image
Getty Images

Dit zijn dé 3 roadtrip-trends van 2023

In 2023 ontdekken we nieuwe manieren van reizen. Dit jaar gaat het niet zozeer om de bestemming en zelfs niet om de weg ernaartoe, maar om het verhaal achter de roadtrip. Wat maakt de reis en de omgeving uniek? En wat kun je ervan leren? We zetten drie nieuwe roadtrip-trends op een rij. 

1. Gethematiseerde roadtrips

Routes de Lavende. Foto: GettyImagesBezoek in Frankrijk de lavendelboeren op de Routes de la Lavende. Foto: GettyImages

Toeristische autoroutes zijn er al heel lang. Neem bijvoorbeeld de Romantische Straße door het Duitse Beieren. De 460 kilometer lange route werd ruim zeventig jaar geleden gesticht en voert door middeleeuwse sprookjesdorpen als Nördlingen, Dinkelsbühl en Rothenburg ob der Tauber. Nieuw geopende routes hangen steeds vaker vast aan een vastomlijnd thema. In de Spaanse regio Extremadura kun je culinaire rutas volgen en méér te weten komen over de lokale ham-, kaas- en wijntradities. Onderweg bezoek je bronnen, streekwinkels en proefcafés. In de zomer kleurt de France Provence paars van de lavendel. Kies een van de Routes de la Lavande en bezoek lavendelboeren en -musea. Misschien maak je zelfs de oogst mee.


2. Kampeer-roadtrips

Een daktent past tegenwoordig bijna op elke auto. Foto: Getty ImagesEen daktent past tegenwoordig op vrijwel elke auto met hard dak. Foto: Getty Images

Bijna geen enkel ander volk trekt er zo graag op uit met een tent, caravan of camper. Maar er is nog een optie: reizen met een daktent heeft, mede door de coronapauze, een enorme vlucht genomen en is allang niet meer voorbehouden aan avonturiers in stoere Landrovers. Op nagenoeg elke auto met een hard dak past een daktent. Het in- en uitklappen duurt enkele minuten. België is voorloper op het gebied van daktentreizen. Kijk op Rooftoptravel, Overland Adventures of Tenti.


3. Hyperlokale roadtrips 

SlowTravel roadtrip. Foto: Getty ImagesHet gaat niet om de kilometers, maar om de ervaring tijdens je slow travel roadtrip. Foto: Getty Images

Met de opkomst van slow travel is de bucketlist-mentaliteit, waarbij je zo snel mogelijk landen afvinkt, ten onder gegaan. Datzelfde gaat op voor roadtrips: het gaat niet meer om het aantal kilometers dat je aflegt, maar om de verdieping die je opzoekt. Alleen zo dring je door tot de kern van een streek. Richt je op één concrete regio en neem je tijd. Het zal je verbazen hoeveel verstopte pareltjes Toscane, Andalusië en de Algarve nog herbergen. Deze trend valt misschien nog wel het beste toe te passen in de Verenigde Staten, waar vrijwel elke staat aanvoelt als een volwaardig land. Huur een voertuig en ga op zoek naar de essentie van Utah, Montana, Maine of Alaska. Na weken rijden heb je nog lang niet alles gezien.


Bekijk nog meer reistrends voor 2023 of lees er alles over in Columbus Travel editie 116!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.