monument uitgeroepen dorp Villa de Leyva is een bezoekje waard. Ook mag je de koffiestreken rondom Salento en Armenia niet missen, evenals de belangrijke archeologische plaatsen San Agustin.

Wil je toch liever wat actievers ondernemen? Ga dan naar San Gil om te raften of te abseilen of wandel door de Tatacoa woestijn, met indrukwekkende zandformaties en planten. Het Isla Gorgona was vroeger de beruchtste gevangenis van het land, tegenwoordig is het een nationaal park waar je onder andere kunt duiken en snorkelen. Als je je vakantie wilt afsluiten aan zee, ga dan naar de plaatsjes Capurganá of Sapzurro: jungle en smaragdgroen water.   

Wat zegt de community

(7)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Colombiaanse bedelaar en zijn vrouw
Colombiaanse bedelaar en zijn vrouw
Bogota
Mehmet Han
Nederig zijn aan de natuurlijke wonderen Sierra Nevada
Nederig zijn aan de natuurlijke wonderen Sierra Nevada
Caribische kust
Maarten Eekelaar
Weer netjes op zijn plek
Weer netjes op zijn plek
Medellin
MarcoPhotoWorld

Praktisch

 • Voor Colombia geldt een positief reisadvies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet over land te reizen naar en in de volgende gebieden:

  • De grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador;
  • Regio Meta. Dit advies geldt niet voor Villavicencio. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
  • Regio Guaviare;
  • Regio Putumayo;
  • Regio Nariño. Het advies geldt niet voor Pasto. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
  • De regio Norte de Santander. Het advies geldt niet voor Cúcuta. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
  • De regio Caqueta. Het advies geldt niet voor Florencia. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s zolang de ‘normale voorzorgsmaatregelen’ worden genomen. Reis alleen rechtstreeks naar Florencia. Kunt u dat niet, reis dan niet naar Florencia.
  • Regio Arauca;
  • Het nationale park La Macarena en omgeving.

  Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:

  • Regio Huila;
  • Regio Cauca. Dit advies geldt niet voor Popayán. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s zolang de ‘normale voorzorgsmaatregelen’ worden genomen;
  • Regio Valle del Cauca;
  • Regio Chocó;
  • Regio Bolívar;
  • Regio Sucre;
  • Regio Cesar;
  • Regio Antioquia. Dit advies geldt niet voor Medellin. Daar zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s;
  • De weg van Cali naar Buenaventura en de havenstad Buenaventura is zeer onveilig.
 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Colombia:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Gele koorts

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Colombia kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: colobiaanse peso (COP). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  2 januari t/m 6 januari – Carnaval Blancos y Negros
  Het grootste carnavalfeest in het zuiden van het land.

  6 februari t/m 9 februari – Carnaval Baranquilla
  Een grote parade met veel spectaculaire maskers, costuums en muziek betekent de aftrap voor het feest. Daarna vier dagen lang muziek en salsa in Baranquilla.

  6 januari – Drie koningen
  Viering van de dag dat drie wijzen (later Koningen) een bezoek brachten aan het kind Jezus, met behulp van een wonderlijke ster die hen daarnaartoe had geleid.

  Maart/April – Semana Santa (Paasweek)
  Voor Pasen voor de heilige week gevierd.

  Maart/April – Goede Vrijdag
  Herdenking van de kruisiging van Jezus.

  Maart/April – Pasen

  1 mei – Dag van de Arbeid
  Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

  5 mei – Hemelvaartsdag
  De herdenking van Jezus die is opgevaren naar God in de hemel.

  20 juli – Onafhankelijkheidsdag
  Herdenking van de dag dat Colombia (toen nog Groot-Colombia) op 20 juli 1816 onafhankelijke werd van Spanje.

  24 juli – Geboortedag Simon Bolivar
  Herdenking van de dag dat vrijheidsstrijder Simon Bolivar werd geboren.

  7 augustus – Slag bij Boyacá
  Herdenking van de veldslag die plaatsvond op 7 augustus 1819 tegen de Spanjaarden.

  15 augustus – Hemelvaart Maria
  De dag dat Maria naar de hemel gaat en wordt herenigd met Jezus.

  18 oktober – Dag van Columbus
  Herdenking van de dag dat Columbus voet zette op Amerikaanse bodem in 1492.

  1 november – Allerheiligen
  Families brengen dan een bezoek aan het graf van hun geliefden, brengen wat lekkers mee en er wordt muziek gemaakt om zo de overledenen te eren.

  8 december – Onbevlekte ontvangenis
  De datum 8 december is 9 maanden voor de geboorte van Maria op 8 september. Volgens een dogma van de katholieke kerk zou ze zijn verwerkt zonder bevlekt te zijn met de erfzonde.

 • Colombia – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Colombia, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Colombia gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type AStekker type B
 • Tijdsverschil: 6 uur vroeger
  De hoofdstad van Colombia is Bogot.
  Het oppervlak van Colombia is 1,7x Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Spaans.