image
Malou van Breevoort

Het oerwoud in: de mooiste jungledieren, wandeltochten en jungle experiences

Een jungle trekking is een onvergetelijke ervaring die op ieders bucketlist hoort te staan. We tippen speciaal voor jou de mooiste regenwouden, jungledieren, hikes en slaapplekken midden in het oerwoud. 

1. Volg het junglepad en beklim de top van de Kasikasima, Suriname

Zonder een bezoek aan de jungle, of ‘bos’ zoals de locals het noemen, ben je niet echt in Suriname geweest. De mooiste Amazonetocht voert naar de Kasikasima, een granieten gebergte dat zo’n 270 kilometer ten zuiden van Paramaribo ligt. Je vliegt naar de ecolodge in het indianendorpje Palumeu en stapt daar in een korjaal, een kano die uit een boomstam is gehold. In twee dagen tijd en na meerdere stroomversnellingen bereik je de voet van het 718 meter hoge gebergte. Een junglepad naar een van de toppen (zeven uur heen en terug) vergt een intensieve klim- en wandeltocht waarop je wordt vergezeld door papegaaien en brulapen. Aan de top wacht een waanzinnig uitzicht op de andere toppen van het gebergte en het omringende oerwoud. Napraten doe je ’s avonds bij het kampvuur. Meer informatie vind je op de website van METS Travel & Tours.

Papagaai in SurinameHet junglepad naar de top van de Kasikasima-berg is een van de hoogtepunten van de Surinaamse Amazone. Foto: Michel Boeijen


2. Ga op kajakexpeditie, Suriname

Gewapend met honderd jaar oude landkaarten ontdekt de Nederlandse expeditieleider Michel Boeijen ’s werelds meest onbegaanbare jungles vanuit zijn kajak. Een speciaal plekje in zijn hart ruimt hij in voor het ongerepte binnenland van Suriname. En jij kunt met hem mee. Het grote voordeel van een kajak is dat je mobiel bent en geruisloos door het water kunt glijden. Daardoor vergroot je de kans op het spotten van dieren – af en toe zie je herten overzwemmen of apen langs zwieren. Meer informatie vind je op de website van Suriname Kayak Adventures.

Ga op kajakexpeditie in SurinameOntdek de meest onbegaanbare jungle van Suriname met een kajak. Foto: Michel Boeijen


3. Maak kennis met de inheemse Yaguas, Peru

De Yaguas, een indianenvolk uit het Colombiaanse en Peruaanse deel van de Amazone, zijn met ongeveer zesduizend leden. De naam ‘Yagua’ is vermoedelijk afkomstig van de Inca-term yawar, dat ‘bloed’ betekent en verwijst naar hun rood geschminkte gezichten. Voor zover bekend wonen de Yaguas verspreid over dertig dorpen aan de stroomgebieden van de Amazone, Napo, Putumayo en Yavari. Sommige Yaguas-dorpen in de buurt van Iquitos — de grootste stad van de wereld die níét via een weg bereikbaar is — zijn te bezoeken als onderdeel van een tweedaagse excursie. Houd echter rekening met een show: de dorpelingen hullen zich in rokken van palmvezel of katoen, laten zich fotograferen met kapucijnluiaarden en demonsteren hun blaaspijptalent. Bijzonder en interessant, maar niet bijster authentiek. Voor een onvervalste Yaguas-ervaring schakel je Peru North in, en ga je op expeditie naar een verder gelegen dorp. Prijs op aanvraag.


4. Bewonder oude ruïnes van de Mayabeschaving in El Petén, Guatemala

In het uiterste noorden van Guatemala ligt een oude metropool die als de bakermat van de Mayabeschaving wordt beschouwd: El Mirador. Momenteel is slechts twintig procent van de stad uitgegraven, waaronder ceremoniële tempels, administratieve gebouwen, een centraal gelegen Akropolis en een gedeelte van de oude stadsmuur. De grote meerderheid van de Mayaresten ligt echter nog bedekt onder een dikke laag aarde en begroeiing in de jungle van El Petén (officieel: het ‘Maya­biosfeerreservaat’). Er zijn twee manieren om bij de ruïnes te komen: te voet of per helikopter. Als je kiest voor de eerste optie is het twee dagen lopen en twee terug. De standaardexpeditie duurt vijf dagen (1 dag on site) en kost € 232 p.p. inclusief pick-up vanuit Flores, bagage (max. 11 kg), slaapspullen, maaltijden en drankjes. Boeken kan tot twee dagen van tevoren via Turismo Cooperativa Carmelita in Flores. Helikoptertours zijn te boeken via TAG Airlines in Flores. Bespaar kosten door op de heen- of terugweg met een expeditiegroep mee te lopen.

