Italië image

Italië


Beste reistijd

Italië
Europa
Getty Images

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Wanneer kan ik het beste reizen naar Italië

De beste reistijd voor Italië is april t/m juni, september en oktober. Kom je naar Italië om alle hotspots te bezoeken? Vermijd dan de maanden juli en augustus. Door de hitte en de hoeveelheid mensen op de been, is het er drukkend en benauwend. In augustus hebben de Italianen vrij en gaan ze op pad in eigen land. Ga daarom in het voor- of najaar. In de weertabellen hieronder vind je de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand voor de belangrijkste regio’s van Italië. De beste maanden om te reizen zijn groen gemarkeerd.


Weer in Noord-Italië

Piëmont kun je het beste bezoeken in de periode mei t/m september. Piëmont betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg’. De natuur is dan ook nooit ver weg. De natuuravonturen kun je goed combineren met een bezoek aan Turijn. In het uiterste noordwesten van Italië ligt Valle d’Aosta, verscholen tussen Europa’s hoogste bergtoppen. Het gebied staat bekend om zijn wintersportmogelijkheden, maar is net zo betoverend in de zomer. Je kunt er dan heerlijk wandelen en fietsen op alpenweiden en in ongerepte bossen. Om lawinegevaar geheel te voorkomen reis je in de periode juli en augustus. Ook dan zijn alle rifugi’s (berghutten waarin je kunt overnachten) open. In Lombardije, en zeker ook Milaan, is het culturele hoofdseizoen van april t/m juni in volle gang. De temperatuur is er dan aangenaam. Vermijd de stad in juli en augustus, als het druk en warm is.  Veneto, met de stad Venetië als grote blikvanger, is het beste te bezoeken in de periodes half april t/m half juni en september en oktober.  

 

Jan

Feb

Maa

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

°C

-7

-7

-6

-4

1

4

7

8

4

0

-4

-6

Mm

31

34

53

68

92

92

79

87

76

78

60

35


Weer in Midden-Italië

De beste reismaanden voor Toscane zijn april, mei, september en oktober. De luchten zijn dan nog helderblauw en de temperatuur ligt rond de 25 graden, waardoor je ’s avonds buiten kunt eten. Vanaf juni begint het net iets té heet te worden en barst het grote toeristencircus los. Vermijd jij de busladingen toeristen liever? Wijk dan uit naar het zuidelijkste deel van Toscane: Maremma. De boerentraditie heeft hier gezorgd voor een gigantische hoeveelheid agriturismo’s, boerderijen waar je goedkoop kunt overnachten, van lokaal eten en prijswinnende wijn kunt genieten. De beste reismaanden voor deze regio zijn juni en september, want dan zit je buiten de Italiaanse zomervakantie en is het nog lekker fris. In het voorjaar bloeien overal klaprozen. Voor de beroemde zonnebloemvelden moet je er in de zomer zijn. Ga je nog iets zuidelijker dan kom je in de regio Lazio terecht. In dit gebied is het in mei en juni nog nét iets warmer. Een vakantie in de regio Lazio, aan de Italiaanse westkust, is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Rome. Je doet er goed aan om je stadsbezoek te plannen in de periode april t/m juni. Het is er dan aangenaam warm, de stadsparken staan in bloei en je struikelt nog niet over de toeristen. Vermijd de paasdrukte.

 

Jan

Feb

Maa

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

°C

7

8

10

13

16

20

24

24

21

17

12

8

MM

61

55

55

48

40

36

15

25

51

88

107

68


Weer op Sardinië

Het voor- en najaar zijn op Sardinië bijzonder prettig. In juli en augustus zijn er, in tegenstelling tot in het voor- en najaar, veel vakantiegangers op het Italiaanse eiland. In de drukke zomermaanden kan het er ook behoorlijk warm worden. Voor de reizigers onder ons die zichzelf kunnen vermaken met de kleine geneugten van het leven is Sardinië de ultieme bestemming. Denk aan een rustige bos- of strandwandeling, een dampend bord pasta of een zonsondergang in een afgelegen bergdorpje. In het centraal-oostelijk gedeelte van Sardinië ligt het kalkstenen berggebied de Supramonte. Deze regio is ruig, nauwelijks bevolkt en een paradijs voor buitensportliefhebbers. Bezoek deze regio als het kan in mei of september.

 

Jan

Feb

Maa

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

°C

10

10

12

14

14

17

21

24

22

19

14

11

Mm

53

52

45

35

35

27

3

10

29

57

56

55


Weer in Puglia

In de hak van Italië ligt het glooiende gebied Puglia. Kerkjes, kathedralen, diverse culturele schatten, witgekalkte huisjes en olijfbomen: Puglia staat er vol mee. Zoals voor bijna geheel Zuid-Europa is de beste reistijd voor Puglia het voor- en najaar. Wil je het oogsten van de olijven meemaken? Dan is november de juiste maand. 

Vooral het voorjaar (april, mei en juni) is een mooie tijd om Calabrië te ontdekken. De natuur is er dan nog fris en groen, en de temperatuur is er warm. Ook september en oktober zijn prima reismaanden. In de winter wordt het in Calabrië juist bitterkoud.

Boven Calabrië ligt de beroemde Amalfikust. In mei, juni, september en oktober is het in de Amalfikust minder heet dan in juli en augustus. Ook is het er dan minder druk. De stroom toeristen bij de kliffen en bergtoppen langs de Amalfikust kun je makkelijk vermijden door simpelweg op de minder bekende plekken te stoppen, hoewel de drukste stadjes Positano en Amalfi ook de moeite waard zijn. 

 

Jan

Feb

Maa

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

°C

15

15

16

18

22

25

28

29

27

23

19

16

Mm

44

33

30

30

14

9

2

8

28

60

66

69


Weer op Sicilië

De grote verscheidenheid van Sicilië komt niet alleen tot uiting in haar cultuur, maar ook in haar bossen, grotten en honderden oude steden. Als je in de periode van mei t/m juni of medio september t/m november naar Sicilië gaat, vermijd je niet alleen de heetste en koudste maanden, maar ook de massa’s Italiaanse toeristen die dan de stranden opzoeken. Tussen eind januari en begin februari kun je er eveneens skiën. 

 

Jan

Feb

Maa

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

°C

15

15

16

18

22

25

28

29

27

23

19

16

Mm

44

33

30

30

14

9

2

8

28

60

66

68