image
iStock

Deze zomer op reis? Dit zijn de 7 grootste hindernissen

Eindelijk gaan verschillende grenzen binnen en buiten Europa weer open en de lancering van het coronapaspoort komt steeds dichterbij. Daarmee lijkt het vrij baan voor reizen, maar zo simpel ligt het helaas nog niet. Ben jij van plan om deze zomer of najaar op reis te gaan? Dan zijn er nog zeven hindernissen om rekening mee te houden.

1. Nog lang niet alle vaccinaties zijn geregistreerd

Ondanks dat het flink opschiet met de vaccinaties tegen Covid-19, loopt het RIVM achter met de daadwerkelijke registratie van deze inentingen. Sterker nog: er moeten nog maar liefst 1,8 miljoen vaccinaties bijgeschreven worden in de centrale database van het RIVM. En de tijd dringt, want op 1 juli wordt het digitale coronapaspoort gelanceerd dat het mogelijk maakt om enigszins zorgeloos binnen de EU te reizen. Zelf maakt het RIVM zich minder zorgen. De CoronaCheck-app – waaraan het digitale coronapaspoort gekoppeld is – kijkt niet alleen in de database van het RIVM, maar ook in die van de GGD en het register van ziekenhuizen. 



2.    Reizen buiten de EU kan – maar hoe?

Foto: iStock


De EU-lidstaten zijn hard aan het werk om tot een conclaaf te komen zodat reizigers binnen de EU weer relatief vrij kunnen reizen. Inmiddels hebben ook een aantal landen buiten de EU weer hun grenzen geopend – denk aan o.a. Thailand, Rwanda en Georgië. Welke eisen door een land gesteld worden variëren, maar veelal wordt er gevraagd om een bewijs dat je gevaccineerd bent. Echter, er worden geen officiële vaccinatiebewijzen afgegeven en het digitale coronapaspoort is alleen geldig binnen de EU. Veel reizigers vragen om een stempel in hun Gele Boekje, maar dit wordt ook lang niet overal als vaccinatiebewijs gezien. Wil je dus naar een niet-EU-land, dan doe je er goed aan om vooraf goed uit te zoeken wat je dient te laten zien om te bewijzen dat je gevaccineerd bent tegen dan wel negatief getest bent op corona. 



3.    Negatieve PCR-testen kunnen flink in de papieren lopen

Ben je nog niet gevaccineerd maar wil je wel op reis? Dan eisen de meeste landen dat je een negatieve PCR-test kunt laten zien. Deze worden echter (nog) niet bekostigd door de overheid en moet je dus uit eigen zak betalen. Stel dat je met de auto rondreist door verschillende landen, kan het dus al snel om meerdere testen gaan en met een gemiddelde prijs van zo’n €90 per test kan dat aardig pijn gaan doen in de portemonnee. Nederland eist geen negatieve test als je uit een ‘geel’ land komt. Heb je door een oranje land gereisd, dan dien je wel een negatieve test te kunnen laten zien. 


4.    Reizigers worden steeds vaker positief getest op corona

Foto: iStock

Een groeiend aantal positief geteste mensen blijkt recent op reis te zijn geweest. Waar de afgelopen tijd zo’n 1,6% van alle besmettingen bij uit het buitenland teruggekeerde reizigers werd vastgesteld, is dit aantal al gestegen naar 5,7%. De meeste reizigers kwamen terug uit Spanje en Portugal. Zowel de Spaanse eilanden als Portugal staan op het moment op code geel en zijn dus te bereizen. 



5.    Sluit quarantaine na thuiskomst niet uit


De EU-lidstaten zijn op dit moment de afspraken nog aan het gladstrijken. Het is mogelijk dat alle EU-landen op 1 juli op code geel gezet worden en dat er puur naar je individuele gezondheid gekeken wordt in plaats van naar je nationaliteit. Het kan ook dat elke lidstaat voor zichzelf toch nog aanvullende maatregelen blijft hanteren. In dat geval kan een land nog steeds van de ene op de andere dag van code geel op code oranje worden gezet – bijvoorbeeld omdat het aantal besmettingen hard oploopt of omdat er een besmettelijker variant van het coronavirus is opgedoken; in dat geval moet je vaak bij thuiskomst een negatieve testuitslag laten zien en zul je verzocht worden om in quarantaine te gaan, óók als je gevaccineerd bent! Indien je na vijf dagen negatief wordt getest, kan de quarantaine beëindigd worden. Word je positief getest, dan moet je tien dagen binnenblijven. 



6.    Een reis- en annuleringsverzekering dekt niet altijd alle corona-gerelateerde kosten


Dat reizen nu weer ten dele mag, betekent niet dat je meteen weer zorgeloos in het vliegtuig kunt springen. Bij elke reis (corona of niet) doe je er goed aan je reis- en annuleringsverzekering nog even onder de loep te nemen, en nu is dat al helemaal het geval. Veel corona-gerelateerde kosten worden niet meer gedekt door de verzekeraars. Het is ook belangrijk om uit te zoeken op wat voor financiële hulp je nog mag rekenen als het land tijdens je verblijf van code geel naar code oranje verspringt. 

Hoe komen de kleurcodes en de reisadviezen tot stand? Nos op 3 legt het uit:


 


7.    Een vaccinatie is nog steeds geen vrijbrief


Ook al kun je met een coronapaspoort aantonen dat je gevaccineerd bent dan wel negatief bent getest op corona, mag elk land voor zichzelf aanvullende maatregelen bepalen, zoals of er een quarantaineplicht geldt en hoe oud een negatieve test mag zijn. Dus ook al ben je gevaccineerd, kan het nog steeds zo zijn dat je verplicht een aantal dagen in een quarantainehotel moet verblijven. Dat geldt voor landen zowel binnen als buiten de EU. Wil jij bijvoorbeeld naar Thailand reizen, ben je verplicht om ter plekke veertien dagen in quarantaine te gaan. Reisorganisaties kiezen er daarom veelvuldig voor om landen die een quarantaineverplichting hebben niet meer aan te bieden, zelfs al staan ze op code geel. 
Daarnaast eisen veel landen dat je beide prikken moet hebben gehad en dat de tweede prik minimaal twee weken geleden is. Sommige landen zoals Kroatië hanteren verschillende regels voor verschillende vaccins. 

Wees je er ook van bewust dat niet ieder vaccin dezelfde resistentie biedt tegen varianten van het coronavirus. Zo lijkt Pfizer beter resistent tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus dan bijvoorbeeld AstraZeneca. Met name reizigers hebben de voorkeur voor Janssen omdat je hiermee slechts eenmaal geprikt hoeft te worden en dus sneller op reis kunt, maar onderzoeken wijzen uit dat dit vaccin voor ‘slechts’ 67% bescherming biedt ten opzichte van 90-95% voor Pfizer en Moderna. 



Verlenging van het coronapaspoort

Ook na de zomer zal het coronapaspoort mogelijk nog nodig zijn. Eerder werd ervan uitgegaan dat per 1 september de meeste coronamaatregelen zouden komen te vervallen – waaronder ook de verplichting om je vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test te tonen bij aankomst in een ander EU-land – maar het ministerie van Volksgezondheid houdt een slag om de arm. Met de mogelijkheid dat er weer andere, besmettelijker varianten opduiken wordt er nu al gekeken naar de mogelijkheid om het gebruik van het coronapaspoort te verlengen, mits wetgeving dat toelaat. 


Lees ook: 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Ben je van plan om toch in eigen land te blijven en/of zoek je nog leuke tips voor de zomervakantie? Scoor dan nu onze special 'In Eigen Land' voor slechts 4,99!