image
Jeroen Stroes

De stilste gebieden van Nederland: 5x ontsnappen in eigen land

Pas als je uit je eigen omgeving stapt, merk je hoe invasief sommige geluiden kunnen zijn. Gelukkig is het mogelijk om aan die geluiden te ontsnappen, ook in Nederland. In zogenaamde stiltegebieden ervaar je nog hoe stilte klinkt.

1. Word even stil van de Wijde Blik in Utrecht

Vergeleken met de Loosdrechtse Plassen (populair onder watersporters) en de Kortenhoefse Plassen (populair onder natuurijsschaatsers) is de Wijde Blik — de grootste en diepste van alle Vechtplassen — een oase van rust. Optimaal gebruikmaken van die stilte? Ga dan het water op in een Canadese kano. In de zomer staan de waterlelies in bloei en peddel je letterlijk door een bloemenzee. Het grote voordeel van een kano is dat je geruisloos door het water glijdt en dieren, zoals de karekiet, visarend en purperreiger, je niet horen aankomen. De kale plekken op de oever zijn ideaal voor een zwijgzame picknick. Kanohuur € 15 per dagdeel voor max. drie personen bij Ottenhome

2. Word even stil van het Springendal in Overijssel

De bossen, heidegronden en graslanden van het Springendal worden doorklieft door smalle beekjes en watervalletjes. Waar je ook bent, overal hoor je het gekabbel en -klater van water. Het Springendal is echter ook een feestje voor de ogen. Langs de beekjes groeien zeldzame plantjes als de orchidee en parnassia, en er liggen maar liefst drie grote kwelvijvers.

landgoed hoeve springendalWelkom in het Springendal, de Tuin van Nederland. Foto: Landgoed Hoeve Springendal

3. Word even stil van de Sint-Jansberg in Limburg

De Sint-Jansberg, op de grens met Duitsland, wordt al sinds het begin van de jaartelling betwist. Eerst knokten de Bataven en Romeinen erom, daarna de heren van Gelre en Kleef (hertogdommen). Later meenden ook de Spanjaarden, Pruisen en Fransen aanspraak te maken. In 1815 werd het gebied herverdeeld. Viel het landgoed binnen de afstand van een kanonschot vanaf de Maas? Dan ging het naar Nederland. Viel het daarbuiten? Dan ging het naar Duitsland. Anno nu staat het heuvelachtige gebied te boek als grootste kastanjebos van Nederland. Je geniet er, in stilte, van schilderachtige vijvers en kronkelpaden. En misschien spot je zelfs een ree of das.

4. Word even stil van het Leenderbos in Noord-Brabant

Het Leenderbos is het perfecte voorbeeld van multifunctionele natuur. Net als veel andere bossen die in de jaren dertig werden geplant, is het Leenderbos een productiebos — op jaarbasis brengt het zo’n zesduizend kuub hout voort. Zo blijft er weinig over, zou je zeggen ... Maar niets is minder waar. Sinds een aantal jaar richt de beheerder, Staatsbosbeheer, zijn pijlen op recreatie. En dat is te zien; overal lopen wandel-, fiets- en ruiterpaden met fraaie vergezichten op de heide.

het leenderbosHet bosgebied tegen de Belgische grens is bijzonder afwisselend. Foto: Jeroen Kransen

5. Word even stil van het Zwanenwater in Noord-Holland

De duinen langs de Nederlandse kust houden onze voeten weliswaar droog, maar ze zijn funest geweest voor de natuur in de kustgebieden, zo zou je kunnen beargumenteren. Het Zwanenwater bij Callantsoog bewijst echter het tegendeel. Het natuurgebied, gedomineerd door de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa, is een belangrijke tussenstop voor broedvogels, en een vaste standplaats voor meer dan 120 bedreigde planten diersoorten.

Zin in nog meer tips voor een vakantie in Nederland? Bestel onze speciale editie In Eigen Land, met 101 reistips om het buitenland in eigen land te ervaren.