image
Jelle Canipel

De 7 beste Europese roadtrips weg van de massa

Van de Noorse Lofoten tot Alentejo in Portugal en van de Spaanse bergen tot Dalmatië in Kroatië: dit zijn de beste roadtrips door Europa, weg van de massa.

1. Verken de Lofoten in Noorwegen buiten het seizoen

Geniet van alle rust, wanneer je er in de winter rond rijdt. Foto: Bjorn SneldersGeniet van alle rust wanneer je in de winter door Noorwegen rondrijdt. Foto: Bjorn Snelders

Doordat de Noorse Lofoten-archipel geregeld wordt bejubeld als een van de mooiste reisbestemmingen ter wereld, is het er in de zomer hartstikke druk. Wat velen echter niet weten, is dat de eilanden in de winter heerlijk rustig en nog steeds goed te bereizen zijn. Stap in februari van de Hurtigruten-ferry af en begin in Stamsund aan een roadtrip door een magisch winterwonderland. Meestal werpt de laagstaande winterzon een warme gloed over het ijzige landschap, met als kers op de taart het noorderlicht.


2. Duik in de Alentejo-regio in Portugal

Duik in de Alenejo. Foto: Manon van der ZwaalIn de Portugese provincie Alentejo kun je de fraaie kustlijn volgen, maar ook het uitgestrekte binnenland verkennen. 
Foto: Manon van der Zwaal

Het landschap van de Portugese provincie Alentejo kenmerkt zich door golvende vlakten met olijfbomen en kurkeiken, afgewisseld door witte dorpjes en prachtige kastelen. Voor de geschiedenisliefhebbers zijn er overblijfselen uit het stenen tijdperk en voor de natuurliefhebbers prachtige wandelpaden. In Pavia en de piepkleine dorpjes eromheen geniet je van de lokale keuken. Daarna maak je een toer langs de wijngaarden van Campo Maior en zak je via historisch Evora af naar het middeleeuwse stadje Monsaraz aan Albufeira do Alqueva, het grootste stuwmeer van Portugal. Je sluit je roadtrip af aan de kust. Doe achtereenvolgens Odeceixe, Vila Nova de Milfontes, Sines en Comporta aan.


3. Trek de bergen van Transsylvanië in Roemenië in

De DN7C is misschien wel de spectaculairste weg van Europa. Foto: iStockDe DN7C is misschien wel de spectaculairste weg van Europa. Foto: iStock

De Roemeense regio Transsylvanië is een van de beste plekken voor een roadtrip op ons eigen continent. Zo veel eigengereidheid, ruimte, romantiek en unieke natuur vind je op weinig andere plekken die zo dicht bij Nederland liggen. Bestorm in ieder geval de DN7C, nationale route 7c; misschien wel de spectaculairste weg van Europa. Negentig kilometers sturen en draaien leidt je dwars door het Fagaras-gebergte, onderdeel van de Transsylvaanse Alpen. De mannen van het BBC-programma Top Gear spreken van ‘de beste weg ter wereld’, door de mystieke omgeving en het epische racebaangehalte. Maar ook voor de rustige toerrijder is de Transfagarasanweg een aanrader. Het idyllische of spookachtige (afhankelijk van de weersomstandigheden) bergmeer Balea Lac is is je ‘beloning’ voor het afleggen van de Transfagarasan-bergpas. In de met bos bedekte Transsylvaanse bergen kun je beren en wolven spotten. Lynxen zijn er ook, maar die zijn nóg zeldzamer. Duurzame excursies, waarbij de natuur zo min mogelijk wordt gestoord, worden onder andere georganiseerd via transylvaniancastle.com.


4. Volg de mooiste kustroute van de Côte d’Azur in Frankrijk

Corniche des Crêtes (D141) is een van de mooiste autoroutes van Zuid-Frankrijk. Foto: Getty ImagesCorniche des Crêtes (D141) is een van de mooiste autoroutes van Zuid-Frankrijk. Foto: Getty Images

Wij durven deze uitspraak wel aan: Corniche des Crêtes (D141) is een van de mooiste autoroutes van Zuid-Frankrijk. De kustweg slingert in een stuk of twintig haarspeldbochten van het pittoreske Cassis tot het kustplaatsje La Ciotat. In de verte zie je de ingangen van de befaamde calanques (baaien omgeven door steile rotshellingen) liggen.


5. Kronkel langs de kust van Corsica

Calvi in Corsica. Foto: Getty ImagesGeniet onderweg van prachtige uitzichten in Corsica. Foto: Getty Images

De westkust van Corsica staat garant voor een heerlijke roadtrip. De bochtige weg tussen Ajaccio en Calvi kronkelt tussen rotsformaties door die in het ochtend- en avondlicht feloranje en -rood oplichten. Vooral het gebied rond de Golf van Porto is schitterend. Hier nemen de rotsen allerlei bijzondere vormen aan.


6. Word dol op Dalmatië in Kroatië

Sveti Jure-berg is een-na-hoogste berg van Kroatië. Foto: Getty ImagesSveti Jure-berg is de op-een-na-hoogste berg van Kroatië. Foto: Getty Images

Als je de schoonheid van een gebied wilt ervaren loont het zich om een hoger gelegen plekje op te zoeken. Stel de proef op de som in Dalmatië. Vanuit Makarska rijd je zo de een-na-hoogste berg van Kroatië op: de 1762 meter hoge Sveti Jure-berg - eerst door de pijnboombossen van Biokovo en even later langs scherpe, kale afgronden. Na 23 kilometer en minstens zoveel haarspeldbochten bereik je de top, vanwaar je in 360 graden neerkijkt op de kust, de eilanden en het achterland. Ineens doe je observeringen die je vanaf de grond niet zou maken – de glooiing van het landschap, de kleuren van het water, de vormen van de rotsen, de vliegroutes van de gierzwaluwen. Breid je roadtrip eventueel uit met Dubrovnik, Split, Zadar en Krka Nationaal Park.


7. Trek de bergen van Noord-Spanje in

Het ruige landschap in De Picos de Europa. Foto Marije vd VlekkertOntdek het ruige landschap in De Picos de Europa. Foto: Marije vd Vlekkert

De Picos de Europa hebben een woestheid die je in dit deel van Spanje niet verwacht. De weg die vanuit het zuidelijker gelegen Los Llanos de Valdeón naar Caín de Valdeón loopt, heeft talloze uitkijkpunten. Vlak voor het einde wurmt het smalle weggetje zich door een kloof heen. Het stijgingspercentage loopt op tot 25 procent. Grote campers zullen het daardoor lastig hebben. Caín de Valdeón is tevens het zuidelijke beginpunt van de beroemde wandelroute La Ruta del Cares.

Nog meer roadtripinspiratie? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakanties!


Ben je nog geen abonnee van Columbus Travel? Profiteer dan nu van onderstaande superdeal en ontvang het Columbus-roadtripboek cadeau >>>

Of doe mee met de winactie en win een camperreis van Goboony >>>

 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.