image
Vellah

Bijzonder overnachten in 2023: dit zijn de 5 nieuwste trends

Vier muren en een dak zijn anno nu niet meer voldoende. De moderne reiziger heeft zijn zinnen gezet op een boomhut, yurt, tipi of iglo met glazen koepeldak. Wij delen vijf unieke trends die je niet wilt missen in 2023.

Trend 1: Verblijf in spiegelpaleizen

Spiegelpaleizen. Foto: Jan CermeljVerborgen in een eeuwenoud dennenbos in Slovenië liggen de glazen ‘nesten’ van Theodosius Forest Village. Foto: Jan Cermelj

Grote resorts en ketenhotels zouden eens in de spiegel moeten kijken, want qua originaliteit valt er nog veel te leren van de moderne vakantiehuisjes. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is de nieuwste designtrend van het land? Steeds vaker signaleren we vakantiewoningen met spiegelwanden, die het groen en de wolken weerkaatsen en daardoor volledig opgaan in hun omgeving. Je kunt wel van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom. Zelfs vogels en eekhoorns hebben niet in de gaten dat je hun ‘verhoor’ van achter het spiegelglas gadeslaat.

Wie zich terug wil trekken in zo’n spiegelpaleis, hoeft niet eens ver te reizen. Op het terrein van Basecamp, een ecoresort met 33 unieke tiny houses in de Hollandse duinen, staan twee panoramische ÖÖD Suites. Je boekt er een vanaf € 198 per nacht voor twee personen.
Ook in België kun je je verstoppen onder een onzichtbaarheidsmantel. MurmuresNamur is een exclusieve hotelsuite in de buurt van de Waalse hoofdstad Namen, vanaf € 280 per nacht voor twee personen.
Verborgen in een eeuwenoud dennenbos met uitzicht op de Sloveense Vipavavallei liggen de glazen ‘nesten’ van Theodosius Forest Village, vanaf € 165 per nacht voor twee personen.
Tot slot raakten wij verwonderd door de spiegelcabins van WonderInn met uitzicht op een eveneens reflecterende rivier. Helaas zul je ook de deftige Noorse prijzen moeten spiegelen: € 332 per nacht voor twee personen.


Trend 2: Slaapadressen met een blijvende impact

Socialbnb slaapadres. Foto: NaturesportsphotoVerblijf op Tenerife in een glampingtent bij een non-profitorganisatie. Foto: Naturesportsphoto

Socialbnb is gebaseerd op een simpel maar revolutionair idee: via dit online platform kun jij als reiziger een overnachting boeken op het terrein van een non-profitorganisatie en een uniek inkijkje krijgen in hun werkzaamheden. Het bedrag dat je hieraan spendeert, komt uiteraard ten goede aan het goede doel waarvoor de betreffende organisatie zich inzet. Als jij nu meteen aan een conflictzone denkt, heb je het gruwelijk mis. Een van onze favorieten is Vineyard Eladio op het Spaanse Tenerife. Op het 3,5 hectare grote terrein, dat zich uitstrekt rond een authentieke Canarische cottage, wordt onder andere wijn verbouwd, permacultuur bedreven en aan herbebossing gedaan. Verblijf in een stapelbed (€ 30), glampingtent (€ 70) of tweepersoonskamer (€ 80).


Trend 3: Ervaar de stad door de ogen van de locals

Sir Explore hotel - Ervaar de stad via localsSir Explore hotel - Ervaar de stad via locals

Ook het hotelwezen blijft zich ontwikkelen. De moderne reiziger wil immers óók vermaakt worden. Sir Hotels, een hotelgroep met vestigingen in Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Hamburg en op Ibiza, voldoet aan die wens door gasten een breed scala aan activiteiten aan te bieden.
In Sir Adam, in het voormalige Shell-gebouw in Amsterdam-Noord, kun je in een heuse muziekbibliotheek op zoek gaan naar jouw favoriete platen, en ze vervolgens afspelen in je kamer. Of neem de lift naar het dakterras, waar je over de rand kunt schommelen, als je durft ... De vier liften hebben elk een eigen thema. Een tochtje in lift E, met zijn discobal, dansvloer en bijpassende playlist, is de perfecte warmdraaier voor een avondje uit.
Sir Victor is een oase van rust aan de drukke Passeig de Gràcia in Barcelona. Trek je terug in de luwte van de luxe spa of trek een baantje in het zwembad op het dak.
Een verblijf in een van de Sir Hotels wordt pas echt leuk als je de hulp van lokale ‘hosts’ inschakelt. Sir Explore koppelt jou aan een creatieve inwoner en zorgt ervoor dat je je bestemming op unieke wijze ervaart. Schrijf je bijvoorbeeld in voor de Wine Hunt en krijg een rondleiding door de eerste stadswijnmakerij van Nederland. In Berlijn kun je op pad met een kunsthistoricus, in Hamburg regel je een masterclass portretfotografie van een bekende fotograaf en op Ibiza neem je deel aan een keramiekworkshop.


