image
Vandevoorde - Eenbergwerk.nl

Ontdek deze 5 onbekende reisbestemmingen in Afrika (voordat de massa het doet)

Al eerder tipten we de populairste vakantiebestemmingen onder de Nederlander voor 2023. Maar er zijn natuurlijk ook nog talloze fantastische onontdekte reisbestemmingen. Wil jij links gaan waar de massa rechts gaat? Dan zijn dit 5 plekken in Afrika die je in 2023 absoluut niet wilt overslaan.

1. Voodoo Trail in Benin

Vodoo in Benin - Afrika. Foto: GettyImagesVodoo-festival in Benin. Foto: GettyImages

In het West-Afrikaanse Benin is voodoo weer springlevend. Door de coronapandemie kon het jaarlijkse Fête du Vodoun of voodoo-festival in de kustplaats Ouidah jarenlang niet losbarsten. Maar op 10 januari jongstleden was het weer zover: duizenden bezoekers keken al dansend, drummend en biddend toe hoe deelnemers in trance raakten door een mix van dans, zang, rituelen en gin. Op deze manier herdenkt men de zestig miljoen slachtoffers van de handel in tot slaaf gemaakten. De 2023- editie heb je helaas gemist, maar je kunt de voodoocultuur óók op andere plekken en manieren meemaken. In voodookringen worden sommige dieren als goden vereerd in tempels. Zo staat in Ouidah de Temple des Pythons, een omheind complex waar (ongevaarlijke) koningspythons rondkruipen. Wil jij georganiseerd de Voodoo Trail afleggen? Schakel dan de hulp in van een reisorganisatie Native Eye Travel


2. Voormalige Goudkust in Ghana

Een van de dertig forten in Ghana. Foto: Tim BilmanEen van de dertig forten in Ghana. Foto: Tim Bilman

 Op 1 juli 2023 is het 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft. Tot die tijd hadden de Nederlandse staat en zijn vertegenwoordigers naar schatting zo’n 600.000 mensen vanuit Afrika naar de andere kant van de Atlantische Oceaan ontvoerd. Eind vorig jaar bood de regering aan alle tot slaaf gemaakten en hun nazaten hiervoor excuses aan. In onze geschiedenisboeken wordt nog steeds te weinig aandacht besteed aan de rol van Nederland in de slavenhandel. Het is onze plicht — als Nederlanders en als reizigers — om méér te weten te komen over de slavernij en hoe de wereld erdoor veranderde. Aan de met palmbomen omzoomde kust van Ghana zijn de sporen nog altijd zichtbaar. Een bezoek aan een van de circa dertig forten, die tegelijkertijd dienstdeden als depots voor tot slaaf gemaakten, is niet leuk maar wel een must. De claustrofobische kerkers maken een onuitwisbare indruk. In Fort Elmina en het Cape Coast Castle, beide lange tijd in handen van Nederland, kun je leerzame rondleidingen krijgen. De Ghanezen zelf kijken vooral vooruit. Alex, een lokale gids, verwoordde het mooi: ‘Het slavernijverleden zou geen reden moeten zijn voor wrok of bittere gevoelens, maar een reden voor transformatie. Hoe kunnen we deze ervaring gebruiken om levens in het hier en nu te verbeteren?’ Met het Vlaamse Bantoe maak je een confronterende reis door het verleden.


3. Karamoja in Oeganda

Maak kennis met de locals van Karamoja in Oeganda. Foto: Getty ImagesMaak kennis met de locals van Karamoja in Oeganda. Foto: Getty Images

Oeganda is voor veel reizigers een witte vlek op de kaart. Afrikakenners die het weten te vinden, reizen veelal naar het zuidwesten om de berggorilla’s te ontmoeten of Mount Rwenzori, de tweede hoogste berg van Afrika, te beklimmen. Het ongerepte noordoosten ligt nog helemaal buiten de gebaande paden. Bij de grens met Zuid-Soedan en Kenia kun je onvergetelijke gamedrives maken in Kidepo Valley National Park. Eveneens een hoogtepunt is een bezoek aan de Karamojong, een nomadisch herdersvolk dat je hartelijk zal verwelkomen. Kara-Tunga Adventures verzorgt meerdaagse roadtrips in de regio.

