image
Columbus Travel

10 verrassende reiservaringen voor op je Spaanse bucketlist

Voorbij de populaire kusten en grote steden wacht het onbekende Spanje op natuurliefhebbers, cultuurfanaten, lekkerbekken en levensgenieters. Deze 10 bijzondere reiservaringen horen thuis op je Spaanse bucketlist! 

1. Castilië-La Mancha: maak een roadtrip door het hart van Spanje

Consuegra La Mancha / Columbus TravelConsuegra, met zijn fotogenieke windmolens, is één van de bekendste Don Quichot-locaties.

Spanje kent een complexe geschiedenis. Van de Iberiërs tot de Romeinen en van de Basken tot de Moren, al deze volkeren drukten een stempel op het grondgebied. Toen de strijd tot bedaren kwam en Spanje een monarchie werd, zeilden ontdekkingsreizigers uit naar de Nieuwe Wereld en brachten ze exotische invloeden mee terug.  Je kunt dankzij deze rijke geschiedenis door heel Spanje unieke festivals, religieuze tradities, Werelderfgoederen, archeologische vindplaatsen en pittoreske dorpen ontdekken.

Een bijzondere ervaring is de Don Quichot Route door Castilië-La Mancha in het hart van Spanje. In de gelijknamige roman van Miguel de Cervantes trekt Don Quichot op een knol door het platteland. Om de literaire route in slechts een week af te leggen, zul je echter méér paardenkracht nodig hebben. Per auto verken je dertien boeiende dorpen en steden die samenhangen met de dwaze held en de schrijver die hem tot leven wekte. Alcalá de Henares is de geboorteplaats van Miguel de Cervantes en een logisch beginpunt. Via Madrid en Toledo, die beide in het leven van de auteur verweven zijn, reis je verder naar het zuiden. Nabij Consuegra en Campo de Criptana zie je de beroemde windmolens die Don Quichot in het boek aanzag voor reuzen. Breng ook een bezoek aan de Medranogrot, waar de auteur gevangen werd gehouden en naar verluidt aan zijn verhaal begon, en het Don Quichot Museum in Ciudad Real. Uiteraard kun je de route naar eigen inzicht inkorten of uitbreiden. 

Smaakt deze culturele reiservaring naar meer? De Rutas Culturales de España vormen een netwerk van culturele routes door het hele land en nodigen jou als reiziger uit om de historische pracht en praal van Spanje te ontdekken.


2. Castilië en León: maak een fietstocht met een Parador-staatshotel als uitvalsbasis

Natuurpark Cañón del Río Lobos in Castilië en León.

Of je nou van bergen houdt of vlaktes, de kust of het binnenland, het bos of het strand – de Vías Verdes oftewel Groene Wegen vormen de perfecte basis voor een verrassende ontdekkingstocht, te voet of op de pedalen. Sinds 1993 is al meer dan 3300 kilometer in onbruik geraakt spoor onder handen genomen. Onder de 131 Vías Verdes zit geheid een route die helemaal bij jouw reiswensen past. Veel voormalige stations zijn nu pensions of kleine landelijke hotels, die aanvullende diensten aanbieden zoals fietsverhuur, natuurgidsen en verkoop van lokale producten. Je maakt je fietstocht compleet door te blijven overnachten in een Parador, een luxueus staatshotel dat schuilgaat in een historisch monument. Denk aan kastelen, kloosters en paleizen.

Omdat cicloturismo of fietstoerisme aan een opmars bezig is, werden al 26 Paradores aangepast voor fietsers. Hier vind je een bewaakte stalling, werkruimte met gereedschappen en buitenkraan. Ook zijn er winkels met fietsspullen in de buurt en is er een mogelijkheid om, met de hulp van de hotelstaff, routes uit te stippelen in de omgeving. Parador de Soria in Castilië en León is een goed voorbeeld. Het hotel, dat er weliswaar moderner uitziet dan veel andere vestigingen, biedt uitzicht op de Douro-rivier en vormt het ideale startpunt voor een tocht over de Vía Verde Santander-Mediterráneo naar Hontoria del Pinar, door ritselende dennenbossen en de rotsformaties in de Lobos-rivierkloof in natuurpark Cañón del Río Lobos.


3. Navarra: volg de wijn- of pelgrimsroute door de wijngaarden

Koninklijk Paleis van Olite / Columbus TravelHet Koninklijk Paleis van Olite is een essentiële pitstop op de Wijnroute van Navarra.

Navarra, aan de voet van de Pyreneeën, is vooral bekend van zijn historische hoofdstad Pamplona. Wat niet iedereen weet is dat de regio ook voortreffelijke wijnen voortbrengt. De wijnproductie werd geïntroduceerd door de Romeinen. Nog altijd wordt het landschap gedomineerd door wijngaarden. Over het algemeen zijn de wijnen uit Navarra aromatisch, met fruitige smaken en een goede balans. Het aanbod varieert van frisse witte wijnen met gele tinten, droge roséwijnen en zachte rode wijnen. De meest voorkomende druivensoort is de garnacha. De Ruta del Vino de Navarra leidt jou langs de beste wijnhuizen, -bars en -musea, aangevuld met piekfijne restaurants en overnachtingsplekken. Stippel jouw ideale wijnroute uit en laat je verrassen door de kleuren, aroma’s en smaken.

