image
Getty Images

7 levenslessen die je kunt leren van de veiligheidsinstructies in het vliegtuig

Wie ooit gevlogen heeft, weet het belang van de veiligheidsmaatregelen in het vliegtuig: weet waar de dichtstbijzijnde nooduitgang is, houd je stoelriemen vast tijdens opstijgen en landen en doe altijd eerst je eigen zuurstofmasker op voordat je anderen helpt. Als je er goed over nadenkt, zijn deze maatregelen niet alleen handig in het vliegtuig, maar kun je er ook wijze levenslessen uit halen om in de dagelijkse praktijk toe te passen. Buckle up!

Passagiers die vaker vliegen, kunnen de verplichte veiligheidsinstructies wel dromen. Zodra de stewardessen de zwemvesten tevoorschijn halen, zie je de ogen om je heen afdwalen. Maar als je goed oplet, zul je zien dat er heel waardevolle informatie uit de lessen van de stewardess te halen zijn die ook buiten het vliegtuig toegepast kunnen worden. Wedden dat je de volgende keer op het puntje van je stoel zit?

1. Kies wat je in je handbagage stopt

Levensles versus veiligheidsinstructie 1: let op je emotionele bagage

Wie zwaarbeladen vliegt, zal z’n zwaarste items in z’n ruimbagage steken en de waardevolle spullen in de handbagage meenemen. Kijk ook eens zo naar je emotionele bagage. Je draagt je hele geschiedenis met je mee; soms kan die behoorlijk zwaar zijn of afwijkend zijn. Kies wat je dicht bij je wilt dragen en wat je misschien even kunt parkeren in je emotionele ruim. Je bent het niet kwijt, maar je hoeft het niet altijd rond te zeulen. 


2. Houd je stoelriem altijd vast

Levensles versus veiligheidsinstructie 2: Houd je stoelriemen vast

Zit jij ook altijd ongeduldig te wachten tot het lampje ‘stoelriemen vast’ uitgaat? Dan ben je vast het type dat wel houdt van een beetje risico. Stewardessen adviseren om de veiligheidsgordels gedurende de hele vlucht om te laten, omdat turbulentie onverwacht kan optreden. En laten we wel wezen, dat geldt niet alleen in het vliegtuig. Het leven zit vol ups-and-downs en daar kun je maar beter tegen bestand zijn. Zoals je je stoelriem aantrekt, kun je ook de broekriem aantrekken: zelfs al is het financieel gezien smooth sailing, doe je er goed aan om geld opzij te zetten voor als het leven toch wel turbulent wordt. 


3. Zet je elektronische apparaten uit

Levensles versus veiligheidsinstructie 3: zet je elektronische apparaten uit

Alle elektronische apparaten moeten in het vliegtuig worden uitgeschakeld omdat ze navigatie- en communicatiesystemen kunnen verstoren. En niet alleen het vliegtuig kan last hebben van dergelijke signalen; mobiele telefoons zorgen ook in ons dagelijkse leven soms voor ruis op de lijn. Zet zo af en toe even alle stoorzenders uit en focus je op wat écht belangrijk is. 

Ook interessant: Is handen wassen en koffie drinken in het vliegtuig echt gevaarlijk?

4. Doe eerst je eigen zuurstofmasker op

Levensles versus veiligheidsinstructie 4: zet eerst je eigen zuurstofmasker op

Het is het scenario waarvan je hoopt het nooit mee te maken in het vliegtuig: de zuurstofmaskers komen naar beneden. Dat betekent dat er een probleem is met de luchtdruk in het vliegtuig. Als je in een dergelijke noodsituatie ervoor kiest om eerst een ander te helpen voordat je je eigen zuurstofmasker opdoet, kan dat tot gevolg hebben dat je flauwvalt. Dan kun je niet alleen jezelf niet helpen, maar ook de ander niet. Dat is niet alleen wijze raad in de lucht, maar ook aan de grond: soms moet je jezelf op de eerste plaats zetten, zodat je anderen effectiever kunt helpen. Je kunt anderen niet goed helpen als je niet goed voor jezelf zorgt. Dus zorg eerst voor je eigen welzijn en adem diep in, voordat je jezelf verliest in het verzorgen van anderen!


5. In geval van nood kan je stoelzitting als reddingsboei dienen

Levensles versus veiligheidsinstructie 1: zorg voor een buffer

Tijdens een noodlanding in zee is het fijn om ergens aan vast te kunnen houden – en stiekem is dat in het dagelijkse leven net zo fijn. Als je je stuurloos voelt of hulp kunt gebruiken om het hoofd boven water te houden, is het de moeite waard om te bedenken wat je om je heen hebt en waar je op zit. Wat voor kussen heb jij dat als buffer kan dienen in financieel moeilijke tijden? Het zou je zomaar naar een veiliger plek kunnen leiden.


6. Maak gebruik van je reddingsvest

Levensles versus veiligheidsinstructie 6: maak gebruik van je reddingsvest

Ah, het reddingsvest. Het is er niet alleen voor het geval dat het vliegtuig een ongeplande duikvlucht maakt in de oceaan, maar het is ook een handvat om ons te leren om op eigen benen te staan en vertrouwen te hebben in onze eigen kracht. In het leven kan het soms voelen alsof we tegen de stroom in zwemmen, maar net als met een zwemvest moet je vertrouwen hebben in je vermogen om te blijven drijven. Laat je niet meeslepen door de golven van twijfel en angst, maar wees je eigen reddingsboei.

Lees ook: Waarom je type vliegtuig wel belangrijk is - en hoe je de beste stoel regelt

7. Zoek de dichtstbijzijnde nooduitgang

Levensles versus veiligheidsinstructie 7: zoek de dichtstbijzijnde nooduitgang

In het geval van een noodgeval worden we gewezen naar de nooduitgang. Onthoud dat er altijd een uitweg is, zelfs in de meest benarde situaties. Soms voelen we ons gevangen in routines, werk of relaties die ons verstikken. Het is belangrijk om te onthouden dat er altijd een mogelijkheid is om te ontsnappen en een nieuwe weg in te slaan. Houd je ogen open voor de nooduitgangen in je eigen leven en wees niet bang om ze te gebruiken als het nodig is.

Dus volgende keer dat je aan boord stapt van een vliegtuig, denk dan eens na over de diepere lessen die schuilen achter die veiligheidsinstructies. Wie weet, misschien brengen ze je wel een stap dichter bij een vliegende start in het leven! O enne ... hoewel deze levenslessen geïnspireerd zijn op de veiligheidsmaatregelen aan boord, adviseren we niet om in het dagelijks leven een zuurstofmasker te dragen of met een zwemvest rond te gaan lopen. Laat dat maar aan de professionals over!


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!