Toerisme voor en door de community 
De Nederlander Theo Vos, oprichter van Kara-Tunga Adventures, zet zich in om de Oegandese regio Karamoja op duurzame wijze toeristisch te ontwikkelen. Hoe hij dat aanpakt? Theo: ‘Dankzij de rijke en goed bewaard gebleven cultuur en natuur heeft Karamoja het in zich om een voorloper te worden op het gebied van gemeenschapstoerisme. Reizigers hebben steeds meer behoefte aan persoonlijk contact en willen een positieve impact achterlaten op het land dat ze bezoeken. Karamoja is de armste regio van Oeganda. Een baan is enkel voor de elite weggelegd. Inwoners happen dan ook snel toe op elke vorm van inkomen, maar zijn zich niet bewust van de mogelijke gevolgen van toerisme. Als organisatie voelen wij ons verantwoordelijk om de bevolking hiervan op de hoogte te brengen en hen de kans te geven hun eigen normen en waarden aan te geven. Samen hebben we daarom de Karamoja Tourist Pledge opgesteld, waarin inwoners duidelijke verwachtingen stellen aan toeristen. Door de lokale bevolking zeggenschap te geven over de ontwikkeling van de toeristische sector, kan dit op duurzame wijze gebeuren.’

4. De nationale parken van Zambia

Ontmoet kuddes olifanten in Zambia. Foto: Pie AertsOntmoet kuddes olifanten in Zambia. Foto: Pie Aerts

Afrika telt natuurlijk meerdere bijzondere safaribestemmingen, maar geen daarvan is zo contrastrijk als Zambia. De Zambiaanse natuur staat garant voor onvergetelijke ontmoetingen: overdag peddel je in een kano langs olifanten op de oevers van de Zambezirivier en ’s nachts kijk je, onder een deken van fonkelende sterren, toe hoe luipaarden hun prooi besluipen. Nationale parken als North Luangwa, South Luangwa, Lower Zambezi en Kafue maken de ongerepte wildernissen toegankelijk. Tijdens een verblijf in Old Mondoro Camp in Lower Zambezi stap je terug in de tijd, naar het Afrika zoals de eerste pioniers het ervoeren. Het intieme bushkamp aan de Zambezirivier telt vijf chalets. Hier kom je niet voor de airconditioning en kingsize bedden met zijden lakens, maar voor een back-to-basics bushgevoel. Olifanten, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden en hyena’s lopen ‘gewoon’ over het terrein. Aan alles voel je dat je op bezoek bent in hun territorium en niet andersom. Als gast kun je ook op wandelsafari. Grote kans dat je al na enkele honderden meters lopen fantastische sightings meemaakt. Prijs op aanvraag. Kijk voor nog meer bushkampen op Unforgettable Travel


5. De nationale parken van Zimbabwe

Mana Pools NP In Zimbabwe staat bekend om de olifanten die op hun achterpoten staan om lekkers uit bomen te plukken. Mana Pools NP In Zimbabwe staat bekend om de olifanten die op hun achterpoten staan om lekkers uit bomen te plukken.

Wie de Victoria Falls, de breedste waterval van Afrika, achter zich laat, vindt een grote verscheidenheid aan wildparken en natuur gebieden en snapt waarom Zimbabwe wordt gezien als een van ’s werelds beste safaribestemmingen. Mana Pools National Park staat bekend om olifanten die op hun achterpoten staan om lekkers uit bomen te plukken. Wandelsafari’s zijn hier extra bijzonder vanwege de grote kans op het spotten van Afrikaanse wilde honden. Fair Mundo Travel organiseert duurzame maatwerkreizen naar Zimbabwe, en communiceert glashelder naar zijn klanten hoe en waar het geld wordt geïnvesteerd.

Wil je weten wanneer je deze bestemmingen het beste kunt bezoeken? Bekijk de beste reistijd per maand. 

Benieuwd naar de andere werelddelen? Bekijk hier de complete lijst.

Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!