Ook de Camino francés, de hoofdroute naar Santiago de Compostela, voert door Navarra. Als pelgrim loop je door de wijngaarden en kun je wijngerelateerde excursies maken te voet, te fiets of te paard. Bezoek in Navarra naast de beste wijnboeren ook één van de vele imposante burchten, kastelen en paleizen die door lokale vorsten werden gebouwd ter bescherming tegen de Arabieren en de aangrenzende vorstendommen. Een absolute highlight is het Koninklijk Paleis van Olite.


4. Aragón: dompel jezelf onder in een warmwaterbron

Een wellnessvakantie in Spanje is het grootste reiscadeau dat je jezelf kunt geven, en de ideale manier om je geest en lichaam weer te kalibreren. Onder de Spaanse zon wacht een groot scala aan behandelingen en therapieën. Dompel jezelf onder in een Arabisch bad, laat je inwikkelen met geneeskrachtig zeewier of maak je eigen cosmetica met natuurlijke ingrediënten. Voor ultieme ontspanning bezoek je een spa van de Asociación Nacional de Balnearios, de nationale vereniging van kuuroorden. Bijzondere vermelding verdient de Balneario de Sicilia in de regio Aragón, met zijn fantastische thermale baden en ongerepte natuur in de vorm van bergen en bossen in de directe omgeving.


5. Murcia: doe yoga tussen de wijngaarden of neem een bosbad

Bij Bodegas Castaño volg je yogalessen tussen de wijngaarden.

De regio Murcia, in het zuidoosten van Spanje, blinkt uit in geografische contrasten: tussen de kust en het binnenland, vlaktes en gebergtes, droge en geïrrigeerde landschappen. Een ideaal landschap om verbinding met de natuur te maken en je batterijen op te laden. Even weg van de wereld, dat is bosbaden, een Japanse therapievorm die ook wel shinrin-yoku wordt genoemd. Sluit je ogen en gebruik je overige zintuigen, en je zult merken dat de natuur een positieve uitwerking heeft op je gezondheid, welzijn en geluk. Escuela de Inmersión Forestal y Recarga Energética (EIFRE) verzorgt shinrin-yoku-excursies in de Sierra de la Cresta del Gallo in de buurt van de regionale hoofdstad Murcia. Tijdens een slentertocht van drie of zes uur struin je over een makkelijk toegankelijk pad en stimuleer je alle zintuigen, waaronder je intuïtie.

Ook met yoga kom je tot rust. Yolanda Puche van yogaschool Namasté Aerial Yoga in Yecla geeft masterclasses in de wijnvelden rond Finca Las Gruesas. Na inspanning volgt ontspanning. Aan het eind van de sessie schuif je aan voor een wijnproeverij op het terrein van Bodegas Castaño, even buiten Yecla. De iconische Monte Arabí, de hoogste berg in de omgeving, vormt de iconische achtergrond van al je buitenactiviteiten.


6. Extremadura: spot gieren op een rots of in de lucht

Nationaal Park Monfraguë heeft de grootste populatie monniksgieren ter wereld.

Het dunbevolkte Extremadura, tegen de grens met Portugal, is een paradijs voor vogelaars. Vogels in alle soorten en maten zoeken hun toevlucht in de sierras, rotsige heuvels, en de dehesas, omheinde weides met steen- en kurkeiken erin. Vooral de vele gieren zijn imposante verschijningen. Niet alle gieren maken de jaarlijkse oversteek naar Afrika. De vale gieren, aasgieren en monniksgieren uit Spanje reizen allemaal naar Extremadura, om zich daar tegoed te doen aan de karkassen van dode dieren. Voor aaseters zijn ze behoorlijk kieskeurig: voor een dood konijn verspillen ze geen energie. Een dode koe is een ander verhaal. Na een uur resteren alleen nog de botten.

Wil jij de roofvogels van dichtbij zien? Dat kan in Nationaal Park Monfraguë. Er lopen slechts twee wegen door het gebied. Vanaf diverse uitkijkpunten, zoals Mirador del Salto, zijn de gieren makkelijk te spotten, in de lucht, tegen de kliffen of boven op rotsformaties, die zijn uitgesleten door de Taag en de Tíétar. Het park is gratis te bezoeken en wordt druk bezocht. Voor een intiemere ontmoeting laat je de auto staan en volg je een van de vele wandeltrails.


7. Extremadura: laaf je aan jamón iberico

Ruta del IbericoIbérico-varkens op de dehesa van Extremadura.

