Roemenië image

Roemenië


Populaire bestemmingen

Roemenië
Europa
Wildijck

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steden, regio's en highlights in Roemenië

Roemenië kent tal van plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je weten waar je binnen Roemenië naartoe moet en wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio's, steden en bezienswaardigheden in Roemenië. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Wat zegt de community

(12)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Cheile Aiudului
Cheile Aiudului
Oost Roemenie
Antwan
Cheile Geogelului
Cheile Geogelului
Oost Roemenie
Antwan
Dan's stone, wat een heerlijk uitzicht
Dan's stone, wat een heerlijk uitzicht
Transsylvanië
Antwan

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Roemenië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Roemenië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Roemenië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Roemenië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: roemeense leu (RON). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1-2 januari – Nieuwjaar

  24 februari – Valentijnsdag

  1 maart – Mărțișor
  Op deze dag wordt de lente ingeluid met de  Mărțișor viering. Bij deze oude Roemeense viering krijgen vrouwen een symbolisch rood met wit gekleurd strikje met een speldje eraan. Als je zo’n strik draagt zal je het komende jaar gezond en sterk zijn.

  1 mei – Dag van de Arbeid

  15 augustus – Maria Hemelvaart

  1 december – Nationale feestdag
  Op deze dag werd in 1918 het Roemeense Koninkrijk en Transsylvanië verenigd.

  6 december – Sinterklaas
  Net als in Nederland komt de Sinterklaas in Roemenië cadeautjes brengen voor kinderen (en volwassenen). De cadeaus zijn alleen wel een stuk kleiner; alles moet in een paar schoenen passen.

  8 december – Dag van de Constitutie
  Het referendum over de Roemeense Constitutie werd gehouden in 1991.

  25-26 december – Kerstmis

 • Roemenië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Roemenië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Roemenië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil: 1 tot 2 uur later
  De hoofdstad van Roemenië is Boekarest.
  Het oppervlak van Roemenië is 40% van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Roemeens.