image
Getty Images

Kun je nog wel in het Midden-Oosten reizen – en zo ja, waarheen?

Door de oorlog tussen Israël en Hamas zijn de spanningen in het gehele Midden-Oosten toegenomen. Als reiziger is het belangrijk om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken nauwlettend te volgen. We zetten op een rij waar in het Midden-Oosten je nog veilig naartoe kunt reizen en welke gebieden je beter kunt vermijden.

Gebieden in het Midden-Oosten waar je veilig naartoe kunt reizen

1. Reisadvies Jordanië: veilig

Kun je Jordanië veilig bereizen? Foto: Getty Images

De populairste bezienswaardigheden van Jordanië zijn veilig te bereizen. De meeste reizigers vliegen op Amman en maken vervolgens een rondreis door Jordanië via wereldwonder Petra, de woestijn van Wadi Rum en de Dode Zee. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt wel dat er in het gehele land demonstraties kunnen plaatsvinden, vooral in de steden. In hoofdstad Amman kun je het beste wegblijven van dergelijke demonstraties, mede doordat er geweld gebruikt kan worden. Alleen voor de grensstroken met Syrië en Irak geldt een negatief reisadvies, maar deze gebieden werden door reizigers al zelden bezocht.

Boekingen naar Jordanië zijn door het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden flink teruggelopen. Zo laat reisorganisatie Better Places aan ons weten dat er sinds de situatie escaleerde op 7 oktober geen nieuwe boekingen naar Jordanië meer zijn binnengekomen, terwijl er normaliter tientallen reizen worden geboekt in oktober en november. Ook bij reisorganisatie SRC Reizen zijn de boekingen naar Jordanië en Egypte vrijwel volledig stilgevallen.  Beide reisorganisaties laten weten dat de situatie in Gaza géén invloed heeft gehad op de uitvoering van de reizen: reizen naar Jordanië en Egypte worden nog steeds aangeboden, want beide landen zijn veilig te bereizen. 

2. Reisadvies Egypte: veilig

Is het veilig reizen in Egypte? Foto: Getty Images

De grensgebieden van Egypte zijn veelvuldig in het nieuws: Gaza, de Sinaï, en de grens met Soedan zijn niet veilig en hiervoor geldt een negatief reisadvies. De bekende badplaatsen van Egypte, zoals Hurghada en Sharm el Sheikh, blijven echter buiten de conflicten in het Midden-Oosten. Ook naar koningsvallei Luxor, langs de Nijl en naar de piramides van Gizeh, een voorstad van Caïro, kun je veilig reizen.


3. Reisadvies Oman: veilig

Is het veilig reizen in Oman? Foto: Getty Images

Voor Oman geldt er alleen een waarschuwing voor het grensgebied met Jemen, verder is het, ondanks de hoge spanningen in het Midden-Oosten, veilig reizen in Oman. Oman is de veelzijdigste reisbestemming in het Midden-Oosten. In een kort tijdsbestek laveer je tussen woestijnen en bergen, eeuwenoude dorpen en fonkelnieuwe gebouwen. Het Arabische schiereiland is bij uitstek geschikt om cultuur en natuur te combineren. Je kunt kiezen uit meer dan zeshonderd kastelen, forten, burchten, verlaten spooksteden en boeiende ruïnes, meestal geheel zonder hekken en midden in het dagelijkse leven en tussen de bijzonder hartelijke bevolking. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Oman.

Niet alleen het Midden-Oosten, maar de gehele Arabische regio heeft te kampen met de gevolgen van de oorlog in Gaza. Zo lopen de aanvragen en boekingen naar Marokko weliswaar nog steeds door, maar reisorganisaties ontvangen een stuk minder boekingen dan normaal in deze periode. 
Reisorganisaties bieden nog steeds reizen aan naar Egypte, Jordanië en Oman. De gebieden met een negatief reisadvies worden uiteraard vermeden. De reisorganisaties krijgen veel telefoontjes van reizigers die hun vakantie al geboekt hebben en aanvullende vragen hebben. In de meeste gevallen kunnen twijfels over de veiligheid worden weggenomen; in enkele gevallen worden boekingen geannuleerd. Het vóélt misschien onveilig om nu naar het Midden-Oosten af te reizen, maar een reis naar deze bestemmingen ís niet onveilig.

4. Reisadvies Dubai: veilig

Is het veilig reizen in Dubai? Foto: Getty Images

Dubai is de populairste bestemming binnen de Verenigde Arabische Emiraten (UAE). Alleen de eilanden Abu Musa en Tunb krijgen een negatief reisadvies, verder zijn de emiraten, zoals Dubai en Abu Dhabi, veilig. Ooit, in een grijs verleden, was Dubai een stoffig havenplaatsje. Nu is het een wereldstad waar je de ene dag van de meest luxe hotels en restaurants aan het strand kunt genieten en de volgende dag op een kameel door de woestijn rijdt. We tippen de leukste activiteiten en uitjes in de natuur, zochten de beste restaurants voor je uit en doken in de geschiedenis van Dubai.

Zelf reizen naar het Midden-Oosten of reizen met een reisorganisatie?
Er kleven altijd voor- én nadelen aan een reis zelf regelen ten opzichte van een reisorganisatie. Met de huidige situatie in het Midden-Oosten is het aan te raden om niet op de bonnefooi naar deze gebieden te reizen. Wanneer je boekt via een reisorganisatie ben je ervan verzekerd dat - wanneer de situatie onverhoopt toch negatief mocht veranderen en het reisadvies naar rood gaat - je de reis zonder kosten kan annuleren. Ook word je door de reisorganisatie gerepatrieerd wanneer je al op reis bent en het reisadvies naar rood gaat.


Gebieden in het Midden-Oosten die nu niet veilig zijn

1. Reisadvies Israël: niet veilig

Is het veilig reizen naar Israel en Jeruzalem? Foto: Getty Images

Het mag geen verrassing zijn dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers ten zeerste afraadt naar Israël te reizen, behalve voor strikt noodzakelijke reizen (er geldt code oranje voor grote delen van Israël). Op het stukje land dat de helft kleiner is dan Nederland en op de Palestijnse gebieden staat de wereld, letterlijk en figuurlijk, in brand. Ontdekken en verkennen van de schoonheid van het land is dan van later zorg.


2. Reisadvies Iran: niet veilig

Veilig reizen Iran

Het volledige reisadvies voor Iran is rood: ga er niet naartoe. Ondanks dat Iran zich in het laatste decennium openstelde voor reizigers en vele harten veroverde, is het land in een onrustige fase beland. Bij de protesten en grote onvrede tegen het Iraanse regime komt nu betrokkenheid bij het conflict tussen Israël en Hamas, met steun voor de politiek-militaire en (volgens de EU en VS) terroristische organisatie Hamas.


3. Reisadvies Libanon: niet veilig

Is reizen naar Libanon en Beiroet veilig? Foto: Getty Images

Als gevolg van de onvoorspelbare ontwikkelingen tussen Israël en de Palestijnse Gebieden zijn er verhoogde spanningen in Libanon. Vanuit Israël en Libanon worden in het grensgebied raketaanvallen en beschietingen uitgevoerd. Het is onvoorspelbaar of dit geweld zich uit zal breiden naar andere delen van Libanon. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom het reisadvies voor heel Libanon op rood gezet.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.