Extremadura heeft bijna een miljoen hectare aan dehesas. Deze omheinde weides zijn de natuurlijke habitat van het Iberische varken. Ze zijn kleiner van stuk, hebben opvallend lange poten en een lange snuit, en zwarte pigmentvlakken. Door dat pigment zijn ze beter bestand tegen de zon en kunnen ze gewoon buiten opgroeien. De varkens hebben een goed leven. Ze nemen modderbaden en struinen vrijelijk over de dehesa. Hierdoor kweken ze sterke en gespierde benen. Tussen oktober en maart vallen de nootjes van de kurk- en steeneik, de twee boomsoorten die typerend zijn voor de dehesa, en genieten de varkens van een oneindig feestmaal. Dit wordt de montanera genoemd. Na twee montaneras zijn de varkens rijp voor de slacht en wordt hun vlees verwerkt tot de befaamde jamón iberico de bellota, een zeer kostbare en smaakvolle hamsoort. Voor een unieke op jamón geïnspireerde roadtrip volg je de Ruta del Iberico langs producenten, musea en streekwinkels.


8. Andalusië: ontdek de Spaanse Grand Canyon (en andere natuurgeheimen)

Los Colorados in de woestijn van Gorafe verdient zijn bijnaam 'de Grand Canyon van Europa'.

Granada wordt steevast in één adem genoemd met het Alhambra, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Spanje. Minder bekend is dat je in de omgeving van de stad fantastische natuurparken vindt voor onvergetelijke outdooravonturen. Ooit gehoord van Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas? Dit ongerepte gebied is het grootste beschermde natuurpark van het land, en opgesplitst in drie delen, waarvan Sierra de Cazorla de bekendste is. Ten zuiden en oosten van het plaatsje Cazorla zijn de bergen maar liefst tweeduizend meter hoog. Naast diepe kloven vind je er ook uitgestrekte pijnboombossen. Aangrenzend lonkt de Sierra de Castril. Dit gebergte wordt doorboord door de Castril-rivier en kenmerkt zich door zijn ruige reliëf: verticale rotswanden torenen honderden meters boven je uit.

Geopark Granada, een van de weinige natuurlijke woestijnen van ons continent, is van een andere orde – het landschap is hier doorkliefd door tienduizenden geulen. Maar het grootste natuurgeheim van de regio, Los Colorados in de woestijn van Gorafe, wordt ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd. Watererosie heeft hier gezorgd voor een spectaculaire collectie ravijnen, kloven en geulen. Je ontdekt het allemaal tijdens een 4x4-excursie met Ecoactiva.


9. Andalusië: trek de bergen in rond Malaga

De Caminito del Rey (Koningsweg) in Andalusië is een van de bijzonderste wandelroutes van Spanje.

Nationaal Park Sierra de las Nieves, in het hart van de Serranía de Ronda-bergketen, is door Unesco uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. Het poreuze karstlandschap is gedeukt en gebutst: overal zijn kloven, nauwe spleten en gaten te vinden. Tussen de sparren en boven de boomgrens leven talloze zoogdiersoorten, waaronder reeën en een omvangrijke populatie berggeiten. Al deze kenmerken maken het tot een waar wandelwalhalla. Dat kan ook worden gezegd over de Caminito del Rey. Een deel van deze route (7,7 km) loop je over een smal pad boven een hoge kloof. De Caminito del Rey of de Koningsweg werd aan het begin van de twintigste eeuw aangelegd als onderdeel van een elektriciteitsproject. Met behulp van waterkracht werd stroom opgewekt. Het tot wel honderd meter hoge pad overbrugt het hoogteverschil tussen twee waterreservoirs en is na een upgrade in 2015 volkomen veilig te bewandelen. Het beginpunt van de route ligt op een uurtje rijden van Malaga. De perfecte dagtrip!


10. Aragón: maak een canyoningtocht

Sierra de GuaraDe kloven van de Sierra de Guara lenen zich voor spectaculaire wandelingen en canyoning.

Zwemmen, glijden, springen, klauteren en abseilen; tijdens een canyoningtocht doe je, onder leiding van een gids, simpelweg wat nodig is om het water in de rivier door de kloof de baas te zijn. Eigenlijk is het dus één grote, natte obstakelbaan. Canyoning is doorgaans geschikt voor kinderen vanaf tien jaar. Aragón wordt alom geprezen als de Europese bakermat van barranquismo of canyoning. De Pyreneeën worden hier gespleten door honderden kloven en woest stromende riviertjes. Twee gebieden verdienen een speciale vermelding: Sierra de Guara is geschikt voor beoefenaars van alle niveaus, terwijl de ijskoude waterstromen in de Aragonese Pyreneeën alleen zijn weggelegd voor ervaren avonturiers. In het berggebied Sierra de Guara, waarvan de stromen in de Pyreneeën ontspringen, zijn er vele mogelijkheden. De plekken die zich het beste lenen voor een canyoningtocht, zijn de Rio Vero-kloof en de Gorgas Negras-kloof, tevens de langste canyon in het gebied. Andere aanraders zijn Barranco de Otín en de Chimiachas-zijrivierkloof. Kijk voor meer informatie op canyoningsierradeguara.com.

Heb je goed opgelet? Test dan nu jouw reiskennis van Spanje en win een reisvoucher van SRC Reizen t.w.v. € 499!


Kijk voor nog meer Spaanse reisinspiratie op Spain.info.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!