Ontdek de Mayaresten in GuatemalaEen tocht door de jungle van Guatemala naar El Mirador, de bakermat van de Mayabeschaving, is een unieke ervaring. Foto: Tim Bilman


5. Overnacht in een instagrammable eco-lodge midden in de Balinese jungle

Zodra je door de eivormige deur (afgebeeld achter de twee ligbedden) van Aura House naar binnen stapt voel je je aura veranderen. Stress glijdt van je af en totale ontspanning doet zijn intrede. Sla eindelijk eens die roman open of verzink in fijne gedachten, terwijl je achteroverleunt in je privézwembadje of hangmat met uitzicht op de Ayungrivier en de boomkruinen erachter. Werkelijk alles aan dit eco-optrekje is gemaakt van bamboe: de meubels, de keukenkastjes, de lampenfittings. Aura House maakt onderdeel uit van Green Village. De initiatiefnemers van dit project proberen aan te tonen dat duurzaamheid en esthetiek óók hand in hand kunnen gaan. Missie geslaagd! Dit vakantiehuis is te boeken via BoutiqueHomes, een online platform met moderne accommodaties over de hele wereld.

Overnacht via BoutiqueHomes midden in de Balinese jungleIn Bali kan je overnachten in Aura House, een ecologisch optrekje volledig gemaakt van bamboe. Foto: BoutiqueHomes


6. Beklim de berg Cerro Morroco en geniet van een magische zonsondergang, Colombia

Een van de avontuurlijkste én mooiste plekken van Colombia is het departement Vaupés. Hier ligt een gigantisch stuk Amazoneregenwoud dat nog ongerept is. De inheemse culturen hebben nog weinig reizigers gezien, maar zullen je met open armen ontvangen. Een must-do is de klim naar het rotsplateau Cerro Morroco dat 300 meter boven de jungle van Vaupés uitstijgt. De klim naar het rotsplateau duurt een paar uur, onderweg kun je je onderdompelen in een verfrissende waterval. Het mooiste uitzicht is bij zonsondergang, waarna je je hangmat ophangt onder een overhangende rotswand en de avond doorbrengt bij het kampvuur.

Het rotsplateau in ColombiaVanaf het rotsplateau Cerro Morroco heb je een prachtig uitzicht over de jungle van Vaupés in Colombia. Foto: Malou van Breevoort

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber en nog lang niet uitgelezen? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld.

7. Slaap in een boomhut en word wakker tussen de zingende vogels, Costa Rica

Omgeven door tropische tuinen en watervallen en met uitzicht op de glinsterende Golf van Nicoya zijn de Hidden Canopy Treehouses pure verwennerij. De zes boomhuisjes zijn gebouwd in de met jungle overwoekerde bergen in het westen van Costa Rica. In de mooiste kun je uitblazen in een bubbelbad en op een riant terras. Door de zonsondergangen over de Pacific kust en ochtenden waarop je wakker wordt gemaakt door vogels zou je bijna niet naar beneden willen komen, maar probeer het toch. Je kunt mediteren aan de vijver, een kijkje nemen bij de lokale koffieboer of je laten masseren (minimumverblijf van twee nachten).

Wil jij liever een nachtje back to basics? Overnacht dan in de simpele doch spectaculaire boomoptrekjes van Finca Bellavista. Hier kunnen er beestjes in je ‘kamer’ zitten, heb je beperkte stroom en is er flink wat beweging in in de bomen. Basic, ja. Maar voor luxe kun je ook zélf zorgen. Neem bijvoorbeeld waxinekaarsjes, een klamboe, leuke kussenslopen en een LED-sfeerlamp mee in je koffer. Fles drank erbij en klaar!

Boomhut in Costa Rica In Costa Rica kan je overnachten in boomhutten te midden van de jungle en ontwaken met zingende vogels. Foto: Sylvia Overkamp


8. Kom oog in oog met stierhaaien en speur naar poema's, Costa Rica

Papegaaien, apen, tapirs, dolfijnen – Peninsula de Osa, een schiereiland in het zuidwesten van Costa Rica, mag volgens de experts bogen op de grootste biodiversiteit ter wereld. Opvallende afwezige: de mens, met dank aan de afgelegen locatie van het regenwoud. Met gids Felix Menocal loop je in een paar dagen tijd langs de westkant van het park naar het ranger station San Pedrillo in het noorden. Onder de vele highlights: de stierhaaien die bij hoogwater de monding van de rivier Sirena opzwemmen en de nachtelijke speurtocht naar poema’s. Boek jouw avontuur via Osa Green Travel.  

Jungle Costa RicaIn de jungle van Peninsula de Osa, een schiereiland van Costa Rica, vind je de grootste biodiversiteit ter wereld.  


9. Bewonder wilde gorilla's, Gabon

In Nationaal Park Loango kun je met trackers en een bioloog op zoek gaan naar een groep wilde gorilla’s in de jungle. Deze groep is jarenlang ‘gehabitueerd’, gewend geraakt aan mensen, in dit geval een groepje wetenschappers die de dieren bestuderen. Omdat de gorilla’s zeer beweeglijk zijn, is er geen garantie dat je ze gaat zien, maar de spotkans is hoog — 90% in het regenseizoen (november-april). De vergunning die je nodig hebt voor deze excursie is in deze maanden dan ook duurder (€ 450) dan tijdens het droge seizoen (juni-september, € 300). Regel je permit via Africa’s Eden, de Nederlandse reisorganisatie die een van de initiatiefnemers is om Loango te ontsluiten als duurzame reisbestemming.

