image
SabrinaGaudio

Ga voor 7 topervaringen langs de Dutch Mountain Trail in Zuid-Limburg

De Dutch Mountain Trail is misschien niet de langste wandelroute van Nederland, maar wél de zwaarste. Steile beklimmingen van de zeven hoogste toppen van ons land – allemaal in Zuid-Limburg en soms nét een stukje over de grens – voeren door een streek met een gitzwart mijnverleden, kleurrijke kunstenaars en groeves die steeds groener worden. Volg in de voetsporen van schrijver Joost Smets en fotograaf Sabrina Gaudio, die hun beste tips voor de trail delen. 

1. Verzamel de Seven Summits

Doe de Dutch Mountain Trail in het zuiden van Limburg. Foto's: Sabrina GaudioWandel de Dutch Mountain Trail in het zuiden van Limburg. Foto's: Sabrina Gaudio

Vergeet Mount Everest, de Kilimanjaro en de Elbroes. Het beklimmen van de hoogste berg op elk continent is tijd- en geldverslindend, verre van duurzaam en inmiddels haast een cliché. Nee, dan de Nederlandse Seven Summits! Wie de Dutch Mountain Trail loopt doet ze allemaal aan, maar de DMT-organisatie heeft ook kortere rondwandelingen van zes tot negen kilometer uitgezet naar elk van deze pieken.

2. Graaf in het mijnverleden

Oud-mijnwerker Martin Herbergs bij zijn Gedachteniskapel van de Mijnwerkers. Foto: Sabrina GaudioOud-mijnwerker Martin Herbergs bij zijn Gedachteniskapel van de Mijnwerkers. Foto: Sabrina Gaudio

Tienduizenden mijnwerkers hebben in en rondom de Limburgse steenkoolmijnen letterlijk bergen verzet. Het zwarte goud bracht welvaart en Heerlen werd de op één na rijkste stad van Nederland. Dat veranderde toen de mijnen werden gesloten. Zuid-Limburg ondervond de gevolgen in de vorm van armoede, werkloosheid, dakloosheid, drugsverslaving en prostitutie. Het Nederlands Mijnmuseum toont zowel de gouden tijden als die grauwe kanten. Elders in Heerlen komt het mijnverleden aan het oppervlak op de wandelroute Het mijnverleden op straat.


3. Beken kleur in Wahlwiller

St. Cunibertuskerk in Wahlwiller. Foto: Sabrina GaudioSt. Cunibertuskerk in Wahlwiller. Foto: Sabrina Gaudio

Visionaire kunst, broddelwerk of zelfs heiligschennis? De zestien kruiswegstaties van kunstenaar Aad de Haas in het St. Cunibertuskerkje, geschilderd in hallucinante kleuren, laten niemand onbewogen. Rondleidingen dien je vooraf aan te vragen, anders sta je aan een gesloten hek. € 5 euro p.p. vanaf acht personen (maar wie weet werken andere sommen met uitkomst €40 ook).


4. Laaf je aan Limburgse specialiteiten

Gulpen is eindpunt van de tweede en startpunt van de derde etappe van de Dutch Mountain Trail (kortweg DMT) en daarmee een uitstekende plek om te eten of overnachten. Het kan beide in Herberg de Zwarte Ruiter. Laaf je aan regionale specialiteiten als Limburgse mosterdsoep, zoervleisj (zuurvlees) of een spannende vegetarische variant daarop: de stoofpot van jackfruit en knolselderij. Sla de speciaalbieren van de Gulpener Bierbrouwerij natuurlijk niet over. Om te voorkomen dat je je na een lange dag wandelen vergaloppeert, schenken ze ook alcoholvrije Zwarte Ruiter.


5. Rakel het verleden op in de ENCI-groeve

Nieuwe natuur, met op de achtergrond Ovencomplex 8 op het voormalige fabrieksterrein van de ENCI-groeve. Foto: Sabrina GaudioNieuwe natuur, met op de achtergrond Ovencomplex 8 op het voormalige terrein van de ENCI-groeve. Foto: Sabrina Gaudio

Haal een rabarbersapje en punt vlaai van Bakkerij Smets bij Coffeebus Sûr Place en geniet van een weergaloos uitzicht op de ENCI-groeve. Vanaf hier daal je af in de voormalige kalksteengroeve. Natuurmonumenten organiseert iedere week een groeve-excursie waarbij je in delen van het gebied komt die normaal gesproken afgesloten zijn voor publiek. Vroeger was dit een ondiepe tropische zee waar Mosasaurussen zwommen. Met een beetje geluk vind je zelf haaientanden of fossiele schelpdieren. De excursies vinden van maart tot november elke woensdag en afwisselend op zaterdag of zondag plaats. In de winter zijn ze op zaterdag of zondag.


6. Waardeer vakwerk in Mechelen

Vakwerkhuizen in Mechelen. Foto's: Sabrina GaudioVakwerkhuizen in Mechelen. Foto's: Sabrina Gaudio

Mechelen ligt net niet op de route, maar is een prima uitvalsbasis voor de DMT. Het dorp is rijk aan de voor Zuid-Limburg typische vakwerkhuizen. Die werden gemaakt door leem, kalk, stro en paarden- of koeienurine met elkaar te mengen. Blijven eten of slapen in Mechelen? Geulhof is restaurant, mini-camping en ijssalon ineen en verhuurt tevens appartementen, waaronder in een vakwerkhuis.


7. Loop aan bij Bed and Breakfast Goedenraad in Eys

B&B Goedenraad in Eys. Foto's: Sabrina GaudioGoedenraad in Eys. Foto's: Sabrina Gaudio

Heb je de DMT met succes volbracht? Dat is geen reden om met de voetjes omhoog te gaan zitten. Er valt in Zuid-Limburg namelijk nog veel meer te wandelen. Gert Wim ter Haar van Bed and Breakfast Goedenraad in Eys biedt verschillende wandelarrangementen aan, waarbij hij transfers van en naar start- en eindpunten van etappes én lunch op locatie langs de route verzorgt. Wandel na de DMT bijvoorbeeld het Krijtlandpad (91 kilometer in vier dagen) of de Via Gulia (58 kilometer in drie dagen). De hele accommodatie met ruime achtertuin is ook te huur voor groepen tot negen personen. Overnachten kan vanaf € 75 p.p.


Benieuwd naar de hele reportage over Zuid-Limburg? Deze lees je terug in Columbus Travel editie 126.
Columbus Travel editie 126 - Plan je droomreis in 2024

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!