Noorwegen image

Noorwegen


Reistips

Noorwegen
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ben jij ook zo toe aan een vakantie waar je even weg van de wereld kunt zijn? De wilde, ongerepte natuur van Noorwegen leent zich perfect om je van de massa te onttrekken. Diepe fjorden die zich als scherpe tanden ontworstelen aan de zee, eindeloze toendra’s, steile hellingen, woeste watervallen en serene meren: wij zetten onze 10 beste tips op een rijtje.

Ga mountainbiken onder het noorderlicht

Ga mountainbiken onder het noorderlicht - tip foto

De Noorse Lofoten behoren tot de beste mountainbikebestemmingen van Europa. Als fietser kun je het jezelf zo lastig maken als je zelf wilt. De slingerweg tussen Svolvær, Kabelvåg en Henningsvær is goed begaanbaar en zó fotogeniek dat je waarschijnlijk vaker naast dan op je fiets zit. Ervaring? Zoek dan de hoogte op. Trotseer singletracks en geniet van 360 gradenpanorama’s. Als je vanuit het zadel van het noorderlicht wilt genieten plan je je fietstocht in september of oktober.

Ga op walvissafari

Ga op walvissafari - tip foto
Er zijn weinig ervaringen die zoveel indruk maken als een walvisstaart uit zee te zien oprijzen. De beste walvissafari vertrekt vanuit Andenes op de Vesterålen. Voor de kust van deze eilandengroep heb je 95 procent kans om een walvis, waaronder de potvis, tegen te komen. Windjack en fototoestel mee! 

Verdiep je in de Samische cultuur

Verdiep je in de Samische cultuur - tip foto
De oorspronkelijke bewoners van deze arctische streek kennen een rijke cultuur, waarin het rendier en de harmonie met de natuur centraal staan. Maak kennis met de Samische keuken, hun kleurrijke dracht en het zangerige joiken, maar ook met de zwarte bladzijde van langdurige onderdrukking. Voor de meest bijzondere Sami-ervaring trek je in de tweede helft van april naar Noord-Noorwegen, als de Samiherders met hun rendieren van het binnenland naar de kust trekken. 

Schaak met Russen in Barentsburg

Schaak met Russen in Barentsburg - tip foto
Barentsburg, een Russische kolenmijn op Spitsbergen, is viezig, aftands, modderig en onrendabel. Maar het stadje heeft een rare charme, alsof je in de Sovjet-Unie anno 1980 bent beland. Lenin staat er nog fier op een sokkel. Bezoek in ieder geval het hotel met een volledig houten bar, waar Armeense cognac te krijgen is, en speel een potje schaak met de locals.

Ga skiën of snowboarden op poedersneeuw

Ga skiën of snowboarden op poedersneeuw - tip foto
In Myrkdalen komt elke skiër en snowboarder aan zijn trekken. Het skigebied is overzichtelijk en daardoor ideaal voor beginners en gezinnen met kinderen. De gevorderde wintersporter kan echter kiezen uit een breed scala aan off-pistemogelijkheden. Gemiddeld valt er in het winterseizoen zo’n vijf à zes meter sneeuw, vooral in poedervorm. Door de ligging en het klimaat blijft de (poeder)sneeuw in de vallei van Myrkdalen langer liggen dan elders.

Slaap in een houten hut in de bergen

Slaap in een houten hut in de bergen - tip foto
Bijna alle Noorse families hebben een klein huisje, een hytte, in de bergen, vaak zonder elektriciteit en/of stromend water. Drinkwater halen ze rechtstreeks uit een beek, koken gebeurt op gas. Als reiziger kun je deze hutten huren. Ga naar de website van Oydvin-Gard voor meer informatie. 

Raak in de ban van Noorse architectuur

Raak in de ban van Noorse architectuur - tip foto
Een bezoek aan het Kistefos Sculpture Park, op een uurtje rijden ten noorden van Oslo, is een must. Niet alleen vanwege de 46 sculpturen, die staan opgesteld in een bosrijke beeldentuin, maar ook vanwege The Twist, een kunstgalerie en loopbrug ineen. Het architectonische hoogstandje boven de Randselva-rivier dankt zijn naam aan het kwartslagdraaiontwerp. In de zestig meter lange hal worden steeds wisselende werken uitgestald. Open van eind mei tot medio november. 

Spot vogels en zeehonden op het eiland Anda

Spot vogels en zeehonden op het eiland Anda - tip foto
Als het weer meezit – de zee kan nogal onstuimig zijn – is de oversteek van Stø naar het eilandje Anda zeker de moeite waard. Je treft er onder meer papegaaiduikers, zeearenden en de grootste zeehondenkolonie van Noorwegen aan. 

Maak de oversteek naar de grootste eilandverrassing van het land

Maak de oversteek naar de grootste eilandverrassing van het land - tip foto
Naast het door Unesco bekroonde cultuurlandschap is ook het fysieke landschap van de Vega-archipel imponerend. Elke windrichting herbergt zijn eigen schatten: in het zuiden vind je ondiepe baaien en witte stranden, in het noorden traditionele vissershavens, in het westen panoramische vergezichten en in het oosten dichte bossen met verscholen inhammen. Je bereikt de archipel per boot of autoferry. 

Bezoek Pyramiden op Spitsbergen

Bezoek Pyramiden op Spitsbergen - tip foto
Vanuit Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen, kun je ’s zomers een boeiende dagexcursie naar de voormalige Russische kolenmijnnederzetting Pyramiden maken. Met een Russische gids loop je door een spookstad: een haven met onder andere kranen en spoorrails, een hospitaal en een school. De ligging is fantastisch, onder een piramidevormige berg met uitzicht op de reusachtige witte Nordenskiöldgletsjer aan de overzijde van de fjord.