Gorilla's spotten in GabonIn de jungle van Gabon kan je samen met een bioloog op zoek gaan naar wilde gorilla's. Foto: Manon van der Zwaal


10. Ontmoet de Mentawai-bewoners op een uniek jungle-eiland, Indonesië

Aan de westkust van Sumatra ligt een klein stukje Indonesië dat nog niet door de massa is ontdekt: de Mentawai-archipel. Siberut is het grootste eiland en geldt als hoofdbestemming. Feitelijk is heel het eiland jungle, met als grootste bezienswaardigheid de traditionele Mentawai-bewoners. Ze leven in grote houten huizen die ze een umma noemen. Slapen doen ze op de houten planken, koken op grote houtvuren. Onder het huis leven de zwijnen. De Indigenous Education Foundation werd opgezet door de Australische Rob Henri nadat hij in contact kwam met de Mentawai. Via zijn ecobedrijfje boek je verantwoord een bezoek aan de jungle en de Mentawai die daar leven. Voor een tocht van vijf dagen voor twee personen betaal je circa € 400. Echt een belevenis die weinigen zullen hebben gehad.

Mentawau-bewoners, Sumatra Op het eiland Siberut kan je de traditionele Mentawai-bewonders leren kennen. Foto: Malou van Breevoort


11. Verdwaal in de oerbossen van El Yunque, Puerto Rico

Het Caribische eiland Puerto Rico mag dan slechts een vijfde van het oppervlak van Nederland beslaan, je vindt er heerlijke stranden, zwoele koloniale stadjes en vooral: groen, heel veel groen. Om in te hiken , te relaxen en volledig in te verdwijnen. De oerbossen van El Yunque, het enige stukje tropisch regenwoud op Amerikaans grondgebied, is een fantastisch gebied om door te hiken en je de vreemde geluiden van het regenwoud eigen te maken. 

Jungle van El Yunque in Puerto RicoDe ongerepte oerbossen van El Yunque zijn heerlijk om in te verdwalen. 


12. Zoek de stilte op aan de oever van de Nam Ou, Laos

Maak een boottocht vanaf Nong Khiaw naar Muang Ngoi Neua, bezoek onderweg de dorpjes aan de rivier en proef de geïsoleerde sfeer tussen de hoge bergen. Wil je trekkings maken door de jungle naar bergvolkeren als de Akha en Lanten, reis dan af naar Phongsali of het nationaal park Nam Ha. De stammen die hier leven kennen weinig tot geen materieel geluk. Ze maken hun geluk zelf en zijn tevreden met de kleinste dingen. Zo dammen de kinderen er met de schil van noten die ze vinden in het veld.

Boot rivier Mekong, LaosMaak een boottocht op de Nam Ou in Laos en geniet van de stilte.


13. Maak een nachtelijke wandeling door het Waipouawoud, Nieuw-Zeeland

De kauri zijn de oudste en grootste bomen van Nieuw-Zeeland. 96 procent van deze inheemse soort is ten prooi gevallen aan houtkap, en sindsdien worden de laatste stukken bos angstvallig geconserveerd. De mooiste exemplaren vind je bij de Hokianga. Een nachtelijke wandeling door het Waipouawoud – de naam betekent ‘de regen' in Maori – is een betoverende ervaring. Zeker met Bill Matiu, een clanoudste met een volle zangstem en een fikse dosis humor. Voor hem heeft Waipoua vele betekenissen. Het herinnert hem aan de manieren waarop de Maori op duurzame wijze het woud aanwendden als medicijnkast, voedselbank en doe-het-zelfzaak. En het is een plek rijk aan voorvaderlijke mythen. Vraag naar gids Bill Matiu bij Footprints Waipoua.

Het bos in Nieuw-Zeeland Ontdek het Waipouawoud in Nieuw-Zeeland tijdens een nachtelijke wandeling. Foto: Eveliene Voss


14. Spot jaguars tijdens een avontuurlijke jungletocht, Belize

Wildlifeliefhebbers zullen hun jungletocht in het wildreservaat Cockscomb Basin nog lang heugen. Op weg naar Victoria, een van de hoogste pieken van het Caribische eiland, steek je een rivier over en volg je een smal pad dat ook wordt gebruikt door jaguars. En heb je niet de mazzel het roofdier te spotten, dan zijn de jungle en zijn andere bewoners, waaronder apen en een kleine driehonderd soorten vogels, ook meer dan de moeite waard. Meer informatie via Travel Belize

Jaguars spotten in jungle van BelizeTijdens een avontuurlijke jungletocht in Belize kan jaguars spotten.