image
Getty Images

Zo reis je makkelijk per trein door Europa

Wie het reisnieuws de afgelopen tijd heeft gevolgd zal het niet ontgaan zijn: de vanzelfsprekendheid waarmee het vliegtuig de positie van voorkeursvoertuig voor vakantie opeiste, is een gepasseerd station. Dankzij een nieuw netwerk aan nachttreinen in heel Europa, een groeiende vraag naar duurzamere reizen en urenlange wachttijden en uitvallende vliegtuigen op Schiphol, heeft de trein de zaakjes steeds beter op de rails.

Beter, maar nog niet perfect. Want waar je op websites als Skyscanner of Kayak in een paar muisklikken een retourtje naar elk vliegveld op aarde regelt, is het nog altijd wachten op een website waar je eenvoudig treinreizen boekt en prijzen met elkaar vergelijkt. Met deze tips voorkom je in elk geval dat je plannen voor een treinvakantie ontsporen!


Nieuwe routes en acties in Europa

Treinen door Europa. Foto Getty ImagesReis met de trein door Oostenrijk. Foto: Getty Images

Scandinavië en Oost-Europa

Instappen in Nederland en wakker worden in Scandinavië? Dankzij GreenCityTrip kan het. Met hun slaaptreinen reis je vanaf Amsterdam of Utrecht naar Praag, Berlijn, Dresden, Göteborg, Kopenhagen, Malmö, Stockholm, Wenen, Salzburg, Linz en Boedapest – zonder overstap. Zo beperk je je CO2-uitstoot, maar het blijft helaas wel bij een stedentrip. Een enkele reis boeken is er niet bij; de reisdata en het aantal stations waaruit je kunt kiezen zijn beperkt.

Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland

Bij de Oostenrijkse spoorvervoerder ÖBB valt er meer te kiezen. Hun Nightjet-slaaptreinen (ook te boeken bij NS Internationaal) pendelen dagelijks tussen Amsterdam, Utrecht en Arnhem in Nederland en diverse bestemmingen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Opnieuw zonder overstap, maar wie wél overstapt, bijvoorbeeld in Wenen, plakt er met gemak nog een nachttrein naar Italië of Kroatië aan vast.

Wintersport

Naar Oostenrijk kun je deze winter ook met TUI (in samenwerking met GreenCityTrip). In hun Ski Express neem je de lange latten vanaf december mee naar diverse wintersportbestemmingen.

Spotgoedkoop reizen

Natuurlijk hóéf je niet voor de nachttrein te kiezen om over het spoor door Europa te reizen. Dankzij de fusie tussen Eurostar en Thalys wordt het binnenkort een stuk makkelijker om tussen steden in Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland te reizen. En Duitsland experimenteerde eerder dit jaar met spotgoedkope kaartjes om de trein te promoten. Voor € 9 mocht je heel augustus lang gebruik maken van regionale treinen. De actie is inmiddels afgelopen, maar actievoerders die het Duitse openbaar vervoer goedkoper willen, hebben een speciaal fonds opgericht waaraan je voor € 9 per maand kunt meedoen. Het fonds vormt een ‘ticketverzekering’ die deelnemers aanmoedigt te gaan zwartrijden. Boetes worden met geld uit het fonds gecompenseerd …


Dit zijn de mooiste trajecten binnen Europa

Geniet van het uitzicht tijdens je treinreis. Foto Getty ImagesGeniet tijdens je treinreis van het uitzicht over de Balatonmeer. Foto: Getty Images

Alle nieuwe ontwikkelingen ten spijt, de trein louter als middel beschouwen om van A naar B te komen doet het vervoermiddel geen recht. Je kunt er ook voor kiezen te genieten van je treinreis. Want waar je in het vliegtuig uren naar het wolkendek staart, terwijl degene in de rij voor je zijn best doet zijn hoofdsteun zo ver mogelijk richting jouw neus te duwen, heb je vanuit een treinstoel daadwerkelijk iets om naar te kijken.

Van Hongarije naar Kroatië

Een van de mooiste trajecten in Europa is de Adria InterCity van Boedapest naar Split, waar je eerst in de restauratiewagon geniet van de ondergaande zon boven het Balatonmeer, vervolgens je coupé opzoekt en wakker wordt terwijl de trein langs de Kroatische kust rolt.