Trend 4: Overnacht voor het goede doel in Thailand

Overnachten voor het goede doel in Thailand. Foto: Albert van der MeerakkerOvernachten voor het goede doel in Thailand. Foto: Albert van der Meerakker

Holiday for charity combineert goeddoen en vakantievieren. De Thai Child Development Foundation (TCDF), onder leiding van de Nederlandse Rosalie Tieges, ondersteunt kinderen die buiten het Thaise medische en educatieve systeem vallen. Wil jij tijdens je vakantie in Thailand een steentje bijdragen? Verblijf dan in een van de sfeervolle kamers of bungalows van Eco-Logic Thailand, een zelfvoorzienend ‘vakantiepark’ in het bosrijke binnenland van Chumphon, en ga samen met studenten aan de slag in het voedselbos en de biologische tuinen en boerderij. Tussendoor geniet je van biologische slowfoodgerechten uit eigen tuin en verken je de ongerepte omgeving met lokale gidsen. Denk aan hiken in een nationaal park, snorkelen in een marien park en uitstapjes maken naar de heetwaterbronnen, mangrovebossen en de Namtok Haeo Lom-watervallen in de buurt. Uiteraard is er ook tijd voor ontspanning en bezinning. Zo kun je deelnemen aan yoga-, meditatie- of mindfulnesssessies. Honderd procent van de opbrengst vloeit terug naar de stichting. Vanaf € 40 per nacht.


Trend 5: word pionier in Zuid-Amerika

Exclusieve lodges in Zuid-Amerika.Exclusieve lodges in Zuid-Amerika.

Exclusieve lodges in Argentinië wekken soms de indruk dat de gauchocultuur actief en zichtbaar is. Ze hijsen iemand zonder gauchoverleden, maar met snor en hoed, op een paard en verkopen het als gaucho-ervaring. De onderlinge verschillen zijn groot. Op de pampa van Noord-Argentinië wordt de cultuur weer anders beleefd dan in Patagonië. Estancia Los Potreros, op slechts een uur rijden van Córdoba in Argentinië, is een van de plekken waar je de levensstijl in levenden lijve kunt zien. De estancia werd ten tijde van de Spaanse overheersing gesticht. Nazaten hebben de estancia omgetoverd tot een duurzaam toeristenoord. De beste manier om het gebied te verkennen? Gauchostijl, op de rug van een paard, met losse teugels. Ook kun je meehelpen met het binnenhalen van veulens, leren hoe je een lasso werpt, polo en gauchospelletjes spelen en in vijvers zwemmen. Prijs op aanvraag.
In het oosten van Colombia liggen Los Llanos, grasvlakten zo ver het oog reikt. Door op een hato, een grote ranch, te verblijven ervaar je het leven van de traditionele Colombiaanse cowboys, de Llaneros. Op een Llaneros-safari in Hato La Aurora kies je uit paard, tractor of pick-uptruck en ga je op zoek naar capibara’s, miereneters en poema’s.

Ook hier ontmoet je de gaucho’s:
Estancia Mercedes, Chili
Afgelegen en onaangetast. Estancia Mercedes ligt op het Antonio Varas-schiereiland en is louter per boot bereikbaar vanuit Puerto Natales.
Estancia la Criolita, Chili
Estancia La Criolita ligt zowel fysiek als mentaal aan het eind van de wereld. Op het 7500 hectare grote terrein, tussen de grens met Argentinië en Torres del Paine, leven zo’n achtduizend schapen en honderd wilde paarden. De estancia wordt bestierd door de familie Sharp. Via het nabijgelegen Awasi Resort kun je een paardentocht regelen met Victor Sharp en zijn knecht.
Estancia la Estela, Argentinië 
De ligging aan het Viedmameer, met uitzicht op het Fitz Roygebergte in Patagonië, is waanzinnig. Als gast van Estancia la Estela kun je paardrijden in de duinen of raften op de nabijgelegen La Leonarivier. Aan het eind van de dag geniet je met een glas wijn van het uitzicht. Vanaf $ 190 (incl. ontbijt). 

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.