Van Engeland naar Schotland

De Caledonian Sleeper van Londen in Engeland naar Fort William in Schotland wordt elk jaar weer genoemd in lijstjes van mooiste trajecten ter wereld. De gordijnen gesloten houden is inderdaad zonde: de Highlands zijn zo mooi dat je in deze nachttrein beslist niet wilt uitslapen. En ja, er is whisky aan boord.

Van Spanje naar Portugal

Ben je op zoek naar meer luxe? Dan heeft het Iberisch schiereiland wat je zoekt. De Costa Verde Express boemelt tussen Bilbao en Santiago de Compostela in Spanje. La Robla rijdt de pelgrimsroute tussen het Spaanse Oviedo en het Portugese Porto. Let op: dit zijn volledig verzorgde treinreizen waar je flink voor betaalt, met prachtige coupés, fine dining, culturele excursies en een afsluitend gala aan boord. Je moet ervan houden ...


TransSiberië Express? TransEuropa Express!

De Transsiberie ExpressDe Transsiberië Express. Foto: Getty Images

Waarom klagen we dat 36 uur reizen van Amsterdam naar Lissabon lang is, terwijl 170 uur treinen van Amsterdam naar Beijing met de Transsiberië Express ineens een avontuur heet? Wie de route naar Lissabon niet als één lange rit beschouwt, maar als TransEuropa Express met oneindig veel mogelijkheden, doet onderweg onvergetelijke ervaringen op. Ralph Waldo Emerson sloeg de spijker op de kop toen hij zei: 'It's not the destination, it's the journey'.
We gingen op zoek naar de mooiste treinroute. Dit is een voorbeeld van hoe je een onvergetelijke treinreis maakt van Amsterdam naar Lissabon:

Maandag: Amsterdam 9.15 uur – Valence (Frankrijk) 17.27 uur. Vervoerder: TGV (1 overstap)
Pak de TGV naar Valence (overstap in Brussel). Na een korte busrit naar St-Nazaire of St-Jean en Royans geniet je van een Frans diner in de Vercors. De volgende dag bewonder je de hangende huizen van Pont-en-Royans en wandel je in de bergen.
Woensdag: Valence (Frankrijk)  12.25 uur – Figueres Vilafant (Spanje) 15.59 uur of Girona (Spanje) 16.16 uur. Vervoerder: TGV (rechtstreeks)
Kunstliefhebbers reizen niet naar Parc Güell, maar stappen vóór Barcelona al uit: Teatre-Museu Dalí ligt op loopafstand van station Figueres Vilafant. Of neem vanuit Girona de bus naar het middeleeuwse dorpje Puból. Hier woonde de kunstschilder Salvador Dalí in een kasteeltje waar je vlakbij in de al even schilderachtige suites van Las Moradas del Unicornio overnacht.
Donderdag: Girona (Spanje) 13.39 uur – Cáceres (Spanje) 22.36 uur (2x overstappen)
Onderweg naar Portugal stap je nog minimaal één keer uit om te sightseeën. We tippen de historische binnenstad van Cáceres in de Spaanse regio Extremadura. Overstap in Barcelona en Madrid. 
Vrijdag: Cáceres (Spanje) 14.25 uur – Lissabon (Portugal) 20.12 uur (3x overstappen)
Na vijf dagen vol natuur, kunst en geschiedenis kom je uitgerust in Portugal aan.

Hoe organiseer je zo’n treinreis?

Een geïntegreerde Europese dienstregeling vind je op Bahn.de. Interrail biedt vervolgens de meest betaalbare optie om heel Europa te verkennen. Met een Interrail Pas reis je door 33 landen – de EU, maar ook Scandinavië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, grote delen van de Balkan en Turkije – en kies je zelf hoe vaak je wilt reizen. Vier dagen binnen een maand voor € 185 bijvoorbeeld, of vijftien dagen binnen twee maanden voor € 493. Zo knutsel je eenvoudig je eigen TransEuropa Express in elkaar!

Wil je nog meer tips voor treinreizen binnen Europa? Bekijk dan onze themapagina Treinreizen, of ga op roadtrip met eigen vervoer!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.